Consiliul Local Sibiu a votat bugetul municipiului Sibiu, într-o ședință extraordinară convocată special pentru acest scop. Propunerea de buget a fost mai mare față de proiectul inițial, cu circa 40 de milioane lei. Astfel, suma pe care Sibiul o va cheltui în acest an va ajunge foarte aproape de 1 miliard de lei, pentru prima dată în istoria orașului.
Chiar dacă ședința se anunța a fi o formalitate, dat fiind faptul că există o majoritate liniștitoare în Consiliul Local, asigurată de FDGR și PNL, unul dintre consilierii USR a reușit să o anime cu un moment mai greu de înțeles. Nemulțumirea a fost legată de faptul că proiectul de buget nu ar fi fost dezbătut suficient și a cerut ca acest lucru să se schimbe de anul viitor. Primarul Astrid Fodor i-a răspuns însă destul de pertinent: „Proiectul de buget a fost elaborat și pus în dezbatere publică cu respectarea tuturor procedurilor și termenelor prevăzute de legislație. Dezbaterea publică a existat, a fost publicat într-o primă variantă, a fost preluat de media, a fost preluat pe pagina de Facebook, s-a transmis la peste 25.000 de adrese de email. Faptul că sunt doar 26 de observații înseamnă că cetățenii au fost mulțumiți de acest buget” a explicat primarul Sibiului în timpul ședinței. În apărarea lui Astrid Fodor s-au poziționat și alți consilieri, care au amintit că subiectul fusese deja discutat în comisia de buget, de reprezentanții tuturor partidelor, inclusiv de cei de la USR. Profitând de situație, reprezentantul PSD a amintit și el că bugetul se votează atât de târziu pentru că guvernul din care face parte USR a votat bugetul țării cu întârziere.
Și viceprimarul Corina Bokor a explicat că bugetul s-a discutat în comisia de buget, din care face parte și consilierul USR, „pe capitole și subcapitole”.
„Cine dorește poate să-l citească, dar să-l citească cu atenție și cu creionul în mână ca să-l înțeleagă mai bine”, a mai spus Astrid Fodor referitor la buget și la nemulțumirile celor din USR.
Primarul Astrid Fodor a caracterizat bugetul actual, cel mai mare din istoria orașului, ca fiind „generos”. „Este un proiect de dezvoltare, cu 55% din cheltuieli destinate proiectelor de dezvoltare a orașului. Îmbucurător este faptul că 42% din venituri sunt venituri proprii, din impozite și taxe locale. Excedentul provine tot din venituri proprii, fiind sume neutilizate în ultimii ani, colectate pentru finanțarea unor proiecte mari, semnificative pentru oraș”.
Municipiul Sibiu va avea un buget total de 995 milioane de lei, așa cum a fost votat de Consiliul Local, în urma amendamentelor introduse în ultimele zile, suma fiind mai mare cu 40 de milioane față de varianta propusă inițial. Principalele sume pe care Primăria Sibiu vrea să le cheltuiască în 2021 provin din venituri proprii – 415,8 milioane lei (taxe, impozite, cote defalcate din impozitul pe venit), apoi cotele defalcate din TVA, circa 55,4 milioan lei, iar cealaltă parte a veniturilor provin din excedentul bugetar al anilor precedenți (291,5 milioane lei) și din fonduri europene (197,6 milioane lei).
Cheltuielile municipiului Sibiu, pentru 2021, sunt împărțite între secțiunea de dezvoltare, 55%, și secțiunea de funcționare, 45%, respectiv 41% în transporturi, 17% în sport, agrement și cultură, 14% în educație și restul în sănătate, dezvoltare publică, asistență socială, protecția mediului și altele.