Bugetul județului Sibiu, așa cum este el propus consilierilor pentru a fi votat, aduce câteva schimbări importante în comparație cu anul anterior. În principal, este vorba despre scăderea veniturilor bugetare, ca urmare a scăderilor veniturilor din impozite, din subvenții și din finanțări externe. Bugetul a fost construit cu deficit bugetar, ca și anul trecut.
Județul Sibiu va avea venituri totale, așa cum este estimat în propunerea de buget pe 2020, suma de 462 milioane de lei, în scădere față de suma de peste 500 milioane aprobată de Consiliul Județean în 2019 (499 milioane lei plus circa 2 milioane la rectificare). O scădere a veniturilor, așa cum este ea prevăzută, se regăsește la capitolul finanțări externe nerambursabile, unde diferența în minus este de circa 30 de milioane de lei. Subvențiile de la bugetul de stat prevăzute sunt de numai aproximativ 23 milioane de lei, față de 116 milioane, în 2019. Crește finanțarea pentru PNDL, de la 88 milioane, la 136 milioane lei. Veniturile proprii din taxe și impozite va fi de 7 milioane lei, mai mare față de 1,6 milioane lei anul trecut. Scad însă veniturile din cotele defalcate din impozitul pe venit, de la circa 146 milioane, la numai aproximativ 100 milioane. Scad și veniturile din cotele defalcate din TVA, la circa 76 milioane lei, față de 97 milioane lei.
Cheltuielile prevăzute în acest proiect de buget se ridică la aproape 521 milioane de lei, din care cheltuielile de personal ajung la aproape 65 milioane de lei, în scădere față de 95 de milioane anul trecut. Cel mai mare domeniu este cel al transporturilor, care va cheltui 243 milioane, din care 64,5 milioane merg către proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (credite). Suma este mai mică cu peste 10 milioane față de cea bugetată anul trecut. La sănătate, cheltuielile prevăzute sunt mai mari față de anul trecut, adică 107,5 milioane, față de 67,3 milioane lei în 2019.
Deficitul prevăzut este de aproape 59 milioane lei, puțin mai mic decât cel de anul trecut, 64 milioane lei.