5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Primăria Sibiu merge mai departe cu ADI TRANSPORT METROPOLITAN SIBIU, în locul unei Zone Metropolitane

Cele mai citite

Primăria Sibiu a anunțat că proiectul unei semi-zone metropolitane – așa cum ar putea fi numit o asociație care are ca scop doar transportul public – merge mai departe, împreună cu nouă localități din jurul Sibiului.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu urmează să fie înființată ca alternativă la Zona Metropolitană Sibiu, pe care Primăria Sibiu nu o agreează în acest moment. Primăria Sibiu spune că municipiul Sibiu și localitățile Șelimbăr, Cisnădie, Poplaca, Sadu, Cristian, Șura Mică, Ocna Sibiului, Șura Mare și Roșia „fac ultimele demersuri pentru formarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu”. Pentru înființarea acestei asociații, este nevoie de o aprobare a Consiliului Local Sibiu, așa cum este nevoie în fiecare din celelalte localități. Problema este la Sibiu, unde PNL s-a opus deschis acestei abordări, preferând să fie făcut pasul cel mare, al Zonei Metropolitane Sibiu. Există în acest punct un conflict de opinii între Astrid Fodor, FDGR, pe de o parte, și PNL și USR, de cealaltă parte. Primarul Sibiului spune că legislația din acest moment nu este favorabilă Sibiului, pentru crearea unei ZMS, și preferă să facă doar pasul pentru înființarea unui trasnport metropolitan, cea mai presantă problemă pe care ar putea rezolva-o o zonă metropolitană.
“Le mulțumesc colegilor primari din localitățile membre ale viitoarei Asociații pentru buna colaborare datorită căreia am reușit să pregătim documentele necesare pentru înființarea Asociației – actul constitutiv și statul acesteia. Primăria Sibiu va solicita acordul Consiliului Local în ședința din această lună. Ceea ce trebuie să știe cetățenii tuturor acestor localități este că principalul beneficiu pe care îl aduce acest demers este acela că vor avea la dispoziție un transport public gândit unitar, integrat la nivelul întregii zone, ceea ce înseamnă că deplasarea spre și de la serviciu sau școală va fi mai simplă, la tarife suportabile. În acest mod asigurăm și o mobilitate sustenabilă, cu mijloace alternative de transport, nemaifiind necesară deplasarea cu autovehiculul propriu.”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, despre demersul făcut.
Primăria mai precizează că scopul principal al înființării ADI Transport Metropolitan este extinderea transportului public în localitățile învecinate Sibiului, membre în această asociație. Odată cu înființarea asociației, Tursib ar putea extinde serviciile de transport în mod legal, prin finanțarea asigurată de fiecare localitate, inclusiv cu ajutorul fondurilor europene.
După aprobarea în consilii, dacă aceasta va avea loc, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu va fi înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor la Judecătoria Sibiu, și va putea începe activitatea.
Reprezentanții PNL, ai Consiliului Județean și ai Primăriei Sibiu au avut o serie de întâlniri în care au readus în discuție înființarea unei Zone Metropolitane Sibiu, pe care toată lumea a promis-o în campania electorală, însă nu au ajuns încă la niciun rezultat, din cauza poziției pe care o are Astrid Fodor, care nu crede într-o astfel de zonă, cu actuala legislație. Motivul pe care îl invocă ține de pierderea unei poziții dominante pe care orașul Sibiu ar trebui să o aibă, în accepțiunea sa, într-o asociație cu comunele și orașele din jurul Sibiului.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect