Primăria Sibiu a demarat un nou proiect din propunerile făcute de sibieni în cadrul bugetării participative de anul trecut. Acum a venit rândul Parcului Cetății, denumit simbolic „Art Parc Cetății”. Dacă totul decurge fără probleme, parcul ar putea fi gata peste aproape un an.
Licitația în procedură simplificată pentru achiziția de servicii de proiectare pentru modernizarea parcului Cetății, care ar trebui astfel să primească mobilier urban nou, a fost publicată de Primăria Sibiu pe SICAP, având un preț estimat de 58.000 de lei. Asta înseamnă că firma care ar urma să câștige licitația să furnizeze administrației sibiene proiectul tehnic, inclusiv documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire (fostul PAC), o randare 3D a viitorului parc, cu mobilier și dotări, detalii de execuție, avize și asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor. Totul pentru aproximativ 12.000 de euro. Durata contractului este de 82 de zile, din care 77 de zile pentru proiectarea propriu-zisă. Execuția lucrărilor a fost estimată la 6 luni, perioadă în care proiectantul ar treui să asigure asistența tehnică firmei de construcții.
Durata nu pare atât de mare, însă vorbim doar despre o amenajare a unui parc existent. Parcul Cetății se pregătește pentru a intra într-o perioadă de lucrări care vizează zidul vechii cetăți. Aceste lucrări presupun inclusiv excavări în zona parcului, pentru îndepărtarea rădăcinilor și refacerea zidului. La finalul acestor lucrări de reastaurare, parcul va fi refăcut.
Potrivit notei conceptuale atașate documentației de licitație, proiectul vizează „dotarea cu mobilier stradal multifuncțional, într-un mod creativ și artistic, care să asigure confortul cetățenilor și a turiștilor care vizitează Sibiul”. (n.r. greșelile aparțin autorilor notei). Mai detaliat, aceeași notă precizează că „se impune redotarea și o amenajare parțială a parcului, într-o manieră artistică și modernă, care să conducă la creșterea atractivității acestuia atât față de cetățeni, cât și față de turiști”. Se face referire în document la „aspectul învechit și auster”, „sărăcăcios, cu declivități la nivelul platformelor”, parcul fiind „afectat de acte de vandalism, grafitti și de alte forme de huliganism”.
Ce se urmărește prin acest proiect:
– căi de acces corespunzătoare;
– dotarea cu mobilier stradal;
– asigurarea spațiului cu prize pentru încărcarea telefoanelor;
– internet gratuit;
– supraveghere video.
Valoarea totală a investiției a fost apreciată de autorii notei la 541.000 lei, adică circa 113.000 euro.