Prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, consideră că includerea în programul de lucru săptămânal a două ore de sport pentru angajați va aduce un câștig la nivelul sănătății românilor. În acest sens, a anunțat că avea discuții cu sindicaliștii din Comisia de Dialog Social, pentru a fi inclusă această propunere în Codul Muncii, urmând să se găsească o soluție pentru plata acestor ore – fie de angajator, fie de stat.
„O să port o discuţie cu sindicatele în Comisia de Dialog Social, cred că am putea promova o propunere de modificare a Codului Muncii, în sensul în care dacă avem inclus în timpul de lucru pauza de masă, să avem inclus în timpul de lucru două ore de efort fizic pentru angajat. Și să îi fie plătite angajatului într-o săptămână două ore de sport. Ar fi mult mai bine să avem un angajat care face două ore plătite de către stat sau angajator, găsim varianta, decât să acordăm o facilitate fiscală”, a spus prefectul la conferinţa de presă organizată cu prilejul celui de-al 41-lea Congres Național al Societății Române de Diabet.
De altfel, potrivit prof.univ.dr. Cristian Serafinceanu, președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale, în SUA este obligatoriu ca toate clădirile de birouri să aibă cel puțin o sală de sport, de fitness, astfel încât o parte din timpul pauzei de masă îl alocă pentru sport.
Afirmațiile au fost făcute în contextul în care studiile prezentate de organizatorii Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice indică un nivel alarmant al gradului de obezitate și supraponderabilitate, afectând 65% din populația României.
„Situația obezității este destul de delicată în țara noastră, dacă ne gândim la rezultatele obținute de studiul epidemiologic PREDATORR, care a arătat că în România, 31,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani au obezitate. Dintre aceștia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2 au obezitate de gradul II și 2,7% suferă de obezitate morbidă. În plus, 34,6% sunt supraponderali și doar o linie fină îi mai desparte de obezitate. Acești oameni ar trebui să înțeleagă importanța controlului medical și al informării constante, cu privire la starea lor de sănătate. Obezitatea este un factor de risc pentru diabet. Tot studiul PREDATORR arată că 11,6% din populația țării este afectată de diabet”, a declarat prof.univ.dr. Maria Moța, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Cel de al 41-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice se desfășoară la Sibiu, în perioada 20 – 23 mai, reunind peste 900 de specialiști în domeniu, din țară și străinătate.