Forța de muncă din județ și mediul de afaceri local se află în fața unor noi provocări odată cu era digitalizării. „Facilități și servicii acordate angajatorilor în contextul digitalizării” a fost informarea prezentată de Cosmin Adrian Roșu, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu, în cadrul ședinței de astăzi a Colegului Prefectural.
Astfel, pentru a simplifica, finanța și eficientiza inserția pe piața muncii, Agenția Națională a Forței de Muncă a implementat 2 platforme în contextul digitalizării, platforme ce pot fi accesate și de actorii din piața muncii din Sibiu.
Platformele PULS și ReCONECT
Prima se numește Platforma PULS, prin care se reglementează următoarele aspecte: interacțiune digitală completă, crearea și gestionarea profilului companiei, publicarea locurilor de muncă pe bază de competențe, căutare și selecție eficientă a candidaților, gestionarea stimulentelor financiare, consiliere profesională online și programare online pentru servicii ANOFM.
Platforma ReCONECT, cea de-a doua platformă, a fost lansată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în decembrie 2023 și reprezintă un pas semnificativ în digitalizarea și corelarea sistemului educațional cu piața muncii din România. Finanțată din Fondul Social European cu aproximativ 4 milioane de euro, platforma are scopul de a anticipa nevoile de competențe, de a monitoriza inserția absolvenților și de a evalua eficiența politicilor publice în domeniul educației și ocupării forței de muncă.
Această platformă oferă următoarele facilități acordate angajatorilor: încadrarea in muncă, pe durată nedeterminată, a absolvenților unor instituții de învățământ (art.80 din Legea nr.76/2002); încadrarea in muncă a șomerilor de peste 45 de ani (art. 85 alin.1 din Legea76/2002); încadrarea in muncă a șomerilor care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale (art 85 alin 1 Legea nr. 76/2002); încadrarea în muncă a șomerilor de lungă durată (art 85 alin 1 Legea 76/2002); încadrarea in muncă a tinerilor NEET sau a persoanelor victime ale violentei domestice (art 85 alin 1 Legea nr. 76/2002); neîncadrarea in muncă a persoanelor cu handicap; încadrarea in muncă a șomerilor care in termen de 5 ani îndeplinesc condițiile de pensie limita de vârstă sau pensie anticipata (art 85 Legea 76/2002); încadrarea in muncă a tinerilor cu risc de marginalizare sociala art 93.1-93.7 legea 76/2002); legea 72/2007 privind stimularea încadrării in muncă a elevilor si studenților; legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului de practica pentru absolvenții de învățământ superior și legea nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.
Noi măsuri pentru angajați, șomeri și angajatori
Codruța Cosma, șef serviciu în cadrul Instituției Prefectului-județul Sibiu, a anunțat un proiect de hotărâre privind adoptarea unor măsuri pentru îmbunătățirea activității desfășurate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu.
Astfel au fost dispuse următoarele măsuri pentru îmbunătățirea activității desfășurate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu, pe parcursul anului 2025: ocuparea posturilor vacante la nivelul instituției AJOMF Sibiu; platformă online integrată prin dezvoltarea și implementarea unei platforme digitale mai interactive, care să permită accesul integral interinstituțional, pentru a facilita accesul și a eficientiza activitatea și crearea unei aplicații mobile pentru a oferi cetățenilor acces constant la informații și servicii, inclusiv notificări privind locuri de muncă și oportunități de formare.
Totodată, sunt avute în vedere parteneriate între AJOFM Sibiu și primării din județul Sibiu pentru a identifica nevoile de formare profesională și a implementa programe specifice pentru grupuri defavorizate cât și finanțarea necesară în acest domeniu, programe de reconversie profesională prin colaborarea cu instituții educaționale și angajatori locali pentru a organiza cursuri relevante pentru cerințele pieței, precum și susținerea financiară și deblocarea fondurilor destinate subvențiilor pentru oferirea de stimulente financiare angajatorilor care angajează persoane din grupurile vulnerabile (tineri NEET, persoane cu dizabilități, șomeri de lungă durată).
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.