4.1 C
Sibiu
vineri, aprilie 11, 2025

RAPORTOR LOCAL. Sibiul, în bani

Cele mai citite

430 milioane de euro în 2024 de cheltuit pentru Consiliul Județean și Primăriile Sibiu și Mediaș. Niciodată județul Sibiu nu a fost atât de bogat. Consiliul Județean și primăriile de municipiu, Sibiu și Mediaș, în fapt cele mai importante instituții ale administrației locale sibiene, au împreună, în 2024, un buget cumulat de 2,14 miliarde de lei, adică aproape 430 milioane de euro.

Primăria Sibiu are cel mai mare buget din județ (fiind municipiu reședință de județ), de 1,15 miliarde de lei, record istoric, în timp ce Primăria Mediaș are aprobat un buget de 357 milioane de lei, unul dintre cele mai mari din ultimii ani. Triada administrativă este completată de Consiliul Județean Sibiu, care are de cheltuit, în acest an, 640 milioane de lei.

În fapt, cele trei unități administrative adună tot ceea ce produce mai bun comunitatea județeană în plan economic (exceptând poate comuna Șelimbăr, una dintre cele mai bogate din țară), ponderea cea mai mare de veniturile care sunt trimise la București, la bugetul de stat, dar și ceea ce se întoarce în județul Sibiu de la Guvern. Astfel, Astrid Fodor, Daniela Cîmpean și Gheorghe Roman poartă pe umeri, în acest an, prin semnătură, aproape toți banii sibienilor, strânși prin muncă și sudoare, atât de cetățeni, cât și de firmele private din județ, adică mediul de afaceri local. Și aceasta fără a pune la socoteală profiturile pe care le scot din țară firmele-mamă, adică mulținaționalele din județ.

Cele mai importante investiții din județ sunt gestionate de aceste unități administrative, astfel că este mai mult decât normal ca sibianul să-și arunce ochiul critic asupra modului în care se vor cheltui acești bani în 2024. Dacă nu în acest an, când sibianul merge la vot, atunci când?… Și aceasta în condițiile în care, 2024 este cel mai politizat an de după Revoluție, deoarece acest an este unul al alegerilor. Poate că tocmai alegerile au atras și ghinionul ca Guvernul să ia din banii primăriilor o parte din veniturile realizate, cum ar fi cele generate din impozitul pe venit.

Oricum, este cert că suma de 430 milioane de euro este un record istoric pentru CJ și primăriile Sibiu și Mediaș, iar cei care le conduc nu au niciun motiv să se plângă că nu au fonduri suficiente pentru derularea unor mari investiții așteptate de atâta vreme. Dacă Consiliul Județean va atrage și finanțarea pentru Noul Spital, de până în 500 milioane de euro, atunci cu siguranță sunt vremuri economice pe care nu le-a mai trăit niciodată un sibian din postura de contribuabil la binele comunității din care face parte. Se poate spune că, în sfârșit, la 35 de ani de la Revoluție, județul Sibiu își certifică, incontestabil, faptul că este unul dintre cele mai bogate județe din țară. O mândrie pentru sibieni. Numai că acest lucru ar fi indicat să se vadă și în viața de zi cu zi a acestuia.

Pentru 2024, Primăria Sibiu are în vedere, ca cea mai importantă investiție, noul bulevard Calea Șurii Mici. Primăria Mediaș dorește continuarea modernizării infrastructurii de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare, pornită în urmă cu 2 ani, în timp ce Consiliul Județean, pe lângă atragerea banilor europeni pentru Noul Spital Județean, își propune să continue modernizarea mai multor secții ale actualului Spital Clinic Județean de Urgență, plus câteva tronsoane importante de drumuri județene.

Sibienii își arată rodul muncii lor, prin taxele și impozitele pe care le plătesc. Dar a venit timpul ca cei care ne conduc în administrația locală să ducă Sibiul și Mediașul la alt nivel de performanță. Aceasta, și pentru că tentația ciupitului din banul public în scop electoral nu este una de ieri-de azi în reflexul omului politic autohton.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Avertisment transmis de Salvamont Sibiu

Serviciul Salvamont Sibiu a transmis o avertizare privind riscul crescut de producere a unor avalanșe în Munții Făgăraș.Conform avertizărilor...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect