Aproape 2.500 de oieri din județul Sibiu s-au înscris pentru a primi subvenția de la stat pentru lâna vândută. Potrivit directorului Direcției pentru Agricultură Județeană (D.A.J.) Sibiu, Florian Crețu, județul Sibiu se află pe primul loc în țară la numărul de cereri pentru acest program.
Cei mai mulți ciobani care au solicitat finanțarea sunt din localitățile din Mărginimea Sibiului, precum și din Loamneș și Vurpăr. În total, numărul oilor deținute de cei 2.479 de proprietari de animale înscriși în program este de aproximativ 570.000. Termenul limită de înscriere a expirat în 30 august, numărul solicitărilor la nivel național fiind de aproximativ 32.000.
Guvernul a aprobat în luna iulie condițiile de aplicare ale acestei scheme de ajutor, în vederea susținerii crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii. Astfel, pentru fiecare kilogram de lână comercializată către un centru de colectare, beneficiarii vor primi câte 1 leu. Potrivit estimărilor, cantitatea de lână rezultată din tunderea unei oi este de aproximativ 2-3 kg. În acest program se pot înscrie toți crescătorii de oi, fie persoane fizice care dețin atestat de producător, fie persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale ori persoanele juridice care desfășoară activități în acest domeniu.
Banii vor fi acordați de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale numai anul viitor, în baza dovezilor depuse de oieri până la data de 1 iulie 2018, din care să rezulte că au valorificat producția de lână obținută începând cu vara anului 2017 către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.
Cererile pentru înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a crescătorilor de ovine și caprine pentru comercializarea lânii au fost centralizate de D.A.J.
Potrivit statisticilor D.A.J., în total, în județul Sibiu sunt aproximativ 800.000 de ovine, deținute de peste 4.500 de crescători de oi. De asemenea, oierii din județul nostru au la dispoziție 15 societăți acreditate pentru preluarea lânii.
Odeta Veștemean