1.2 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Aeroportul din Sibiu, ”mijlocaș” în topul naţional

Cele mai citite

Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în anul 2022 cu 87,53% față de anul 2021 și aproape s-a triplat față de anul 2020. Pe undeva firesc, având în vedere că pandemia de coronavirus a trecut, dar şi faptul că românii revin la obiceiul de a alege avionul pentru deplasări fie în interes de serviciu sau vacanţe. Per total, sunt analizate principalele 16 aeroporturi din România.

Peste 21 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile românești anul trecut, cu 87% mai mulți decât în anul 2021. Raportată la anul 2020, valoarea înregistrată în 2022 (21.015.948 pasageri) este cu aproape 192% mai mare. Chiar dacă numărul total al pasagerilor de anul trecut este cu 9,55 procente sub nivelul maxim înregistrat înainte de pandemie (anul 2019), el depășește până și cele mai optimiste scenarii de trafic care au fost estimate pentru anul trecut, ceea ce înseamnă că aviația comercială din România a recuperat mai rapid decât așteptările pieței pierderile din anii de pandemie.

Sibiul în Top 6 la numărul de pasageri

Sibiul se află pe locul 6 în topul aeroporturilor din România în ceea ce priveşte traficul de pasageri în 2022, cu 621.514 pasageri preluaţi. Pe primele două poziţii se află aeroporturile Otopeni şi Avram Iancu din Cluj-Napoca, urmate de cele din Iaşi, Timişoara şi Suceava. Aeroportul sibian se află pe locul 6 din 16 aeroporturi interne prinse în analiza Asociaţiei Aeroporturilor din România. (vezi grafic)

A.I. Sibiu pe poziţia a 8-a la aterizări/decolări în 2022

În ceea ce privește mișcările de aeronave din anul 2022 (aterizări și decolări), totalul de 220.681 înseamnă o creștere de aproape 32 de procente față de cifra din anul 2021, dar rămâne cu 17% mai mic față de valoarea din 2019. în acest clasament, Aeroportul Internaţional Sibiu se află pe locul 8, cu 7.098 de mişcări de aeronave. Şi aici, sunt analizate datele de le 16 aeroporturi din ţară. Din păcate, Aeroportul din Băneasa a luat faţa aeroportului din Sibiu. Ierarhia este condusă de principalele aeroporturi din ţară.

Sibiul în primele 8 aeroporturi la transportul de marfă

Traficul aerian de marfă în schimb a fost peste nivelul înregistrat înainte de pandemie: în 2022 pe aeroporturile din România au fost transportate 53.877 de tone de marfă, cu 5,8% mai mult decât în anul 2019. La acest capitol aeroportul sibian se află pe locul 8, cu o cantitate de marfă de 16,38 tone. Dacă marile aeroporturi din ţară se află în faţa Sibiului, pe undeva normal, surpriza este faptul că aeroporturile din Arad şi Craiova se află îniantea Aeroportul Internaţional Sibiu. Vestea bună este că Sibiul se află înaintea aeroportului din Iaşi. În aceste condiţii, putem privi cu optimism spre anii care vin în condiţiile în care Consiliul Judeţean Sibiu derulează un amplu proiect de investiţii privind extinderea facilităţilor existente, inclusiv creşterea capacităţii transportului de marfă. În ierahia Asociaţiei, există aeroporturi precum cele de la Oradea, Tulcea, Bacău, Tg. Mureş, Satu Mare, Maramureş şi Băneasa, care au avut zero trafic de marfă în 2022.  

Per total, în ierarhia asociaţiei, conduc aeroporturile Otopeni, Cluj+Napoca, Timişoara şi Iaşi.Pentru aviația civilă ultimii ani au fost foarte dificili, dar iată că am reușit să recuperăm peste cifrele previzionate. A fost o revenire puternică, mai ales în lunile de vară, când pe unele aeroporturi din România au fost înregistrate valori de trafic mai mari decât cele din anul 2019. Există potențial foarte mare și estimăm că anul viitor vom depăși 24 de milioane de pasageri, iar dacă vorbim de estimări pe termen lung ne așteptăm ca în anul 2040 aeroporturile din România să înregistreze aproape 50 de milioane de pasageri, a declarat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Concedieri la Bosch: 5.500 de angajați își vor pierde locurile de muncă

Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat vineri că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect