După mulți ani de aşteptare şi ceremonii civile oficiate ba în locația din Primăria veche, ba în sala de conferinţe din sediul din Piaţa Mare, municipalitatea sibiană are, în sfârşit, o Casă a Căsătoriilor.
Aceasta va funcţiona în imobilul din Piaţa Mică nr. 22, o clădire monument ce datează din secolul XIV şi care este parte a sistemului de fortificaţii din fostele ziduri medievale de apărare. Tot aici vor funcţiona şi birourile unor servicii publice.
Consolidarea şi amenajarea clădirii pentru a putea fi din nou dată în folosinţă a fost o adevărată provocare. Imobilul se afla într-o avansată stare de degradare şi risca să o ia la vale în orice moment. A fost nevoie de întărirea şi stabilizarea sistemului de fundare pentru a salva clădirea de la prăbuşire.
„Acest perete care era deplasat foarte mult spre Casa Artelor nu a mai putut fi salvat şi a trebuit să îl desfacem de sus până jos, a trebuit să coborâm până la terenul de fundare pentru a-l pune pe verticală. Practic l-am reconstruit. (…)Zidul dinspre Casa Artelor a fost desfăcut integral, de la mansardă până la subsol. Terenul bun de fundare pentru acest corp de clădire este undeva între 6 şi 8 metri. Clădirea se deplasa spre grădină. În anii 90 a fost construit un sistem de contraforţi, dar nu s-au dus cu fundaţia până în terenul bun de fundare. Practic acei contraforţi trăgeau clădirea mai mult spre grădină. Ca să rezolvăm această problemă am adus o tehnologie finlandeză prin care am făcut injectări cu spume poliuretanice, am îmbunătăţit terenul de fundare şi efectiv s-a ridicat clădirea.”, explică unul dintre oamenii care a fost zi de zi pe şantierul clădirii.
Mai în glumă, mai în serios, reprezentanţii constructorilor spun că imobilul are o durată de viaţă de încă 300 de ani. Pentru această performanţă însă s-a muncit titanic jumătate din cei 3 ani cât a durat reabilitarea imobilului.
„În spate mai avem o centură de piloni foraţi care nu lasă terenul să se deplaseze spre grădină pentru că acolo este o diferenţă de nivel de vreo 4 metri. Sunt peste 300 de piloni foraţi cu diametrul de 30 de centimetri, la adâncimea de 10 metri.”, mai spun constructorii.
Valoarea investiţiei a fost de 11, 9 milioane de lei, fonduri provenite din bugetul local. La această sumă se adaugă încă 1,5 milioane de lei, bani alocaţi pentru implementarea sistemul anti-efracţie, pentru reţelele de telefonie şi date, pentru sistemul de iluminat arhitectural, dar şi pentru amenajarea sistemului de detecţie la incendiu.
Pe lângă lucrările de consolidare şi de refacere a fostei arhitecturi, s-au reabilitat scările care coboară spre grădină, s-a transformat grădina în spaţiu de relaxare, s-au refăcut arcadele, iar în scurt timp vor fi puse la punct şi ultimele detalii.
Clădirea urmează să fie mobilată și, odată cu încălzirea vremii, se vor amenaja curtea interioară și grădină. De asemenea, scările din grădină urmează să se placheze cu piatră, iar tâmplăria exterioară se va trata cu ulei de in.