Articol de Romeo Petrașciuc și Cosmin Pal
În ședința de vineri, 28 aprilie a. c., a Consiliului Local Sibiu, s-a aprobat un proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii G-ral Iosif lacobici, din Cartierul Veteranilor de Război, în strada G-ral Alexandru Hanzu.
Modificarea a fost solicitată de către Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, proiectul fiind inițiat de primarul Astrid Fodor. Noua denumire a străzii, G-ral Alexandru Hanzu, ținând cont de specificul Cartierului Veteranilor de Război, a fost atribuită în urma propunerii formulate de către Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”.
G-ralul Iosif lacobici (n. 8 decembrie 1884, Alba Iulia – d. 11 martie 1952, Aiud) a deținut funcțiile de ministru de război și șef al marelui stat major al armatei române la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. În calitatea sa de ministru de război, a inițiat un plan “pentru înlăturarea elementului iudaic de pe teritoriul basarabean prin organizarea și acționarea de echipe, care să devanseze trupele române”. Planul a intrat în vigoare la 9 iulie 1941. Numele lui Iacobici e legat, în special, de masacrul de la Odesa, când, potrivit istoricilor, au fost asasinați 5000 de localnici civili, în cea mai mare parte evrei.

G-ral Iosif Iacobici și Klaus Iohannis
O inițiativă lăudabilă și, mai ales, necesară a Primăriei Sibiu, într-o vreme în care nu suntem scutiți de manifestări politice extremsite de dreapta, iar anti-semitismul, cu și fără evrei, continuă să pericliteze democrațiile lumii libere. Unul din patru europeni și aproape jumătate dintre români sunt anti-semiți, trăgea un semnal de alarmă, în 2019, Anti Diffamation League (ADL), organizație evreiască non-guvernamentală din New York care oferă periodic un asemenea barometru, în urma un amplu sondaj realizat în 14 țări europene. E, de altfel, și ultimul sondaj relevant realizat la nivelul Europei.
Vechea denumire a străzii datează din 2006, atunci când s-au atribuit, în bloc, denumirile a 30 de străzi, între care și cele din Cartierul Veteranilor de Război. În acest context, în care la conducerea Primăriei Sibiu era Klaus Werner Iohannis, actualul președinte și liderul comunității sașilor din România, un astfel de subiect nu e doar foarte sensibil, ci și unul extrem de periculos. Așa se face că vreme de 17 ani, administrația săsească a orașului, condusă de Klaus Iohannis și Astrid Fodor, a promovat, din ignoranță sau din lipsă de profesionalism a aparatului de specialitate din cadrul Primăriei, imaginea unui condamnat pentru crime de război.

Ezitări ale Primăriei Sibiu în furnizarea solicitării INSHR-EW
Primăria Sibiu a încercat să minimalizeze şi să limiteze efectele acestui scandal cu iz de anti-semitism în momentul în care a făcut public proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii din Cartierul Veteranilor de Război din G-ral Iosif Iacobici în G-ral Alexandru Hanzu de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de vineri. Proiectul a fost realizat foarte sumar şi succint, dar legal, fără să facă vreo referire la activitatea anti-semită a generalului Iosif Iacobici din perioada celui De-al Doilea Război Mondial. Totodată, a precizat că noua denumire a străzii a fost înaintată de Asociaţia Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Sibiu. Ceea ce surprinde cel mai mult în lipsa de transparenţă este faptul că primarul Astrid Fodor a iniţiat proiectul de hotărâre fără să dea dispoziţie ca adresa venită din partea ”Elie Wiesel” să fie făcută publică şi ataşată la proiectul de hotărâre.
Sibiu 100%, în urma solicitării de presă către ”Elie Wiesel”, a obţinut, în exclusivitate, adresa Institutului trimisă în luna februarie către Primăria Sibiu. Mai mult, Sibiu100% a obţinut şi poziţia oficială a Institutului în legătură cu situaţia generalului Iosif Iacobici.
Redăm mai jos textul adresei trimise de ”Elie Wiesel” Primăriei.

De ce nu e bun G-ralul Iosif Iacobici
„Aşa cum reiese din centralizatorul privind delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare publicat de către Autoritatea Electorală Permanentă în august 2022, în municipiul Sibiu există o stradă denumită General Iosif Iacobici. Vă aducem la cunoştinţă că în 1941 generalul Iosif Iacobici a făcut parte din guvemul Antonescu, fiind în funcţia de Ministru de Război, ulterior fiind numit şef al Marelui Stat Major. Regimul dictatorial şi genocidal al lui Ion Antonescu este responsabil pentru implementarea politicilor rasiste şi antisemite ce au culminat cu exterminarea a peste 300.000 de evrei şi 11.000 de romi. Ca urmare a activităţii sale în guvern şi a poziţiei de şef de Stat major al Armatei, Iacobici a fost condamnat pentru crime de război în 19 ianuarie 1949, prin Decizia penală nr. 123 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a IV-a penală. Având în vedere că Ordonanţa de urgenţă nr. 311/2002 incriminează promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infiacţiuni contra păcii şi omenirii şi interzice acordarea numelor acestor persoane unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice, vă rugăm să luaţi măsurile necesare pentru redenumirea străzii respective.”
La solicitarea Sibiu 100%, privind posibillele suspiuciuni care ar putea plana și asupra G-ralului Alexandru Hanzu (propunerea noii denumiri a străzii), având în vedere că și acesta a ocupat poziții cheie în armata română din perioada interbelică, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” ne-a răspuns că nu a fost consultat, până în prezent, de către Primăria Sibiu și că nu deține la acest moment informații relevante în acest sens.
Demersul Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” vizează și alte orașe importante din țară, Sibiul fiind printre puținele localități care au și dat curs unor astfel de solicitări.
A sosit și reacția Primăriei Sibiu, după o vreme
UPDATE: La scurt timp după apariția articolului în ediția tipărită a Sibiu 100% și în mediul on-line, Primăria Sibiu a venit cu următoarea reacție:
”Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a solicitat schimbarea denumirii străzii General Iosif Iacobici din cauza activității acestui general care a făcut parte din guvernul Antonescu, ocupând mai întâi funcția de Ministru de război și mai apoi Șef al Marelui Stat Major.
Această denumire a fost atribuită străzii printr-o regretabilă eroare, prin HCL 27/2006. Sibiul a fost și este un oraș în care diversitatea etnică și confesională este sărbătorită prin evenimente culturale care au rolul păstrării tradițiilor și identității, multe dintre acestea fiind sprijinite de Primăria Sibiu, această diversitate a culturilor și cultelor fiind parte din caracterul orașului. Prin urmare, este evident că, în cazul de față, este vorba de o eroare, care va fi îndreptată”.