-3.7 C
Sibiu
marți, aprilie 8, 2025

Nu există ambrozie pe malurile Cibinului

Cele mai citite

Municipalitatea a demarat în această perioadă o amplă campanie de curăţire şi cosire a malurilor Cibinului, în special de-a lungul recentei inaugurate piste de biciclete. Intervenţia angajaţilor de la serviciul specializat al Primăriei Sibiu, în speţă Serviciul Parcuri şi Zone Verzi, este una periodică, iar printre plantele cosite nu se regăseşte şi ambrozia, aşa cum s-a speculat de către unii dintre sibienii care au trecut prin zona în aceste zile.

„Vegetația de luncă de pe malurile Cibinului se cosește periodic, în funcție de necesitate. Cea mai mare parte din vegetație se adună și se transportă, dar iarba cosită va rămâne în teren pentru a fertiliza solul. Conform specialiștilor de la Serviciul Parcuri și Zone Verzi, nu s-a identificat ambrozie în această zonă”, ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei Sibiu.

Ce este ambrozia

Ambrozia (Otrava zeilor) – este cunoscută ca  fiind o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi.
Ambrozia se întâlneşte de obicei pe marginea şoselelor şi în culturi agricole, în care se practică tehnologia no-tillage – se intervine asupra solului doar prin semănat, buruiana fiind o mare iubitoare de soluri slab lucrate, nisipoase şi uşor de încălzit.
O plantă poate face până la 60.000 de seminţe ce îşi pot menţine puterea germinativă peste 20 de ani. În prezent, ambrozia este planta cea mai alergenica din Romania, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului.

Conform Ministerului Sănătății, sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Din datele oferite de Ministerul Sănătății din Romania, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Îngrijorare: Probleme mari la centrala nucleară de la Cernobîl

O fisură în sarcofagul de siguranţă al centralei de la Cernobîl, provocată de explozia unei drone, pune în pericol...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect