Reprezentantii Directiei Silvice Sibiu avertizeaza asupra faptului ca degradarea terenurilor este o problema mondiala care nu a ocolit nici Romania. Ba mai mult, in aceste zone cu terenuri degradate apare desertificarea.
Teren degradat este, de cele mai multe ori un teren fost agricol care prin eroziune, poluare sau actiunea distructiva a unor factori antropici si-a pierdut capacitatea de productie agricola. Vestea buna este ca acest teren poate fi salvat prin impadurire.
„Problema terenurilor degradate este o problema mondiala. Avem problema asta si in Europa si, de ce sa nu recunoastem, si Romania are anumite zone cu anumite probleme care nu sunt mici. Problema terenurilor degradate exista, lucru pe care, intr-un limbaj pueril, nu se mai poate face nimic si sigura varianta reala este ca acolo sa se ajunga prin vegetatia forestiera la redarea terenurilor in procesul de productie. Din pacate avem o mare problema.”, spune Robert Blaj, seful Directiei Silvice Sibiu.
Vestea buna este ca Sibiul este un caz aparte din acest punct de vedere. In sensul ca aici Directia Silvica a achizitionat faprte multe terenuri degradate pe care ulterior le-a impadurit. Spre exmplu din anul 2002 si pana in prezent au fost achizitionate de la Agentiile Domeniului Statului circa 556 de hectare de teren care a fost salvat de la degradare totala prin impadurire. De la Consiliile Locale din Axente Sever, Loamnes, Pauca sau Seica Mica s-au achizitionat alte 200 de hectare de terenuri degradate. Administratia de la Copsa Mica a decis sa doneze terenurile degradate. In total au fost preluate si impadurite peste o mie de hectare de teren.
Problema degradarii terenurilor nu este insa pe deplin rezolvata. Sunt multe terenuri cu situatie juridica incerta iar legislatia actuala nu permite Directiei Silvice sa intervina in absenta unui cadru legal.
„Eu ma chinui de 25 de ani si le spun ca ar trebui sa facem in legislatia noastra ceva ca acel teren degradat sa nu fie al nimanui si sa vina si sa spuna:” Domnule, asta este un teren degradat, eu ce sa ii fac?”, pentru ca banii bagati interenurile degradate sunt bani multi si o primarie simpla, un cetatean, o biserica nu au banii astia. Ar trebui facuta o legislatie pentru ca, daca nu, terenurile acestea se vor extinde. Procesul de desertificare, si stiu exact ce vorbesc, a inceput si in Romania. Desertul nu inseamna nisip ci o zona unde ploua sub 300 de mililitri pe an.(…) Problema terenurilor degradate este uurmatoarea: trebuie sa existe o varianta legislativa pentru ca astazi in Romania daca cineva are un teren degradat, el prin lege nu este obligat la nimic. In tarile din Vestul Europei sunt doua variante. Ori faci din terenul degradat teren nedegradat ori ti-l ia statul si se ocupa de el.”, explica Robert Blaj.
La momentul de fata ar mai fi de preluat terenuri degradate care ar putea fi salvate prin impadurire in zonele de deal, in localitatile Pauca sau Sangatin. Problemele nu sunt insa de ordinul celor de la Tarnavioara sau Copsa Mica.
In judetul Sibiu procesul de impadurire este 36,6%, peste media pe tara de 28,8%.