-2.6 C
Sibiu
luni, ianuarie 13, 2025

Bisericile evanghelice din patrimoniul UNESCO, prioritare pentru Fundația „Biserici Fortificate”

Cele mai citite

Biserica Evanghelică din România face un nou demers pentru reabilitarea și salvarea celor peste 200 de biserici și cetăți fortificate săsești din Transilvania, prin înființarea fundației nonguvernamentale „Biserici fortificate”, fundație ce va fi copatronată de președinții României și Germaniei. Prin intermediul acestei fundații, Biserica Evanghelică caută în primul rând să atragă sprijin financiar.

 

N-am precupețit niciun efort în a identifica personalități mari care ne pot ajuta prin numele și poziția lor în atragerea de fonduri la care biserica nu are acces. Am început cu președinția Germaniei, iar președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, ca fost preot evanghelic, știind valoarea istorică și culturală a unei biserici și auzind de biserica noastră greu încercată și cu un patrimoniu prețuit și respectat de sașii din Germania și de vizitatorii germani în Transilvavinia a consimțit a prelua patronajul fundației. Logic a fost și următorul pas de a ruga președinția română, fiind vorba de un partrimoniu național și din nou, președintele, în persoana domnului Traian Băsescu, a acceptat copatronajul fundației”, a declarat Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice CA din România.

Consulatul German a întărit faptul că bisericile fortificate transilvănene se bucură de o mare apreciere din partea Germaniei.

Preluarea unui patronaj în străinătate de către președintele Germaniei reprezintă o mare excepție și prin aceasta subliniază în mod deosebit recunoașterea valorii și aprecierea pentru aceste valori culturale unice în lume, bisericile fortificate din Transilvania”, a spus Judith Urban, consulul Republicii Federale Germania la Sibiu.

În plus, Friedrich Gunesch, secretarul general al Bisericii Evanghelice CA din România a transmis mesajul consilierului președintelui Traian Băsescu, Cristian Diaconescu, referitor la preluarea copatronajului fundației „Biserici fortificate”.

Sprijinul acordat de partenerii germani în restaurarea acestor biserici fortificate, multe dintre ele înscrise în lista Unesco, reprezintă expresia colaborării culturale rodnice dintre statele noastre, pornind de la valorile care ne definesc prezența în Europa unită. Este un proiect extrem de important pentru cpnsrervarea patrimoniului construtit din România și o oportunitate de a face cunoscute publicului larg cele peste 200 de biserici fortificate din Transilvania, locuri de istorie și de frumuesețe arhitecturală unice în Europa și în lume”.

Imediat ce vor fi finalizate documentele de înregistrare, aproximativ în luna iunie,„fundația va dezvolta o strategie de achiziționare de fonduri și va fi elaborat un plan master asupra măsurilor de întreținere, conservare, exploatare, care se impun”, a mai precizat episcopul Reinhart Guib..

Proritate vor avea bisericile care fac parte din patrimoniul UNESCO – Biertan, Valea Viilor, Saschiz, Câlnic, Viscri și cetatea din Sighișoara și cele de categoria A, în care sunt incluse aproximativ jumătate din cele 200 de biserici fortificate.

Până în prezent, fundația numără 26 de parteneri, asociații și persoane fizice, din Germania, Austria și România, însă reprezentanții Bisericii Evanghelice speră că vor deveni partenerii fundației și primăriile și comunitățile locale, pentru ca cele 200 de monumente culturale, istorice și religioase să poată fi salvate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate
Ultimele știri

ANM: Vreme închisă în Transilvania, cu temperaturi de iarnă

Vremea din această săptămână se anunță închisă în Transilvania, cu temperaturi specifice iernii și precipitații slabe, potrivit Administrației Naționale...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect