12.3 C
Sibiu
duminică, mai 19, 2024

Concurs internațional de proiecte pentru Piața Cibin, organizat de Ordinul Arhitecților din România

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Planurile primarului Astrid Fodor de reconstruire a Pieței Cibin într-un proiect emblematic pentru orașul Sibiu sunt în acest moment într-un stadiu avansat, înainte de startul unui concurs de soluții. La începutul anului viitor, vor fi anunțate condițiile de participare.

Primăria Sibiu a desemnat Ordinul Arhitecților din România să organizeze un concurs internațional de soluții pentru proiectarea unei noi Piețe Cibin, una care să devină un centru important pentru Sibiu, atât din punct de vedere arhitectonic, cât și funcțional și turistic. OAR a semnat în luna iulie un contract de consultanță cu Primăria Sibiu, iar concursul urmează să înceapă peste câteva luni.
Pornit inițial ca un proiect de construire a unei parcări subterane, pe care să fie amplasată vechea piață, acesta a fost abandonat în această formă, din cauza problemelor pe care le punea terenul. Planurile inițiale, pornite în 2019, prevedeau o parcare cu două niveluri subterane, de peste 21.000 de metri pătrați (circa 9.000 metri pătrați pe nivel plus o parte la suprafață), și un total de 700 de locuri de parcare. La suprafață, planurile vizau doar o repoziționare a pieței, peste construcția subterană. „S-a schimbat conceptul parcării. Urmare a identificării unor elemente arheologice din bastionul Sag în subteran, primăria nu va mai construi o parcare subterană, ci una supraterană, piața agro-alimentară urmând să fie înglobată în acest concept”, preciza administrația la momentul renunțării la forma inițială a proiectului de transformare a pieței. Între timp, a început lucrul la pregătirea unui concurs de soluții, iar cei care îl coordonează sunt arhitecții OAR, care au capacitatea de a atrage arhitecți valoroși, cu idei care să contribuie vizibil la transformarea Sibiului. Anul trecut, de altfel, consiliul local a schimbat denumirea proiectului și costurile alocate acestuia.
Noul concept abordat de primărie pleacă de la ideea construirii unei clădiri emblematice pentru oraș, care să înglobeze și o parcare de mari dimensiuni, una care să deservească nu doar clienții pieței, ci și centrul istoric al orașului.
Pe locul pe care se află Piața Cibin s-au aflat mai multe construcții ale vechiului oraș, printre care Bastionul Sag, poarta Sag și chiar unul din turnurile de apărare ale orașului, toate demolate de-a lungul timpului. Unele dintre acestea, prezente în diverse fotografii sau picturi, ar putea fi surse de inspirație pentru arhitecți.
„Clădirea pe care urmează să o construim pe locația Pieței Cibin va încorpora la parter piața agro-alimentară, la care subliniez că nu se pune problema să renunțăm, fiind foarte căutată de sibieni și turiști, piață care va include și o zonă de food court. La nivelurile superioare vor fi amenajate parcări. Având în vedere aceste funcțiuni și faptul că acest edificiu va fi construit într-o zonă construită protejată, parte din centrul istoric, ne dorim să aibă un aspect deosebit, corespunzător zonei în care se va ridica, dar să fie și funcțională. De aceea am ales varianta unui concurs internațional de soluții pentru realizarea documentațiilor tehnice (PUZ, SF și PT) care să ne ofere soluții corecte, dar creative și inedite pentru un obiectiv public care, sperăm noi, va deveni un reper în oraș”, a declarat Astrid Fodor pentru Sibiu 100%.
În acest moment, lucrurile au ajuns în stadiul finalizării studiilor tehnice necesare pregătirii caietului de sarcini.
„Pentru pregătirea documentației în baza căreia se va desfășura concursul de soluții, am contractat specialiștii de la Ordinul Arhitecților din România. În procesul de alcătuire a caietului de sarcini, OAR ne-a solicitat o serie de studii de specialitate, cum ar fi cel de trafic, geotehnic, arheologic și istoric și altele. O mare parte din acestea le-am realizat și le-am predat. Ultimul studiu îl vom transmite în luna decembrie a acestui an, documentația pentru concursul de soluții urmând să ne fie predată până în februarie 2022”, ne-a mai explicat Astrid Fodor.
În aceste condiții, concursul va putea fi organizat după aprobarea bugetului pentru anul 2022.
Sibienii vor vedea cum va arăta noua Piață Cibin abia în 2022, după depunerea propunerilor făcute de arhitecți. La începutul anului viitor vom afla care sunt condițiile de concurs și, evident, care sunt caracteristicile pe care OAR le propune pentru viitoarea clădire emblematică a Sibiului.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cutremur produs sâmbătă seara în România

Un cutremur cu magnitudinea 2,9 s-a produs sâmbătă seara în România, la ora 20:20, anunță Institutul pentru Fizica Pământului.Seismul...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect