Consilierii sibieni sunt împotriva creşterii prețului depozitării deşeurilor în judeţ. În şedinţa Consiliului Local Sibiu, aleşii au votat, joi, 23 februarie, în unanimitate, ca reprezentantul Sibiului, în speţă unul dintre viceprimari, în adunarea ADI ECO Sibiu, for decizional la nivel de judeţ, să voteze „împotrivă” majorării preţului depozitării deşeurilor în judeţ. Solicitatarea majorării prețului vine din partea Societății TRACON, cea care administrează depozitul de la Cristian.
Aleşii au mers pe mâna primarului Astrid Fodor, care susţine că această majorare nu se justifică, aceasta iniţiind şi proiectul de hotărâre dezbătut de aleşii locali. Din motive obiective, primarul Sibiului a lipsit de la şedinţa de joi a Consiliului Local Sibiu.
Tracon a solicitat ADI ECO Sibiu majorarea preţului, invocând propriile argumente economice. Acum, Primăria Sibiu, Consiliul Judeţean şi celelalte primării din judeţ ce formează ADI ECO Sibiu trebuie să-şi exprime poziţia privind această solicitare. Ulterior, Adunarea Generală a ADI ECO Sibiu îşi va prezenta poziţia în urma votului.
Majorarea preţului solicitată de TRACON este de aproape 45 %, potrivit Consiliului Judeţean. În hotărârea Consiliului Local Sibiu, nu s-a specificat nivelul procentual al majorării.
În acest context, poziţia aleşilor sibieni este în total dezacord cu proiectul Consiliului Judeţean, care susţine că preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean, reprezentantul Consiliul Județean în Adi Eco Sibiu, trebuie să voteze „pentru” majorarea preţului. Consilierii judeţeni vor lua decizia finală, luni, în şedinţă ordinară. Aşadar, poziţiile Primăriei Sibiu şi a Consiliului Județean se bat cap-n cap. Cine ne lămureşte care dintre cele două entități are dreptate? Probabil, votul din ADI ECO Sibiu.
Primăria Sibiu şi Consiliul Județean pe poziţii divergente
Modificarea tarifului de depozitare a deşeurilor de la tariful actual, de 90 lei/tonă, fără T.V.A., la tariful de 130,25 lei / tonă, fără T.V.A este miza confruntării. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, şi Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean, se află pe poziţii diametral opuse pe tema propunerii creșterii prețului depozitării deşeurilor în judeţ. Cererea de creştere a tarifului e solicitată de societatea Tracon, cea care operează depozitul de la Cristian. Creşterea ar fi potrivit Consiliului Județean de 45 la sută. Astrid Fodor este categoric împotrivă, în timp ce Daniela Cîmpean susţine argumentele pentru scumpire ale societăţii Tracon. Fiecare aduce argumente clare în favoarea poziţiei sale. Primarul Sibiului critică şi atitudinea conducerii ADI ECO Sibiu, acuzând-o că face jocurile societăţii TRACON, în condiţiie în care ADI ECO şi conducerea Consiliului Judeţean se află pe aceeaşi poziţie, sprijinind demersul societăţii care operează depozitul de deşeuri de la Cristian. Unul dintre motivele invocate de Tracon este creşterea preţului pentru consumul de carburanţi, însă Astrid Fodor a făcut calculele şi susţine că invocarea acestui argument nu se justifică. „Nu am contestat nivelul preţurilor carburanţilor, ci doar modalitatea de creştere artificială a consumului”, se afirmă în proiectul lui Astrid Fodor, votat de aleşii locali. Din păcate sau fericire, nu depind toate deciziile de ele în această speţă, în condiţiile în care votul decisiv aparţine atât consilierilor locali, cât şi celor judeţeni, însă din păcate votul politic poate fi decisiv, în condiţiile în care PNL deţine controlul în Consiliul Local Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu. PNL Sibiu dă, de asemenea, şi preşedintele CJ Sibiu,în persoana Danielei Cîmpean.
Până acum, consilierii locali PNL din Consiliul Local Sibiu îi dau dreptate lui Astrid Fodor, urmând să vedem cum votează aleşii judeţeni PNL în Consiliul Judeţean. Dar este de aşteptat să suţină poziţia Executivului Consiliului Judeţean, în totalitate PNL. Există situaţia în care PNL Sibiu ar vota într-un fel în Consiliul Local Sibiu şi în alt fel în Consiliul Judeţean. Nu ar strica nişte lămuriri din partea PNL Sibiu pentru aceste decizii.
Totuşi, în final, Asociaţia ADI ECO Sibiu, care reuneşte toate primăriie din judeţ şi CJ, va decide dacă va acceapta sau nu majorarea tarifului solicitat de Tracon. În această dispută, primarii din judeţ par să decidă poziţia judeţului şi să se interpună între Primăria Sibiu şi Consiliul Judeţean. Cei mai mulţi primari vin din PNL Sibiu. Aşadar, PNL Sibiu poate tranşa subiectul politic şi chiar administrativ. Dar să fie în folosul sibienilor, adică în folosul celor care i-au votat…