Costurile cu noua investiţie de la Aeroportul Internaţional Sibiu vor creşte cu 18,5 %, în timp ce în ultimele luni cursele de pe aeroportul sibian s-au redus simţitor, în sensul că unii operatori s-au retras.
Practic, bugetul Consiliului Judeţean şi cel al aeroportului sibian va fi împovărat din nou. Astfel, valoarea investiţiei este de 271 milioane de lei fără TVA sau 321 milioane de lei cu TVA. Mai mult, aeroportul Sibiu trebuie să ramburseze un credit de aproape 9 milioane de euro pentru co-finanţarea proiectului, în condiţiile în care situaţia financiară a aeroportului sibian nu este una dintre cele mai bune, fiind marcată de ieşirea din pandemia de coronavirus. Consiliul Judeţean a votat, miercuri, noua actualizare a costurilor. Decizia a fost luat într-o şedinţă extraordinară, on-line şi de îndată, de la care preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, a lipsit, fiind în concediu. Este a doua majorare a costurilor investiţiei în mai puţin de un an.
Totul pe repede înainte
În şedinţa extraordinară de miercuri a Consiliului Judeţean au fost aprobate două proiecte de hotărâre privind modernizarea şi extinderea Aeroportului Internaţional Sibiu. Primul proiect aprobat a avut în vedere modificarea Hotărârii Consiliului Județean Sibiu nr.112/13.05.2022 privind aprobarea proiectului ”Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice” al Aeroportului Internațional Sibiu R.A. și a cheltuielilor actualizate ale acestuia, proiect depus la finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Al doilea se referă la modificarea Hotărârii Consiliului Județean Sibiu nr. 108/ 13.05.2022 privind aprobarea documentației tehnico – economice și a indicatorilor tehnico-economici actualizați, aferenți obiectivului de investiții ”Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice” a Aeroportului Internațional Sibiu R.A.
Costurile investiţiei cresc cu 18,5 %, potrivit calculelor făcute de Consiliul Judeţean
“În vederea unei dezvoltări durabile a județului, care să ducă la creșterea nivelului de trai al populației, la standarde europene, pentru atragerea de fonduri pentru dezvoltarea economico-socială a județului, Consiliul Județean Sibiu îndeplinește atribuții privind dezvoltarea economico-socială a județului. Una dintre atribuțiile cele mai importante o constituie dezvoltarea infrastructurii de transport din județul Sibiu. În subordinea Consiliului Județean Sibiu funcționează Regia Autonomă Aeroportul Internațional Sibiu. Aeroportul este amplasat la 6 km vest de centrul istoric şi administrativ al orașului Sibiu, în imediata apropiere a DN1 și a autostrăzii A1 Nădlac-București. Aeroportul Internațional Sibiu deservește partea de sud a Transilvaniei. Fiind amplasat în centrul României, din punct de vedere geostrategic, Aeroportul Internațional Sibiu deține o poziție extrem de importantă față de obiectivele economice de interes național, regional și internațional. Conform extraselor de carte funciară de informare, imobilul (teren + construcție) unde funcționează Aeroportul Internațional Sibiu R.A. se află în proprietatea publică a Unității Administrativ-Teritoriale Județul Sibiu, fiind în administrare Aeroportului Internațional Sibiu R.A. Tot patrimoniul imobiliar al aeroportului aparține Consiliului Judetean Sibiu, fiind în administrarea RA Aeroportul Internațional Sibiu.
Menționăm faptul că prin Hotărârea Consiliului Județean Sibiu nr. 325/22.12. 2021 a fost aprobat proiectul ”Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice” al Aeroportului Internațional Sibiu R.A., și cheltuielile legate de acesta, în vederea depunerii spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Având în vedere evoluția indicelui de cost în construcții publicat de către Institutul Național de Statistică, precum și prevederile contractuale, prin Adresa Antreprenorului nr. 1298/21.04.2023 înregistrată la Aeroport sub nr. 1162/21.04.2023 privind înaintarea Situației de lucrări nr.1 a fost calculată și solicitată la plată valoarea ajustată cu formula prevăzută în contract (13,99% din valoarea situației de lucrări). Astfel, până la finalizarea implementării proiectului se estimează o creștere a valorii acestuia de aproximativ 18,5%.
În vederea acoperirii acestei diferențe se impune încheierea unui act adițional la Contractul de Finanțare nr. 147 din data de 17.06.2022 pentru suplimentarea valorii contractului cu valoarea estimată a ajustărilor. Pentru materializarea acestui demers este necesară prezentarea către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a Hotărârii Consiliului de Administrație, respectiv a Consiliului Județean Sibiu pentru aprobarea majorării valorii contractului cu valorile specifice ajustărilor. În aceste condiții, Aeroportul Internațional Sibiu R.A a comunicat instituției noastre Raportul de specialitate pentru modificarea Hotărârii Consiliului de Administrație nr. 16/10.05.2022 privind aprobarea valorii de investiție a obiectivului ”Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice” faza I pentru Aeroportul Internațional Sibiu R.A. Motivarea urgenței: Ținând cont de faptul că Hotărârea Consiliului Judetean Sibiu privind aprobarea proiectului ”Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”-faza I, al Aeroportului Internațional Sibiu R.A., și a cheltuielilor actualizate ale acestuia, constituie document suport pentru demararea procedurii de aditionare a contractului de finantare în vederea asigurării surselor bugetare pentru achitarea obligatiilor financiare ale regiei în cel mai scurt timp, se impune adoptarea hotărârii în cadrul unei ședinte extraordinare”, este prezentat motivul creşterii costurilor la noua investiţie a Aeroportului Internaţional Sibiu.
Noile date ale investiţiei
Investiția derulată de Consiliul Judeţean se ridică la 271 milioane de lei fără TVA. Va fi extins terminalul de pasageri, cât și modernizată infrastructura de securitate a Aeroportului Internațional Sibiu. Terminalul va fi extins la 22.400 mp şi va putea asigura un flux de până la 2,5 milioane pasageri/an. Viitoarele dotări ale sistemelor de securitate vor asigura o scădere a timpilor de așteptare pe liniile de control și vor crește nivelul de siguranță pentru pasageri și personalul aeroportuar. Investiţia va fi realizată de societatea sibiană Con-A. Cea mai mare parte a finanțării este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în proporţie de 75 %, restul banilor venind de la Bugetul de stat, cât și de la Consiliul Județean Sibiu și Aeroportul Internațional Sibiu. Extinderea şi modernizarea aeroportului este una dintre cele mai mari investiţii derulate după 1990 de Consiliul Judeţean.