Un plan de management integrat al siturilor Natura 2000 Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș a fost realizat de specialiști, în cadrul unui proiect european desfășurat în perioada iulie 2012 – decembrie 2015. Aria protejată din zona Făgăraș ocupă 240 000 de hectare, fiind, ca mărime, a doua zonă protejată din România, după Delta Dunării.
Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș este derulat de Asociația Munții Făgăraș, valoarea totală a proiectului fiind de 12,3 milioane de lei. Siturile Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș sunt importante pentru rețeaua europeană de arii protejate Natura 2000, având rolul să conserve speciile de floră și faună care la nivel european au dispărut sau sunt pe cale de dispariție. Situl de importanță comunitară Munții Făgăraș ocupă o suprafață de peste 198 000 de hectare, cuprinzând suprafețe aparținând județelor Argeș, Brașov, Sibiu și Vâlcea. Cele două arii protejate Natura 2000 se întind pe o suprafață totală de 240 000 de hectare.
„Elaborarea planului a presupus angrenarea a circa 100 de specialiști în activități de inventariere, cartare și evaluare a stării de conservare a 27 de tipuri de habitate naturale de interes comunitar ( ex. Fânețe montane, tufărișuri cu jneapăn și bujor de munte, vegetație de stâncărie, arinișuri), din care 5 sunt prioritare la nivel european, a 33 de specii de plante și animale vulnerabile în spațiul comunitar, precum și a 25 de specii de păsări sălbatice ( acvila țipătoare mică, barza neagră, huhurezul mare, ciocănitoare cu spatele alb etc.)”, spune Mihai Petrescu, expert plan de management.
Peste 70% din banii alocați acestui proiect au fost investiți în studii de inventariere și cartare a habitatelor. O componentă importantă a proiectului a fost și implicarea localnicilor în protecția mediului înconjurător, fiind organizate activități de consultare, informare și conștientizare. Astfel, 3.000 de elevi de la 57 de școli aflate în aria proiectului au participat la activități de tipul „Caravana Naturii”.
În proiect au fost incluse 27 de localități din perimetrul siturilor: Rucăr, Valea Mare Pravăț, Lerești, Nucșoara, Arefu, Brăduleț, Salatrucu (județul Argeș), Victoria, Ucea, Viștea, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Lisa, Recea, Hârseni, Șinca, Șinca Nouă, Zărnești (jud. Brașov), Turnu Roșu, Racovița, Avrig, Porumbacu de Jos, Cârțișoara, Arpașu de Jos (jud. Sibiu), Perișani, Boișoara, Câineni ( jud. Vâlcea).
Rezultatul principal al proiectului îl reprezintă însă elaborarea Planului de management integrat al siturilor Natura 2000 Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș, fiind stabilite o serie de măsuri pentru conservarea naturii. În prezent acest plan este în de etapa de evaluare la Agenția de Mediu și urmează ca în maxim 10 zile să ajungă la Minister. Planul de management are o perioadă de implementare de 10 ani, iar resursele necesare pentru implementare sunt de aproximativ 8,5 milioane de euro.
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul www.fagaras-natura2000.ro