Consiliul Județean a demarat licitația pentru elaborarea studiului de prefezabilitate pentru viitoarea centură ocolitoare a Sibiului în sudul orașului. Proiectul a fost estimat la aproape 300.000 de lei și ar trebui să fie gata în 60 de zile de la semnarea contractului.
Potrivit documentației elaborate de Conisliul Județean, planul variantei ocolitoare Sibiu sud prevede un traseu care începe din DN1, de pe teritoriul comunei Cristian, ocolește teritoriul Aeroportului Sibiu, leagă partea vestică a Turnișorului de Tilișca și Valea Aurie, traversează Calea Poplăcii și iese, prin pădure, în zona Școlii de Câini, ajunge la Calea Cisnădiei și apoi traversează Cartierul Arhitecților, trece prin zona Avangarden și iese în zona Dedeman, de unde poate fi continuat spre DN1 și viitoarea autostradă spre Pitești.
Proiectul urmărește fluidizarea traficului urban, reducerea zgomotului în zonele tranzitate astăzi de mașini, reducerea poluării. Suprafața terenului pe care îl va ocupa viitoarea variantă ocolitoare este de aproximativ 120.000mp.
Arhitectura șoselei nu este, din păcate, una pe patru benzi, potrivit caietului de sarcini. „În secţiune transversală, drumul judeţean propus este preconizat a fi constituit din următoarele elemente:
– platforma drumului judeţean care trebuie să cuprindă partea carosabilă formată din minim 2 benzi de circulație cu o lățime de minim 3 m, acostamente de minim 0,75 m, șanțuri de minim 1m , zone de siguranță de minim 1,5m.
– două poduri cu o lațime de minim 7,8 m și trotuare de o parte și alta a acestuia de minim 1,2m.
– 2 intersecţii noi la drumul național DN1(E81) . Drumul va fi dotat cu elementele de semnalizare corespunzătoare.”
Ofertele depuse vor fi deschise pe 2 octombrie. Dacă studiul de prefezabilitate confirmă utilitatea investiției, următoarea etapă va fi un studiu de fezabilitate și apoi licitarea proiectării și a execuției propriu-zise. Valoarea estimată a studiului de prefezabilitate licitat este de 290.000 de lei.
Potrivit unor informații transmise de Consiliul Județean, terenul pe care se doreşte realizarea noii șosele aparţine de patru unităţi administrativ teritoriale: municipiul Sibiu, orașul Cisnădie, comuna Cristian și comuna Șelimbăr.
Din punct de vedere juridic, terenurile aparţin:
- Statului Român- pentru obiectivele de interes naţional existente în zonă (drumuri naţionale, infrastructură de îmbunătăţiri funciare, gaze naturale cu presiune înaltă, linii electrice aeriene cu tensiune înaltă)
- Unităţilor administrativ teritoriale – pentru domeniul public sau privat al acestora.
- Persoanelor fizice şi/sau juridice care au proprietăţi în zonă.
Din punct de vedere economic, terenurile aparţin în general extravilanului și intravilanul celor patru unităţi administrativ teritoriale. Terenurile private vor fi expropriate pentru cauză de utilitate publică, pe coridorul de expropriere.
Proiectul unei șosele care să ocolească Sibiul prin partea de sud, pentru tranzitul celor care doresc să ajungă din zonele de vest în sud și sud vest, se numără printre cele mai importante proiecte de dezvoltare ale orașului și zonei metropolitane. Primăria Sibiu și-a declinat competențele în privința acestui proiect, astfel că el a fost preluat de Consiliul Județean.