4.1 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Au fost depuse primele cereri pentru noile beneficii la angajare

Cele mai citite

Poți primi bani frumoși să pleci de acasă
În 3 decembrie 2016 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 60/2016, care aduce modificări importante pe piața muncii, pentru a încuraja oamenii să se angajeze. Astfel, mai multe categorii de angajați dar și angajatori pot primi prime importante. De la intrarea în vigoare și până în prezent, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sibiu s-au înregistrat 8 cereri cu privire la prima de activare, în valoare de 500 de lei, neimpozabilă, acordată șomerilor care nu beneficiază de indemnizație de șomaj și care se angajează cu normă întreagă pe o perioadă mai mare de 3 luni. De asemenea, 21 de angajatori au încheiat convenții cu AJOFM pentru obținerea de facilități prevăzute de aceeași Ordonanță. Până în prezent, nu au fost înregistrate cereri pentru primele de încadrare și instalare.
OUG 60/2016 susține, în primul rând, angajarea tinerilor ce nu au loc de muncă şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de formare profesională, dar şi categoria şomerilor de lungă durată. De asemenea, sunt susținuți viabil și concret, prin măsuri active, cei care se mută din localitatea de domiciliu pentru a se angaja. Lor li se acordă prime de instalare, de activare sau de încadrare sau decontarea navetei.
În această ordine de idei, șomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a se angaja, vor beneficia de o primă de instalare acordată în cuantum diferențiat. Astfel, 12.500 lei vor fi acordați pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se angajează în altă localitate schimbându-și astfel domiciliul.
15.500 lei primesc persoanele care sunt însoțite de membrii familiei și care își schimbă domiciliul. În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.
Dacă există situații în care persoanele care îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare au asigurate locuință de serviciu sau cheltuieli aferente de către angajator sau de către autorități publice locale sau centrale, atunci acele persoane beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare în cuantum 3.500 lei dacă se mută singuri sau dacă ambii îndeplinesc condițiile de primire a primei și 6.500 lei dacă se mută cu familia.
Primele trei prime, (cele în valoare de 12.500 lei, 15.500 lei și 3.500 de lei) se primesc în două tranșe, iar cea de 6.500 lei se acordă într-o singură tranșă.
Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la libera circulației a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și a Spațiului Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 luni, în cuantumurile și cu respectarea condițiilor prevăzute de lege. Aceste finanțări se vor face inițial din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj. De asemenea, şomerii înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, primesc o primă de activare de 500 de lei neimpozabili, în cazul în care se angajează, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni. Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare şi prima de instalare, iar la sediul AJOFM există deja 8 cereri pentru această primă.
Beneficii și pentru angajatori
Șomerii pot beneficia și de prima de încadrare, al cărei cuantum se calculează la 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea acolo unde se angajează. Această primă se acordă lunar, pentru o perioadă de 12 luni, șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reședința.
Ordonanța mărește și subvenţiile acordate angajatorilor și se vor da și pentru încadrarea în muncă a unor categorii noi, respectiv șomerii de lungă durată și tinerii NEET (care nici nu învață, nici nu lucrează). Angajatorii primesc până la 900 de lei pe lună pentru fiecare persoană, dacă angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durata, tineri NEET sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale. Singura condiție este ca aceste categorii să muncească la angajator cel puțin 18 luni, iar subvențiile se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate, precum şi pentru perioadele în care persoanele se află în concediu de odihnă.
Alte modificări se referă la acordarea de servicii de îndrumare pe parcursul procesului de integrare socio-profesională la noul loc de muncă, persoanelor cărora le-a fost stabilit nivelul de ocupabilitate „greu” şi „foarte greu” ca urmare a profilării, pe o perioadă de maxim 3 luni, cu acordul angajatorului, realizate de furnizori de servicii din sectorul public sau privat, acreditaţi, în condiţiile legii.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Sibiancă de 73 de ani, rănită în timp ce traversa pe roșu

O sibiancă a fost rănită într-un accident rutier produs vineri seara pe Bulevardul Corneliu Coposu, în municipiul Sibiu.Din primele...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect