12.2 C
Sibiu
joi, martie 28, 2024

Reparații la Zidul Cetății, stâlpii porții Gheorghe Lazăr, Bastionul Haller și Turnurile Archebuzierilor, Olarilor și Dulgherilor

Cele mai citite

Primăria Sibiu a lansat licitația pentru proiectul „Reparații Zidul Cetății – Bulevardul Coposu, inclusiv stâlpii porții Gheorghe Lazăr, Bastionul Haller și reparații Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor și Turnul Dulgherilor – Strada Cetății”. Valoarea totală a proiectului este de 6.555.077,20 lei, fără TVA. Ofertele pot fi depuse până la data de 2 iulie, ora 15.00, iar ofertantul trebuie să își mențină valabilitatea ofertei până la 2.11.2019.
Zidul Cetății face parte din zidurile de fortificație ale cetății Sibiului (construite în secolele XIII și XVI), străjuiește și delimitează orașul vechi pe partea de sud-est a cetății Sibiului de a lungul bulevardului Coposu. Zidurile de fortificație se întindeau pe o lungime de 4 km, având în componență 39 de turnuri și 5 bastioane de apărare. Reparațiile fac parte din acțiunile primăriei de conservare a monumentelor istorice ale Sibiului și punerea în valoare a acestor obiective care atrag anual un număr mare de turiști.
Alte obiective aflate în atenția Primăriei

O altă structură fortificată în imediata vecinătate a zidului dintre Bulevardul Coposu și Strada Cetății este alcătuită din trei turnuri de zidărie unite prin zid de apărare. Astfel, Turnul Dulgherilor, situat lângă sala Thalia, este legat de Turnul Olarilor, urmând Turnul Archebuzierilor. Potrivit Primăriei Sibiu, zidul de fortificație dintre Turnul Dulgherilor și Turnul Olarilor s-a păstrat în stare bună și a fost restaurat în anii 1967 – 1972. Cel care trebuie refăcut este zidul dintre Turnul Olarilor și Turnul Archebuzierilor, care nu a fost păstrat, la ora actuală existând un zid cu înălțimea de 1 metru.
Mortar și cărămizi mediavale
Societatea care va executa lucrările de reabilitare și reparare a zidurilor are obligația de a realiza și iluminatul arhitectural care să pună în valoare monumentul istoric pe timp de noapte. În plus, Primăria Sibiu impune, potrivit legii de conservare a monumentelor istorice, refacerea zidăriei cu mortar mediaval, iar cărămida trebuie să fie plină, de duritate maximă și să aibă culoarea apropiată zidului existent.
Împărțirea banilor pe obiective
Valoarea totală a proiectului este de 6.555.077,20 lei. Potrivit documentelor, banii vor fi alocați astfel:

  • Reparații Zidul Cetății- B-dul Coposu (inclusiv Stâlpii Porții Gheorghe Lazăr și Bastionul Haller) -5.699.775,36 fără TVA;
  • – Reparații Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor și Turnul Dulgherilor -Strada Cetății – 855.301,84 lei fără TVA.

Modificarea traficului rutier
Cel mai probabil, pe întreaga perioadă a lucrărilor, vor exista modificări ale traficul rutier și pietonal, modificări pe care, societatea care va executa reparațiile are obligația de a le furniza administrației muncipale.
Proiect din Strategia de dezvoltare a Sibiului
Primăria Sibiu susține că acest contract se află în deplină concordanță cu politica de reparații și reabilitare a monumentelor istorice ale orașului a administrației municipale.  Totodată, reabilitarea onbiectivelor se regăsește în ghidul de dezvoltare al municipiului Sibiu pentru perioada 2014 – 2024, dar și în Strategia integrată de dezvoltare urbană durabilă a municipiului Sibiu 2017 – 2023.
Execuția lucrărilor va trebuie finalizată în termen de șase luni de la semnarea contractului. Data limită de depunere a ofertelor este 2 iulie, însă sperăm ca lucrările să înceapă după încheierea sezonului turistic.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Peste 18.000 de persoane din Sibiu au buletinele expirate

La finalul lunii februarie 2024, în Registrul național pentru evidența persoanelor, au fost înregistrate 18.630 de persoane cu acte...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect