-3.7 C
Sibiu
luni, ianuarie 13, 2025

Comisia Europeana a finalizat raportul de evaluare a Programului Sibiu CCE 2007

Cele mai citite

Comisia Europeana a finalizat raportul de evaluare a Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 iar Sibiul, alaturi de Luxemburg, au primit în acest raport în majoritate remarci pozitive.

în dorinta de a încuraja schimbul de experienta în ceea ce priveste bunele practici în cadrul Programului Capitale Culturale Europene, Comisia Europeana a considerat ca aceste rapoarte de evaluare post eveniment pot folosi viitoarelor capitale culturale europene în pregatirile organizatorice pe care le întreprind.  

Raportul de evaluare alcatuit de expertii Comisiei Europene a vizat gradul de eficienta, durabilitate si relevanta a Programului CCE pentru respectivul oras, în functie de obiectivele pe care fiecare dintre acestea si le-a fixat. în raportul prezentat s-a pus accentul pe impactul pe care Programul CCE l-a avut asupra orasului în domeniul cultural, social si dezvoltarea orasului dar si implicarea cetatenilor în acesta.

în concluzia cheie a raportului de evaluare se arata ca: „Toate cele patru capitale culturale (n.t. Sibiu, Luxemburg, Stavenger, Liverpool) au fost eficace în atingerea obiectivelor privind impactul în domeniul economic, turistic si în dezvoltarea urbana; turismul a înregistrat o crestere în toate cele patru cazuri (cu toate ca nu a fost egal în Marea Regiune) si exista dovada unui impact survenit în economia locala; toate cele patru capitale culturale europene fie au finantat direct infrastructura culturala si investitiile de dezvoltare urbana, fie le-au stimulat mai puternic.”

Punctele forte ale Sibiului în acest Program, conform raportului, au fost pe scurt urmatoarele:

– Aplicatia Sibiului a fost o initiativa proprie a orasului si a României, în general. Aceasta a reprezentat ceva foarte curajos si inovator pentru un oras relativ mic, care facea parte dintr-un stat care la acea vreme nu era membru UE. 

– în anul în care Sibiul a detinut acest titlu, a fost fixata o gama mai larga de obiective decât cele declarate în 2004 si care au fost totusi în conformitate cu spiritul larg al obiectivelor fixate initial si cu obiectivele generale ale Programului Capitale Culturale Europene.

– Programul cultural al Sibiului a fost foarte amplu si a continut o dimensiune europeana semnificativa, dar si elemente inovatoare cum ar fi spre exemplu utilizarea spatiilor urbane si partneriatul cu Luxemburg. Se pare ca Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana a respectat spiritul Deciziei din 1999 si a îndeplinit într-o mare masura angajamentele din aplicatie. într-adevar, majortatea celor intervievati sugereaza ca obiectivele au fost îndeplinite si ca asteptarile lor au fost satisfacute. 

 – în baza amplorii si naturii programului cultural, nivelului de acoperire în mass-media internationala si rezultatele chestionarelor aplicate vizitatorilor, se pare ca Sibiu a atins scopul de a creste vizibilitatea sa la nivel European.

Pentru a consulta întreg raportul de evaluare va rugam sa accesati http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc485_en.htm

 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: 5 persoane implicate într-un accident între un microbuz și un autoturism pe DN 1

Un microbuz de transport persoane a fost implicat într-un accident rutier, duminică seara, pe DN 1, în Veștem."În timp...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect