Din 15 iunie, Palatul Copiilor trebuie să se mute, cu certitudine, de pe strada Constituției în internatul Liceului „Henri Coandă”. Mutarea a fost aprobată, în 27 aprilie, prin Hotărâre de Consiliu Local. De aici însă și până la mutarea propriu-zisă calea este lungă și plină de incertitudini. Mai sunt avize de dat, acte de completat, bani de obținut, renovări de făcut. Dacă nu se fac minime lucrări și igienizări la noul sediu până în octombrie, Palatul Copiilor nu-și va deschide porțile.
Situația Palatului Copiilor nu este nouă. În anul 2009, Biserica Evanghelică câștigă în instanță imobilul de pe str. Constituției. Treptat, încep problemele. Se percepe chirie, clădirea are nevoie de reabilitare, însă, din cauza unui vid legislativ, instituțiile nu pot susține cheltuielile, iar presiunile sunt tot mai mari. Punctul culminant este în momentul în care reprezentanții Bisericii Evanghelice anunță că au o altă întrebuințare pentru clădire și că toți cei peste 2.000 de copii și profesorii lor trebuie să se mute până la 15 iunie 2017.
Atât conducerea Palatului, cât și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu și ai Primăriei se văd în postura de a găsi, contratimp, un nou spațiu. Singurul pe care Primăria îl poate pune la dispoziție este corpul de clădire B al internatului Liceului „Henri Condă”, iar Consiliul Local aprobă schimbarea de destinație.
Conform reprezentanților Primăriei, după obținerea tuturor avizelor, etajul I și II vor fi la dispoziția Inspectoratului, iar data mutării activității Palatului Elevilor în noua locație va fi decisă exclusiv de ISJ.
„Etajul I a fost modernizat în 2010 – 2011 din bugetul local și oferă condiții bune pentru desfășurarea activităților educative. Eventualele lucrări de reparații și igienizare necesare la etajul II cad în sarcina Inspectoratului Școlar Județean”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei.
Contractul pentru noua locație va fi semnat pe o perioadă de 16 ani.
Fără reparații însă, Palatul nu va fi funcțional
Pe masa inspectorului Daniela Muntean, cea care se ocupă de activitățile extrașcolare, stă dosarul gros cu situația Palatului Copiilor Sibiu. Ea recunoaște că nu se poate bucura cu totul de situația actuală.
„Într-un fel, sunt mulțumită pentru că am reușit să mutăm Palatul și să avem un sediu pentru el. Nu sunt foarte fericită pentru că locația este, totuși, una foarte departe. Nu știu în ce măsură o să mai fie aceeași frecvență a elevilor, dar sper că cei care într-adevăr iubesc activitățile extrașcolare să meargă și acolo. Unde se află acum este foarte frumos, este central, foarte ușor de ajuns de la școală, pentru că mulți copii vin direct de la școli”, spune Daniela Muntean.
Cu privire la reparațiile ce trebuie făcute, reprezentanții ISJ au estimat costurile la aproximativ 750 de mii de lei, fără TVA. Banii trebuie ceruți Ministerului.
„Situația este puțin mai grea pentru că Palatele Copiilor, deocamdată, sunt în subordinea inspectoratelor școlare și a Ministerului și va trebui să solicităm bani pentru reparații de la Ministerul Educației. Estimarea pe care am făcut-o se referă la lucrările minime necesare pentru ca locația să fie pusă în funcțiune conform destinației”, mai spune inspectorul.
Fără investiții și reparații Palaltul Copiilor nu va fi funcțional.
„Sperăm ca banii de la Minister să vină cât mai repede pentru ca investițiile să se poată face. Primarul Sibiului, Astrid Fodor a vorbit deja cu reprezentanții Bisericii Evanghelice și se pare că au fost de acord să ne păsuiască până în momentul în care Palaltul se poate muta de acolo efectiv”, încheie Daniela Muntean.
Ministerul Educației a răspuns la solicitarea Sibiu100% că, până la data de 4 mai nu a existat o solicitare privind schimbarea destinației internatului care va găzdui Palatul Copiilor. Dacă acest lucru se va întâmpla în perioada următoare, Ministerul „poate lua în calcul, în limitele bugetului existent, alocarea unor sume de bani pentru renovarea respectivei clădiri”.
Până în iunie nu se mută! Ar fi nevoie de o sponsorizare
La Palaltul Copiilor teama este cuvântul de ordine. Atât directorul instituției, profesorii cât și părinții se tem de zona periferică în care își vor muta activitățile.
„Sunt și lucruri bune și lucruri rele. Bine este că o să avem și noi, într-un final, un sediu al nostru. Asta ar fi a treia mutare de după 1989. Partea mai rea este zona, care nu este una foarte bună. Eu estimez că jumătate din copii nu o să mai vină. Am vorbit și cu părinții. Sunt foarte puțini care se bucură și asta pentru că locuiesc în zonă”, spune Daniel Vecsei, directorul instituției.
Tot el vorbește și despre dificultatea pe care o întâmpină din punct de vedere al reabilitărilor.
„Toate hârtiile, aprobările și lucrările vor dura. Dacă am găsi o sponsorizare, un inginer constructor sau un arhitect care să facă un releveu (măsurarea, desenarea și reprezentarea la scară a elementelor unei construcții) atunci am avea o evaluare și am ști suma pe care să o cerem Ministerului. Cu siguranță toate acestea nu se vor finaliza până în iunie, dar până în toamnă sunt șanse. Etajul unu este cât de cât funcțional, însă instalațiile sanitare, instalațiile electrice, centrala termică… acolo sunt probleme mari”, mai spune directorul.
La mutat, ca la incendiu
Profesorul Nicolae Muntean (Aeromodele), predă la Palaltul Copiilor din anul 1975, timp în care instituția și-a mutat sediul de 5 ori.
„Vă spun sincer, la mutat, este ca la incendiu. Am făcut-o de 5 ori de când sunt dascăl și nu este ușor. În plus, mergem acolo unde este foarte departe și nu sunt școli în zonă. Frecvența va fi mai redusă. Mare parte din părinți sunt supărați și nu sunt mulțumiți că schimbăm sediul. Locația actuală este foarte bine legată de oraș, fiind lângă Gară, plus parcările. Noi o să ne facem activitatea cât de bine putem, dar vă spun drept: spațiu generos cum a fost acesta de aici nu cred că o să mai prindem noi nicăieri. […] Pe de altă parte, poate de data asta va fi bine măcar dacă rămânem în sediul acesta, dacă nu, vă dați seama să-ți tot iei bagaje în spate și să te tot muți dintr-o parte în alta. Așteptăm și noi să vedem un statut”, spune profesorul.
De asemenea, Ana Maria Ilieș, profesor de Cultură și Civilizație Engleză spune că, deși vede această schimbare ca pe o provocare, se gândește totuși că, din toamnă, numărul copiilor care vor veni nu va mai fi același, pentru că este o zonă periferică și limitată. „Nu este un vad extrem de bun acolo, accesul este limitat, străduțele sunt mai micuțe și transportul în comun iarăși limitat, doar două linii merg în zonă. Este și zona aceea înainte de a ajunge la Compa unde este pustiu, sunt mulți câini vagabonzi și atunci, mă gândesc că părinții vor veni ei cu copiii. Probabil că se vor plia, dar nu știu în ce măsură vor ține același ritm, aceeași prezență, aceeași dorință de a veni”, spune profesoara.
Și bunicul Gheorghe Ciucă își arată îngrijorarea: „Am auzit că se mută. Mai rău va fi. Aici îl las pe nepoțel și de bine de rău am ce face cât îl aștept, dar acolo ce-oi face? Nu știu de ce nu-i lasă aici și așa se plătește chirie. Nu știu dacă o să mai mergem. Să vedem ce condiții le vor face acolo”.
Din istoria Palatului
Profesorul Nicolae Muntean spune că Palatul Copiilor a fost înființat în anul 1954, într-un sediu de pe Bulevardul Victoriei. Prima mutare s-a datorat lipsei fondurilor pentru renovări. Clădirea stătea să se dărâme, iar activitățile nu se mai desfășurau în siguranță. Atunci a fost împărțit. O parte a mers la fosta Casă de Cultură a Studenților, alta la Casa Hermes, din Piața Mică, și în subsolul Universității Lucian Blaga. În 1984 instituția își mută iar sediul în clădirea de pe strata Constituției.
În momentul de față, în Cadrul Palatului Copiilor sunt organizate 21 de ateliere, cursuri din diferite domenii, la care participă 2.300 de elevi. Numai în primul semestru aceștia au obținut nu mai puțin de 45 de premii. Pe întreg anul de învățământ numărul acestora ajunge să fie de ordinul sutelor.