Connect with us

Administrație

Am călătorit cu noile autobuze Mercedes din Sibiu și am simțit confortul și tehnologia

Ștefania Colpoș

Publicat

pe

De la 1 mai, pe traseele Tursib circulă noile autobuze alimentate cu gaze naturale. Sunt 40 de autobuze Mercedes-Benz, care sunt mai confortabile, mai bine echipate cu diverse tehnologii și oferă un nou sistem de emitere a biletelor.

Noile autobuze electrice au stârnit curiozitatea sibienilor încă din prima zi de funcționare pe traseele din oraș. Am testat noile autobuze și am descoperit că primii sibieni au fost dornici să le descopere și să analizeze cu atenție fiecare detaliu. Pentru prima călătorie am ales să merg 11 stații pe linia 2 (Vasile Aaron – Piața Cibin), iar pe durata călătoriei am observat reacțiile sibienilor care au călătorit alături de mine.

Mulți dintre ei au sperat ca noile autobuze să aibă mai multe locuri, unii s-au trezit nepregătiți pentru sistemul de ticketing, persoanele vârstnice nici nu și-au bătut capul și au mers pe varianta tradițională a biletului tipărit. Cei mai optimiști s-au dovedit a fi copiii, care au apreciat mai mult noua culoare albastră decât ,,galbenul acela bolnăvicios” al vechilor autobuze.

Biletele noi pot fi achiziționate de pe aparatele contactless cu un card bancar și se vor emite în format complet digital, fără a fi emisă o chitanță, iar inspectorii au la dispoziție un aparat special care, atunci când este apropiat de cardul bancar cu care s-a achiziționat biletul, va citi că există un bilet valabil emis.

Primul lucru pe care l-am constatat este confortul, atât din punct de vedere al calității interiorului, cât și al zgomotelor. Am remarcat și noile marcaje de atenționare, mult mai clare și bine amplasate. Un avantaj este sistemul GPS de monitorizare, care permite călătorilor, prin intermediul aplicației, să afle cu ușurință locul în care se află autobuzul. Un plus indiscutabil sunt prizele USB, care, împreună cu accesul WiFi la internet, oferă un motiv în plus tinerilor să călătorească cu Tursib. De asemenea, pentru a evita situațiile neplăcute, pe ușile autobuzelor sunt amplasați senzori de mișcare care nu permit închiderea ușilor dacă în zona respectivă se află persoane care urcă sau coboară.

 

Am remarcat faptul că autobuzul și-a respectat întocmai programul prevăzut pentru acest traseu, fără să înregistreze vreo întârziere notabilă. Practic, am făcut de la Vasile Aaron la Piața Cibin 20 de minute, cu câteva minute de așteptare în stație.

Reamintim că Primăria Sibiu și Tursib au introdus în trafic, pe traseele 1, 2, 10, 11 și 14, 40 de autobuze Mercedes-Benz, alimentate cu gaze naturale. Principalul efect al introducerii acestor autobuze este reducerea intervalului de circulație în zilele de lucru la 3 minute, pe traseele respective.

Autobuzele sunt dotate cu sistem de climatizare, de supraveghere video, WiFi gratuit călătorilor și prize de încărcare prin USB pe fiecare rând de scaune. 29 dintre autobuze oferă 91 de locuri, restul de 11 având câte 158 de locuri pentru pasageri. Experiența mea a fost una plăcută și interesantă și îi încurajez și pe ceilalți să opteze pe transportul în comun pentru a reduce poluarea aerului și a aglomerațiilor din orele de vârf.