7.9 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Aproape 5.000 de sibieni candidează la alegerile locale

Cele mai citite

Alegerile locale din 5 iunie presupun o desfășurare de forțe impresionantă. Adevarata dimensiune umană a acestui scrutin nu va putea fi, cu adevărat, cunoscută niciodată pentru că, în spatele fiecărui candidat, stau alți zeci de oameni, poate chiar sute. În spatele fiecărui membru într-un birou electoral stau, de asemenea, alți oameni. Sunt însă câteva lucruri cuantificabile și, chiar dacă le luăm în calcul doar pe acestea, alegerile însemnă o mobilizare uriașă. Avem în județ aproape 5.000 de candidați – la primării, la consilii locale sau la Consiliul Județean și avem aproape 370.000 de alegători, așteptați în 370 de secții de votare.
PNL și PSD sunt partidele cu cel mai mare număr de candidați, dar nici ele nu acoperă chiar tot județul. PNL are, în total, 1.105 candidați, dintre care 63 pentru funcția de primar. Comuna Mihăileni este singura dintre cele 64 de unități administrativ-teritoriale din județul Sibiu unde PNL nu a venit cu un candidat propriu. PSD are, în total, 1.091 de candidați, 62 dintre aceștia încercând să obțină funcția de primar. PSD nu are candidat pentru funcția de primar la Păuca și Arpașu de Jos. Cele două partide au depus, în schimb, liste complete pentru consiliile locale din majoritatea localităților, dar și pentru Consiliul Local Sibiu și Consiliul Județean.
În total, s-au înscris în cursa electorală 20 de partide sau formațiuni politice active în județul Sibiu care propun electoratului 4.785 de candidați. Dintre aceștia, 322 sunt candidați pentru Consiliul Județean și încearcă să ocupe cele 33 de posturi disponibile.
Pe locul trei în topul numărului de candiați înscriși în alegerile locale din județul Sibiu este ALDE, cu un număr de 701 persoane propuse. Urmează PMP cu 573 de candidați, UNPR cu 203, Partidul Romilor cu 157, PPU cu 144, FDGR cu 137, PRM cu 122, PRU cu 112, PSRO cu 109, PER cu 105, BUN cu 81, UDMR cu 65, Partidul Verde cu 32, Alianța PSD-UNPR cu 15, PNTCD cu 14, UCD ROM cu 10, FDI Naționale cu 5 și PND cu 4 candidați. În plus, există candidați independenți. Doi independenți vor să devină primari ai Sibiului, iar patru sunt înscriși pentru aceeași funcție la Mediaș.
Un candidat la 11 oameni
Numărul mare de candidați înscriși a creat, în anumite zone din județ, situații ilare. La Râu Sadului, de exemplu, este un candidat la 11 locuitori. Potrivit datelor oficiale, la 1 ianuarie 2016, în localitate se înregistrau 612 persoane, iar la aceste alegeri și-au depus candidatura 55 dintre acestea atât pentru funcția de primar, cât și pentru un loc în Consiliul Local. La Roșia, candidează 191 de persoane, mai mult decât la Mediaș sau Agnita, în condițiile în care comuna are 5.769 de locuitori. În municipiul Sibiu sunt înscriși 225 de candidați, dintre care 11 speră să ajungă primar. Restul se luptă pentru unul dintre cele 23 de locuri din Consiliul Local. La Sibiu, este un candidat la 754 de locuitori ai orașului.
La Păuca, alegerile pentru desemnarea primarului nu vor avea surprize. Actualul primar este singurul care s-a înscris în cursa electorală. Alte 35 de persoane se luptă pentru unul dintre cele 11 locuri din Consiliul Local.
Peste 1,2 milioane de buletine de vot, tipărite
Potrivit Biroului Electoral Județean Sibiu, în județ sunt 376.975 de alegători. Pentru ca aceștia să-și exercite dreptul de vot vor fi tipărite peste 1,2 milioane de buletine de vot.
Potrivit reprezentanților Prefecturii Sibiu, a fost solicitată tipărirea a 418.719 buletine de vot pentru alegerea primarilor, a altor 418.719 buletine de vot pentru alegerea componenței Consiliilor Locale, dar și a 418.731 buletine de vot, pentru alegerea Consiliului Judeţean Sibiu.
Cantitatea de hârtie estimată a fi folosită pentru tipărirea buletinelor de vot din judeţul Sibiu este de 34 de tone și va fi suplimentată în caz de necesitate. Buletinele de vot se vor distribui preşedinţilor de circumscripţii de votare, în perioada 1-3 iunie.
În judeţul Sibiu au fost constituite 370 de secţii de votare, dintre care 105 sunt în municipiul Sibiu. Bugetul alocat pentru organizarea alegerilor locale de aproximativ 4 milioane de lei, 660.000 de lei fiind prevăzuţi pentru cheltuieli materiale (buletine de vot, ştampile, cheltuieli tehnice), iar 3.341.000 lei, pentru cheltuieli de personal.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Spectacol grandios de Ziua Națională la Sibiu. Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Ionuț Dolănescu și Andra printre invitați

Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Mariana Anghel sau Andra sunt printre invitații spectacolului de Ziua Națională de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect