8 C
Sibiu
vineri, aprilie 26, 2024

Totul despre noua taxă de gunoi din Sibiu. Cum se stabilesc abonamentele și care sunt amenzile

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Primăria Sibiu a transmis noi informații prin care încearcă să răspundă sibienilor pe marginea chestiunii taxei de salubrizare, taxa care a declanșat tensiuni în rândul cetățenilor. Majoritatea celor nemulțumiți critică creșterea taxei și modul în care primăria a decis să rezolve problema rău-platnicilor, transferând în sarcina celorlalți creșterea.

Noua taxă de salubrizare din Sibiu este de fapt un pachet de abonamente, stabilit de Primăria Sibiu și aprobat de majoritatea consilierilor locali, prin vot. Sistemul de taxare nu mai ține cont decât într-o mică măsură de numărul de persoane dintr-o locuință și trece la taxarea pe numărul de ridicări. Avem, de la 1 februarie, un abonament de bază, de la care se poate trece la diferite alte abonamente, mai mici sau mai mari.
După cum este prevăzut în regulamentul aprobat de Primăria Sibiu, noul cuantum lunar stabilit pentru taxa de salubrizare, aplicabil din 1 februarie, pentru utilizatorii casnici (persoane fizice) începe de la 16 lei pe lună, dar abonamentul de bază, care este luat în considerare pentru calculul taxei și care va fi utilizat pentru marea majoritate a familiilor din Sibiu este cel intitulat PRACTIC. Acesta este abonamentul în care sunt incluși din oficiu sibienii.
Abonamentul PRACTIC presupune 26 de ridicări anuale ale pubelei negre, 36 pentru Bio (maro), 24 pentru plastic (galben) și 12 pentru hârtie (albastru). Acest abonament este de 42 de lei pe lună, fiind valabil pentru locuinețele cu 3 sau mai multe persoane.
Utilizatorii care doresc un abonament mai mic, cu mai puține ridicări anuale, pot solicita acest lucru printr-o declarație rectificativă, iar angajații primăriei vor verifica numărul de ridicări al familiei respective, în ultimele 12 luni. Abonamentul redus ECO va fi de 31,5 lei pe lună și va avea incluse 12 ridicări pentru pubela neagră, 24 pentru cea galbenă, 12 pentru cea albastră și 36 pentru cea maro. Pentru cei care știu că vor produce mai mult gunoi, există și abonamentul MAXI, care se ridică la 49,5 lei pe lună și include 36 de goliri pe an pentru tomberonul negru, 24 pentru plastic, 12 pentru hârtie și 36 pentru biodegradabil.
Familiile formate din două persoane sau persoanele singure pot cere trecerea la abonamente reduse. Astfel, o locuință cu o persoană va putea plăti redus abonamentul PRACTIC, adică 16 lei pe lună, iar două persoane vor plăti 32 de lei pe lună. Numărul de ridicări va fi identic cu celelalte abonamente PRACTIC. Pentru a fi incluși în aceste două variante reduse, sibienii trebuie să depună declarația de salubrizare conform cu numărul de persoane din locuință. Dacă aceste persoane consideră că sunt suficiente un număr redus de ridicări, ele pot opta pentru abonamentul ECO, care va avea un tarif redus, adică 12 lei, pentru o persoană, și 24 de lei, pentru două persoane.
Locuitorii de la blocuri sau condominii pot trece la abonamentul ECO, dacă fac dovada că sunt înscriși în programul „Reciclează Activ”. Pentru asta, ei trebuie să predea 10 kg de deșeuri reciclabile (plastic, hârtie, metale neferoase) la orice colector autorizat, urmând să depună la Serviciul Salubrizare, până la sfârșitul anului pentru care se face regularizarea, dovada predării acestor deșeuri, respectiv orice document emis de către colectorul autorizat.

La tarifele de mai sus, se vor mai adăuga ridicările suplimentare, față de abonamentul pentru care a optat fiecare. Astfel, fiecare pubelă neagră ridicată suplimentar va costa 15 lei. Sumele suplimentare de plată vor fi calculate la final de an. De exemplu, dacă peste cele 26 de ridicări din abonamentul PRACTIC o familie va scoate la poartă pubela neagră în alte 10 săptămâni, la regularizarea de final de an vor avea de plătit în plus 150 de lei.
Ce mai spune primăria:

Publicitate
  • Calculul tipului de abonament redus se va face automat, dacă s-au depus declarații de salubrizare cu numărul corespunzător de persoane.
  • Deciziile de impunere se vor transmite la începutul lunii martie. Pentru cei care au plătit anticipat, deciziile vor cuprinde diferențele de plată.
  • Pe platforma online a primăriei vor fi disponibile sumele și deciziile în conturile deschise de cetățeni.
  • Pentru imobilele nelocuite nu se datorează taxă de salubritate, însă trebuie depusă o declarație în acest sens. În caz contrar, imobilele care nu au această declarație vor avea impusă o taxă egală cu dublul abonamentului PRACTIC și o amendă de 1000 – 1500 lei

Nu în ultimul rând, sibienii trebuie să știe că dacă depun declarații cu date neconforme, cu un număr de persoane nereal, amenda pe care primăria o poate aplica este de 1.500 – 2.500 de lei. Pentru perioada în care s-a plătit un abonament mai mic pe baza declarației neconforme se va calcula o taxă penalizatoare egală cu dublul abonamentului PRACTIC.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Bronz și calificare la barajul pentru Olimpiada Internațională de Informatică pentru un elev din Mediaș

Rezultat excepțional pentru învățământul din Mediaș, un elev al Școlii Naționale de Gaz obținând o performanță remarcabilă.O medalie de...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect