Consilierii judeţeni au aprobat, în ultima ședință, un proiect de hotărâre privind încheierea Acordului de Parteneriat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. și Județul Sibiu, prin Consiliul Județean Sibiu, pentru realizarea obiectivului de investiții “Varianta ocolitoare Sibiu Sud”, în cadrul finanțării prin Programul de Transport 2021-2027.
Consiliul Judeţean Sibiu a depus la finanțare proiectul de interes major pentru județul Sibiu, ”Varianta ocolitoare Sibiu – Sud”, în cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. În vederea realizării proiectului ”Varianta ocolitoare Sibiu – Sud”, a fost încheiat Parteneriatul de implementare între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. și Județul Sibiu, prin Consiliul Județean Sibiu. Parteneriatul se constituie ca anexă la Contractul de finanțare pentru implementarea obiectivului. În cadrul acestui proiect, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. joacă rolul de partener 1, iar Consiliul Judeţean Sibiu deține calitatea de partener 2. Inițial, Acordul de Parteneriat viza atât faza de elaborare/ actualizare/ completare/ revizuire a documentației tehnico- economice, cât și faza de execuție.
Ulterior, la data de 27 octombrie 2022, a fost emisă Hotărârea Consiliului Județean Sibiu, nr. 282, pentru încheierea actului adițional nr. 1 la Parteneriatul de implementare nr. 15.137/ 18.09.2020 în vederea depunerii spre finanțare a proiectului pentru documentația tehnico-economică aferentă obiectivului de investiții, urmând ca pentru etapa de execuție să fie depusă aplicația de finanțare în cadrul exercițiului financiar european 2021- 2027.
În cadrul proiectului, în parcurgerea etapelor, la data de 21.07.2021, Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul nr. 16057 cu operatorul economic Asocierea Societatea Beta Cops SRL și Societatea Total Road SRL, în vederea realizării documentației tehnico-economice la nivel de Studiu de Fezabilitate. Termenul estimat de finalizare aferent acestui studiu pentru obiectivul de investiții ”Varianta ocolitoare Sibiu Sud” a fost luna iulie 2023, dată la care documentația a fost predată, în prezent fiind în stadiul de obținere avize. Ținând cont de faptul că data limita a perioadei de eligibilitate a cheltuielilor aferente POIM 2014- 2020 este 31.12.2023, coroborat cu prevederile legislative, s-a identificat necesitatea încheierii unui nou Acord de Parteneriat pentru realizarea următoarelor etape aferente obiectivului “Varianta ocolitoare Sibiu Sud”, pentru asigurarea finanțării din Programul de Transport 2021-2027.
Un nou demers
Consiliul Județean Sibiu a solicitat schimbarea sursei de finanțare din POIM 2014-2020 în cadrul PT 2021-2027 pentru realizarea etapelor de elaborare a documentației tehnice la nivel de PAC, POE, a Proiectului Tehnic și Execuția lucrărilor. CNAIR a transmis propunerea de încheiere a unui Acord de parteneriat, având la bază prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 133/2021 și ale Hotărârii Guvernului nr. 829/2022 privind Normele de aplicare ale Ordonanței nr. 133/2021, precum și modelul Acordului de parteneriat ce urmează a fi încheiat, pentru realizarea obiectivului de investiții.
“În scopul obținerii de fonduri europene nerambursabile, etapa de elaborare a documentației tehnico- economice, Studiu de Fezabilitate, este depusă spre finanțare în cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, urmând ca restul etapelor proiectului, elaborarea documentației tehnice la nivel de PAC, POE, a Proiectului Tehnic și Execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții Varianta ocolitoare Sibiu Sud să se realizeze prin asigurarea finanțării din Programul de Transport 2021-2027. Astfel, prin Hotărârea nr.183/2023 a fost aprobată încheierea Acordului de Parteneriat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (abreviat C.N.A.I.R.) și Județul Sibiu, prin Consiliul Județean Sibiu, pentru realizarea obiectivului de investiții Varianta ocolitoare Sibiu Sud în cadrul finanțării prin Programul de Transport 2021-2027. Forma aceasta de parteneriat a fost agreată de comun acord cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (abreviat C.N.A.I.R.), însă ulterior, prin adresa nr.77593/10.08.2023, înregistrată la Consiliul Județean Sibiu cu nr. 17915/16.08.2023, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. ne-a comunicat un nou Acord de Parteneriat care a suferit mici modificări față de forma agreată inițial, modificare de formă care nu influențează obiectul Acordului de Parteneriat”, este justificarea Consiliului Judeţean. Proiectul se află în faza de început.