Marca “Sibiu”, care exprimă denumirea orașului Sibiu, nu mai este liberă la utilizare de 10 ani, iar anul acesta OSIM este la un pas să prelungească înregistrarea sa pentru alți 10 ani. Scandia Română S.A., una dintre cele mai cunoscute companii din orașul Sibiu, a înregistrat la OSIM marca “Sibiu”, precum și alte denumiri ale unor localități din județ. Acum, singura instituție publică ce înecarcă să oprească demersul este Consiliul Județean.
Legislația internațională în domeniul mărcilor înregistrate spune că denumirile geografice nu pot fi înregistrate ca mărci comerciale decât în anumite condiții. Sunt admise, în general, denumirile care conțin numele unei localități și nu sunt acceptate doar numele de orașe sau regiuni geografice. În România, acest lucru a fost posibil, în condiții care depășesc cadrul Legii 84/1998, care reglementează protecția mărcilor pe teritoriul României. Articolul 5 din respectiva lege explică destul de bine de ce un nume de localitate nu poate face obiectul unei înregistrări, de sine stătător, fără a fi combinat cu alte semne sau cuvinte. Din păcate, numele orașului Sibiu nu mai este astăzi parte din patrimoniul orașului, ci a fost înregistrat de Scandia Română. Prima dată, marca SIBIU a fost înregistrată în 2008 (dată la care s-a făcut cererea), după ce OSIM a acceptat această cerere, cu număr de marcă 105554. Înregistrarea s-a făcut pe clasa 29 (potrivit clasificării Nisa), respectiv “Pastă de ficat, de carne sau de pește, pateu vegetal”. Aparent, e o formă de protecție față de concurență, în spiritul legislației privind mărcile comerciale, însă abuzurile făcute de Scandia în acest sens arată cât de sensibil este acest subiect.
Potrivit legislației, dreptul de a deține o marcă este de 10 ani, cu drept de prelungire. Cei 10 ani expirau pe 21 octombrie 2018, însă la acel moment nimeni nu a depus o cerere de înregistrare a acestei mărci. Cei de la Scandia s-au folosit de termenul de grație de 6 luni, care a expirat în luna aprilie. La acel moment, au depus cererea de prelungire. Așa cum s-a întâmplat și în 2008, nimeni nu a depus o opoziție la cererea Scandia, iar aici ne gândim în primul rând la autoritățile locale și centrale, care aveau toate motivele să protejeze un nume de localitate, ca termen ce poate fi folosit în diverse situații comerciale sau oficiale. Faptul că această barieră este una reală s-a dovedit, de altfel, la momentul la care Primăria Sibiu a vrut să înregistreze la OSIM denumirea “Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”, pentru a o proteja. Scandia a depus opoziție la această cerere, în baza mărcii pe care o deținea și a reușit să blocheze demersul autorităților. Din acest motiv, orice persoană care dorește să folosească expresia respectivă o poate face fără probleme.
Din toate informațiile pe care le deținem, Primăria Sibiu nu a făcut niciun demers pentru a ataca înregistrarea celor de la Scandia și pentru a recupera marca SIBIU. Un ultim gest a fost făcut, din datele obținute de la OSIM, de Consiliul Județean Sibiu, care a depus o contestație față de înregistrarea pe alți 10 ani a mărcii SIBIU. Fișa de marcă de la OSIM spune că, la data redactării acestui articol, “se așteaptă decizia comisiei de contestație”. Am solicitat autorităților locale, atât Primăriei Sibiu, cât și Consiliului Județean Sibiu poziția față de acest subiect, însă nu am primit niciun răspuns oficial legat de motivele pentru care denumirea SIBIU nu a fost protejată până acum.
Trebuie să amintim și faptul că situația mărcii SIBIU nu este singulară. Scandia Română a înregistrat la OSIM și alte denumiri ale localităților sibiene, pentru a le putea folosi în voie pe produsele alimentare, dar și pentru a bloca înregistrările de marcă pentru alte evenimente sau produse care includ aceste denumiri. O listă care nu este neapărat exhaustivă cuprinde denumirea CIBIN, dar și localitățile Jina, Sadu, Rășinari, Săliște, Lotru, Tilișca, Sibiel, Păltiniș. Toate au fost înregistrate ca mărci de Scandia în perioada 2003 – 2015. Menționăm că pentru marca SADU, Primăria Sadu a ajuns în instanță anul trecut, contestând astfel înregistrarea denumirii comunei de către compania sibiană cunoscută pentru conservele sale.