Aleșii municipali vor dezbate joi, în ședința Consiliului Local Sibiu, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism / „PUZ Și RLU – CONSTRUIRE VAR ANTĂ OCOLITOARE SIBIU SUD”, în Municipiul Sibiu.
Sectorul culoarului V.0.S.S. aferent municipiului Sibiu are o lungime de 3.346 m (măsurat în axul centurii, între poziţiile km. 12+539 – km115+885), având suprafaţa de 226.291 mp.
Astfel, per total, traseul propus pentru V.O.S.S. este caracterizat prin următoarele amenajări şi construcţii: lungimea totală de cca. 21 ,389 km; categorie tehnică II; două benzi pe sens cu lăţimea de 3,50 m fiecare; parapet metalic marginal şi parapet axial din beton; noduri rutiere, poduri, pasaje iluminate; panouri fonoabsorbante pe zonele limitrofe zonelor de locuit și pădurilor; 7 intersecţii amenajate cu sensuri giratorii sau noduri rutiere din care 2 noduri supratraversează și cursuri de apă; un pasaj rutier peste calea ferată; 8 poduri peste cursuri de apă, din care 2 sunt combinate cu noduri rutiere; 7 pasaje peste drumuri locale; un pasaj peste V.O.S.S. pentru traversarea unui drum local; 2 poduri peste văi; un viaduct peste zona de protecție sanitară, combinat cu un pod peste cursul de apă; o zonă destinată parcajelor auto pe fiecare sens și drumuri de acces la terenurile agricole.
Datele investiției
Consiliul Județean Sibiu, inițiatorul proiectului, a aprobat, deja, în unanimitate, indicatorii tehnico-economici ai investiției „Construire Varianta Ocolitoare Sibiu Sud”. Valoarea totală a investiției este de 2.801.225.668,13 lei fără TVA.
Traseul străbate o zonă cu terenuri agricole, supratraversează DN1, prin intermediul unui pasaj racordat pe toate directiile cu bretele, traversează Râul Cibin printr-un pod și Calea Ferată 200 prin intermediul unui pasaj, intersectează DJ 106R care leagă Municipiul Sibiu de localitatea Poplaca, parcurge traseul pe lângă Rezervația Naturală Dumbrava din zona comunei Rășinari, intersectează DJ 106A care leagă Municipiul Sibiu de localitatea Rășinari, intersectează DJ 106D care leagă Municipiul Sibiu de Cisnădioara, intersectează DJ 106C Sibiu – Cisnădie, străbate o zonă cu terenuri agricole paralel cu Râul Seviș până la intersecția cu E 68 (în zona intersecției cu strada Mihai Viteazul) de pe teritoriul comunei Șelimbăr. Sunt prevăzute amenajarea de intersecții la nivel și denivelate, pentru colectarea și descărcarea traficului de pe drumurile naționale și județene în drumul Variantei de Ocolire Sibiu.
Judeţul Sibiu beneficiază de o bună accesibilitate și conexiune cu regiunile țării, fiind străbătut de autostrada A1 și de drumurile europene E68 și E81. Fiind conectat direct la rețelele de transport TEN-T, județul Sibiu beneficiază de un avantaj important în ceea ce privește accesibilitatea la nivel național și european pentru persoane și mărfuri. Dezvoltarea reţelei europene de autostrăzi TEN-T conduce la îmbunătățirea condițiilor de transport pentru pasageri și pentru mărfuri, reducerea timpului de călătorie, scăderea poluării, reducerea consumului de combustibil și dezvoltarea economică a localităților din județ. Pentru realizarea investiției CJ are un parteneriat semnat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A.