-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Consiliul Județean: 160 km de drumuri în lucru, contracte de 300 milioane de lei. Stadiul lucrărilor de infrastructură din județul Sibiu

Cele mai citite

Județul Sibiu are mai multe drumuri în plin proces de modernizare, aproximativ 160 km, cele mai multe având finanțare din fonduri europene. Consiliul Județean a prezentat situația celor mai importante proiecte din acest moment, care însumează, pe contractele încheiate, circa 300 milioane lei.

DJ 106
Unul dintre cele mai importante proiecte de drumuri din județul Sibiu și cel mai recent intrat în execuție este DJ 106 Agnita – Sighișoara. Proiectul este derulat împreună cu CJ Mureș, iar pe 15 iunie reprezentanții Consiliului Județean au emis ordinul de începere a lucrărilor.
Proiectul “Reabilitarea și modernizarea DJ 106 Agnita – Sighișoara” este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6. Constructorul care a cîștigat licitația este Geiger Transilvania SRL. Contractul de lucrări a fost încheiat pe o perioadă de 30 de luni, având o valoare de 94.344.647,57 lei cu TVA. Valoarea totală a proiectului este de 118.625.483,97 lei cu TVA, din care 653.986,07 lei sunt cheltuieli neeligibile suportate de cele două județe. Sibiul va contribui cu 367.016,98 lei.
Principalele lucrări vizează refacerea integrală a sistemului rutier (supralărgiri şi supraînălţări), consolidare, asigurarea scurgerii apelor, ieșiri la drumuri laterale, stații de autobuz cu peron, elemente de siguranță, acces la proprietăți, 1 pod reabilitat, 4 poduri demolate și reconstruite.
DJ 141
Un alt proiect în derulare este DJ 141 Mediaș – Bârghiș, finanțat de asemenea prin POR 2014 – 2020, Axa Prioritară 6. Potrivit CJ, stadiul lucrărilor este de 95%, la consolidarea drumului, 40% la drum (casetare, profilare șanțuri etc), între 5% și 80% la poduri și podețe. Pe ansamblu, stadiul proiectului este de 40% din total lucrări, cu o valoare a lucrărilor executate de circa 22 milioane lei. În total, valoarea proiectului este de 84,6 milioane lei, din care 2,46 milioane lei este contribuția CJ Sibiu.
Proiectul a fost atribuit prin licitație asocierii Drumserv SA – SC Betacops SRL, care vor primi pentru proiectare și execuție 56,25 milioane lei. Lucrările au început în august 2019 și au termen de finalizare 30 de luni.
DJ 106B
Un al treilea proiect care ar trebui să intre în faza de execuție este DJ 106B A1-Ocna Sibiului- Tapu, cu o valoare de 121,13 milioane lei, din care 2,41 milioane lei cofinanțare CJ Sibiu. Proiectul a trecut de faza de proiectare, are autorizație de construire și se află în plin proces de achiziție a lucrărilor de execuție. Procedura a fost reluată, după ce se încheiase în ianuarie – februarie, deoarece a fost depusă o singură ofertă, neconformă. În luna iulie vor fi deschise ofertele, dar evaluarea se va încheia în septembrie.
DJ 106T
Un proiect cu probleme, pe care locuitorii din zonă îl așteaptă de faorte mult timp și care întârzie, este Ocna Sibiului – Topârcea, DJ 106T, care a fost licitat, însă compania care a câștigat contractul l-a abandonat pur și simplu.  În prezent  nu se lucrează, iar cei din Asocierea :  Societatea Dual Districon SRL Sibiu – SC Dugaro SRL – SC Proconcept DI SRL au tot amânat sub diferite pretexte reluarea lucrărilor. Consiliul Județean a organizat deja o litiație nouă, „Servicii de optimizare a proiectului tehnic și realizare a lucrărilor rămase de executat pentru obiectivul de investiții Modernizare drum județean DJ 106T, Ocna Sibiului – Toparcea – intersectia Dj 106G (Ludos)”. Valoarea acestui contract care ar trebui să conducă la finalizarea lucrărilor se ridică la 18,1 milioane lei, iar singurul ofertant este Strabag. Vechiul proiect avea o valoare de 27 milioane lei și a fost realizat în procent de 13%. Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a precizat că Dual Districon SRL va primi certificat de neconformitate, ca urmare a nerealizării contractului.
DJ106C
Sibiu – Cisnădie este drumul care prelungește Calea Cisnădiei în Cartierul Arhitecților și care va fi lărgit la trei benzi. Proiectul este în derulare, se lucrează la proiectul tehnic, însă termenul a fost prelungit din cauza stării de urgență și pentru a se corela cu proiectul Primăriei Sibiu, care face aceeași lărgire în oraș. Potrivit reprezentanților CJ, în luna august ar putea începe lucrările de lărgire, iar finalizarea este prevăzută pentru 2021. Contractul este executat tot de Strabag.
Varianta Ocolitoare Sibiu Sud
Am putea spune că este cel mai important proiect de infrastructură din județ, în acest moment, chiar dacă el se află într-un stadiu incipient. Dintre toate traseele prezentate și discutate în dezbaterile publice, CJ a ales două trasee posibile care vor fi analizate în studiul de fezabilitate. Ambele se suprapun pe cea mai mare parte a traseului propus, cu excepția zonei Pădurii Dumbrava, unde se tranzitează comunele Poplaca, Rășinari și orașul Sibiu: o variantă ocolește pădurea, cealaltă o subtraversează. Consiliul Județean încearcă să obțină finanțare europeană pentru acest proiect prin Programul operaţional Infrastructură mare 2014-2020, însă există și a doua variantă, pe cadrul financiar 2021 – 2027. În prezent se lucrează la parteneriatele cu UAT-uri, la colaborarea cu CNAIR și la pregătirile caietului de sarcini pentru PUZ, SF și proiectare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect