4.1 C
Sibiu
joi, noiembrie 28, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Autoritățile județene se ceartă cu EON pentru gaze în Rășinari și Poplaca

Cele mai citite

Reprezentanții Eon Gaz Distribuție au fost trași la răspundere de autoritățile județene în privința extinderii rețelei de furnizare a gazelor naturale în noi localități din județul Sibiu. Principalele comune unde se dorește găsirea unor soluții rapide pentru introducerea gazului sunt Rășinari și Poplaca.

 După ce și-a prezentat raportul în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, directorului Departamentului Operațiuni Rețea Regiunea Sud, Doran Armenuța, i s-au cerut soluții pentru introducerea gazului în cele două comune învecinate municipiului Sibiu, Rășinari și Poplaca. În aceste două comune, E on Gaz a câștigat contracte de concesionare în anul 2008. Potrivit caietelor de sarcini puse la dispoziția distribuitorului de gaz în acea perioadă, în comuna Rășinari scria că gradul de realizare a rețelei de distribuție este de 70%. Așadar, ar fi urmat ca Eon Gaz să realizeze restul de 30% din rețea.

Directorul Doran Armenuța susține însă că în momentul în care s-au făcut verificări la rețeaua de distribuție deja existentă, s-au constatat mai multe „neconformități”, care ar fi pus în pericol sănătatea cetățenilor dacă s-ar fi început furnizarea de gaz.Prin urmare, Eon Gaz a refuzat să mai semneze contractul până ce autoritățile locale nu rezolvă problemele deja existente la infrastructura de țevi.

„Sistemul de distribuție deja existent este vechi din 1998, nu poate fi pus în funcțiune așa cum este în prezent, pentru că siguranța este o prioritate pentru Eon Gaz”.

“Cred că vă revenea o sarcină uriaşă pentru că reţeaua era 70 la sută realizată şi v-ati angajat că investiţi 30 la sută. Aţi găsit nişte deficienţe, neconformităţi cum spuneţi dumneavoastră, şi aţi vrut să le rezolve autorităţile. Nu putem lăsa cea mai mare localitate fără gaze, cu banii investiţi în pământ de atâţia ani şi să ne facem că nu există problema. Şi o să găsim alt distribuitor. Dar în momentul acela vă introduceţi concurenţă în judeţ, doamna director. Transmiteţi şefilor dumneavoastră, eu nu cred că este cea mai bună strategie. Eu cred că distribuitorul este obligat să investească şi el. Nu trebuie să le luaţi toate la cheie”  a spus presedintele CJ, Ioan Cindrea, prezent in sedinta de Colegiu Prefectural.

 Potrivit primarului comunei Rășinari, Bucur Bogdan, în urma expertizelor făcute la țevi s-au descoperit „izolația crăpată în mai multe locuri, țeava corodată, suduri neconforme”.

„Cei de la E-on gaz nu au preluat distributia de gaz pentru comuna Rășinari pentru că în momentul în care au venit și au verificat ceea ce au realizat cei din comună prin banii oamenilor nu a corespuns cu ceea ce au a fost lansat prin caietul de sarcini. Au fost făcute 2 rapoate de verificare a conductelor care s-au realizat în comună și reparatiile care ar fi trebuit realizate la aceste conducte, majoritatea din otel, au fost aproximate la mai mult de 2 milioane de lei, adică mai mult decat daca reteaua ar fi fost facuta din nou”, spune Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.

Primarul comunei Rășinari sustine că timp de doi ani au avut discuții la Ministerul Economiei pentru alocarea banilor pentru acest proiect, dar fără rezultat. În prezent, se realizează un studiu de fezabilitate, astfel încât în caietul de sarcini, pe lângă distribuție, să se specifice și realizarea rețelei, iar la primăvară să poată fi organizată o nouă licitație.

”Sunt oameni care au plătit sume foarte mari pentru a putea avea gaz. Nu putem lăsa comuna Rășinari, cea mai mare din județ, fără gaz, doar pentru că nu s-au alocat niște bani în 2009. Trebuie găsite soluții aici”, a spus prefectul Ovidiu Sitterli.

Presedintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea, susține însă că și Eon, în calitate de distribuitor, trebuie să contribuie la realizarea infrastructurii, nu sa astepte doar sprijin de la stat.

“Eu cred că un distribuitor ar trebui să prevadă un plan de investiţii, să dezvolte şi din fonduri proprii distribuţia de gaze. La urma urmei, dacă investiţi veţi avea investiţie şi veţi avea venituri. Dacă le doriţi toate realizate numai din bugetul local, bugetul judeţean, probabil că procesul de extindere a distribuţiei va fi mai lent şi procesul de sprijinire a dezvoltării la fel. Gazul metan este un element important pentru investitori să fie atraşi în judeţul Sibiu.”

 

Aceeasi situație este și în comuna Poplaca. Deși în această localitate rețeaua de distribuție este realizată integral, reprezentanții EON Gaz susțin că țevile nu prezintă siguranță pentru furnizarea de gaze naturale pentru populație.

 

 

 

 

 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Biroul Electoral Central a decis. Toate voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale vor fi renumărate

Biroul Electoral Central, a decis joi seara, renumărarea voturilor de la turul întâi al alegerilor prezidențiale din fata de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect