Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu sprijină campania națională de prevenire a consumului de canabis „POT ALTFEL!”, o campanie lansată oficial în luna septembrie și care se va derula până în luna iulie a anului 2018. Acțiunea a fost lansată pe fondul creșterii consumului de canabis.
„POT ALTFEL” are drept scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale (15-64 de ani), cu accent pe populaţia şcolară (15-24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat de canabis.
Și la nivel mondial a fost făcut public Raportului Mondial privind Drogurile 2017.
Anul acesta marchează 20 de ani de când se realizează acest raport. Unul din punctele studiate face referire la efectul consumului de droguri asupra sănătății.
Astfel, cel mai periculos este consumul de opiacee, cu precădere de heroină, din cauza riscului de supradoză şi al contactării bolilor infecţioase (cum ar fi HIV sau hepatita C). Consumul de metmfetamine este din ce în ce mai răspândit, un număr tot mai mare de consumatori solicitând tratament, iar consumul de cocaină este în creştere atât în Europa, cât şi în America de Nord.
Cele mai severe consecinţe asupra sănătăţii se înregistrează la consumatorii de droguri injectabile. Aproximativ 12 milioane de oameni îşi injectează droguri. În jur de 1,6 milioane dintre aceştia sunt infectaţi cu HIV şi 6,1 milioane cu hepatita C. Un număr de 1,3 milioane de persoane consumatoare de droguri injectabile suferă în acelaşi timp de ambele afecţiuni. Tuberculoza este mult mai răspândită în rândurile consumatorilor de droguri decât în populaţia generală.
De asemenea, o altă față prezentată în raport este cea a traficului de droguri. Odată cu schimbările aduse de globalizare şi de răspândirea noilor tehnologii din domeniul comunicaţiilor, fluxurile de droguri sunt caracterizate mai mult ca oricând de schimbări rapide în ceea ce priveşte rutele de trafic, modul de operare şi metodele de disimulare, fiind necesare modalităţi şi tehnologii de punere în aplicare a legii, de ultimă generaţie.
Ruta Balcanică pare să fie în continuare principala rută de trafic a opiaceelor, având în vedere faptul că în anul 2015 pe această rută s-au înregistrat 40% din capturile de heroină şi morfină. Cantităţile interceptate pe ruta Armenia, Azerbaidjan şi Georgia, via Marea Neagră către Ucraina şi România, au crescut. Prin urmare, Caucazul, o nouă ramură a Rutei Balcanice, trebuie monitorizat din cauza riscului intensificării traficului de droguri.
În Europa, grupurile de criminalitate organizată specializate în traficul de droguri sunt implicate şi în contrafacerea de bunuri, traficul cu arme şi cu fiinţe umane, contrabanda cu emigranţi.