Un proiect finanțat din fonduri europene, care se va derula pe o perioadă de doi ani, 2019 – februarie 2021, premergător elaborării și implementării Strategiei Județului Sibiu 2021 – 2030, a fost făcut public de Consiliul Județean. Prin proiectul, denumit „Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Icluziune socială. Unitate. SIBIU – Strategia 2030”, se urmărește analizarea și diagnosticarea situației administrative la nivelul județului, pe de o parte, și eliminarea birocrației din instituțiile subordonate CJ, pe de altă parte.
CJ va derula proiectul, în valoare eligibilă de 3.701.804,04 lei cu TVA, în parteneriat cu Asociația Română pentru Transparență (TI-RO) care are rolul de a veghea asupra corectitudinii și legalității măsurilor ce vor fi luate la nivel administrativ și care se vor regăsi în strategia Județului Sibiu 2021-2030.
Contractul aferent proiectului a fost semnat de CJ, în martie 2019. Din valoarea eligibilă, suma aferentă activităților implementate de către Consiliul Județean Sibiu este de 3.381.041,14 lei, iar a celor gestionate de partenerul, Asociația Română pentru Transparență, este de 320.762,90 lei.
Contribuția fiecăruia dintre cei doi parteneri reprezintă 2% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului. Astfel, contribuția financiară proprie a Consiliului Județean Sibiu este de 67.620,82 lei, iar contribuția financiară a partenerului este de 6.415,29 lei.
Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni de la data semnării contractului de finanţare, respectiv din luna martie 2019 până în luna februarie 2021. La finalul implementării proiectului, se va întocmi Strategia de dezvoltare a județului Sibiu pentru perioada 2021-2030 și Planul Strategic Instituțional pentru perioada 2021-2030.
Țintele proiectului
OBIECTIVUL GENERAL al proiectului: Optimizarea proceselor orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP în cadrul administrației Județului Sibiu, prin abordarea strategică a dezvoltării județului pe termen lung, utilizând instrumente de planificare a investițiilor, bugetelor și intervențiilor în comunitate și prin dezvoltarea soluțiilor de simplificare a relației dintre Consiliul Județean și cetățeni.
OBIECTIVUL SPECIFIC 1: Dezvoltarea capacității de planificare strategică și fundamentare a deciziilor la nivelul Consiliului Județean Sibiu, prin dezvoltarea de mecanisme de participare publică, prioritizare a investițiilor și prin desfășurarea unui exercițiu amplu de planificare strategică și a politicilor publice permițând atât fundamentarea solidă a tuturor investițiilor și deciziilor în perioada 2020-2030, cât și creșterea nivelului de competență la nivelul instituției printr-o învățare experimentală.
OBIECTIVUL SPECIFIC 2: Creșterea accesului online la serviciile publice gestionate de Consiliul Județean Sibiu și instituțiile din subordinea sa în vederea reducerii birocrației pentru cetățeni când accesează servicii de sănătate.
OBIECTIVUL SPECIFIC 3: Simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației, cu impact asupra modului de interacțiune al Consiliului Județean Sibiu cu cetățenii, prin dezvoltarea arhivei electronice, în vederea eliminării erorilor și scurtării timpului de așteptare pentru cetățeni pentru eliberarea oricărui document sau emiterea oricărui răspuns.
OBIECTIVUL SPECIFIC 4: Creșterea nivelului de competență a personalului Consiliului Județean Sibiu și a instituțiilor subordonate în vederea și pentru gestionarea eficientă a soluțiilor informatice care permit simplificare și reducerea birocrației pentru cetățeni.
Ca linie generală, proiectul este relevant pentru strategiile regionale de dezvoltare în care sunt incluse planuri de investiții ce privesc și Județul Sibiu. Totodată, serviciile de sănătate vor fi furnizate online. Soluția tehnică pentru serviciile de sănătate va fi concepută astfel încât să asigure transmiterea, vizualizarea rezultatelor analizelor medicale din laboratoare, precum și realizarea de programări online, în acest sens pentru aceste servicii, pacienții nu vor mai trebui să se deplaseze la spital. Mai mult, la nivelul CJ și a instituțiilor subordonate – DGASPC Sibiu și a spitalelor – va exista o arhivă electronică funcțională.