0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Şanse de finanţare pentru renovarea Secţiei Anatomie Patologică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Cele mai citite

Consiliul Judeţean a validat, astăzi, în şedinţă extraordinară proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice a proiectului „Renovare energetică a secției Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu” faza DALI, în vederea depunerii spre finanțare în cadrul Programului Regional Centru 2021-2027.

„Una din clădirile reprezentative aflate în patrimoniul Județului Sibiu este clădirea Secției Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Bulevardul Corneliu Coposu 2-4, Sibiu, cu o suprafață desfășurată de 1.400,50 mp. Această clădire necesită investiții în vederea îmbunătățirii performanței energetice. În acest sens a fost identificată o finanțare în cadrul PNRR, componenta 5 – Valul Renovării, Axa 2- Schema de granturi pentru eficiență și reziliență în clădiri publice, operațiunea B.2- Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.

A rezultat o valoare maximă eligibilă a proiectului de 641.220 euro fără TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 121.831,80 euro. Valoarea în lei este de 3.156.533,69 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 599.741,40 lei.

Prin HCJ nr. 77 din 31.03.2022 a fost aprobată această valoare maximă eligibilă a proiectului, în valoare de 3.156.533,69 lei fără TVA, respectiv 3.756.275,09 lei cu TVA. Proiectul a fost depus la finanțare, a fost aprobat, iar în data de 21.11.2022 a fost semnat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul de finanțare nr. 131024, semnat de președintele Consiliului Județean Sibiu în data de 13.12.2022, în valoare de 3.156.533,69 lei fără TVA. În data de 21.12.2022 a fost încheiat contractul de servicii cu SC Artifex Engineering SRL, în vederea elaborării documentației tehnico-economice faza DALI, conform căruia prestatorul a trebuit să întocmească inclusiv devizul general și devizele pe obiecte. Documentația tehnico-economică a fost recepționată la nivelul Consiliului Județean Sibiu şi au rezultat lucrări peste valoarea maximă admisă de ghid, respectiv de 440 euro/mp. Mai exact, a rezultat o valoare de 969.800,77 lei inclusiv TVA peste valoarea contractului de finanțare.

Prin Hotărârea Consiliului Județean Sibiu nr. 125 din 27.07.2023 a fost aprobată contribuția din bugetul local al Județului Sibiu în valoare de 969.800,77 lei inclusiv TVA, reprezentând valoarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului. Din cauza costurilor mari rezultate pe metru pătrat suprafață desfășurată renovată și, totodată, pentru a evita cheltuieli neeligibile mari care ar trebui plătite din bugetul local al Județului Sibiu, se încearcă depunerea proiectului pe Programul “Regiunea Centru” 2021-2027 Prioritatea 3 – O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Acțiunea 3.2 – Eficiență energetică în clădiri publice. În cazul în care proiectul va fi admis la finanțare în cadrul acestui program, contractul de finanțare încheiat cu MDLPA pe PNRR va fi reziliat. Astfel, am solicitat proiectantului refacerea devizului general în conformitate cu prevederile Acțiunii 3.2 din cadrul Programului Regional Centru 2021-2027 și includerea tuturor cheltuielilor prevăzute în ghid. În data de 06.09.2023 s-a revizuit Devizul general aferent obiectivului de investiții, rezultând o valoare de 5.363.454,97 lei fără TVA, respectiv 6.303.523,04 lei cu TVA. La momentul de față nu există cheltuieli neeligibile, întreaga valoare urmând a fi inclusă în cererea de finanțare la categoria de cheltuieli eligibile”, este poziţia conducerii şi specialiştilor Consiliului Judeţean.

Ce trebuie făcut în cadrul proiectului

Indicatorii tehnici susţin o serie de lucrări între care izolarea termică a pereților cu tencuială termodezumidificantă, cu păstrarea aspectului exterior și a culorilor originale, având în vedere faptul că această clădire este inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Sibiu și face parte din lista monumentelor înscrise în Patrimoniul cultural naţional al României; desfacerea tâmplăriei interioare și exterioare și înlocuirea acesteia cu tâmplărie etanșă de tip termopan; desfacerea pardoselilor şi sporirea rezistenței termice a planșeului peste subsol prin aplicarea unui strat de 10 cm grosime de polistiren extrudat şi desfacerea tencuielilor interioare la pereți și tavane. În caz că există zone afectate de umiditate, se prevede înlocuirea zidăriei depreciate cu zidărie similară și restabilirea integrității pereților prin injectare cu pastă de ciment; refacerea integrității învelitorii din țiglă prin schimbarea bucăților depreciate; tratarea masei lemnoase a șarpantei cu agent ignifug și cu substanțe fungicide; refacerea sistemului de preluare și evacuare a apelor pluviale; refacerea instalației electrice și prevederea de corpuri de iluminat economice şi prevederea a două pompe de căldură sol-apă cu puterea de 19kW pentru a produce necesarul camerei de refrigerare.

Potrivit indicatorilor economici, valoarea totală a investiției este de 6.303.523,04 lei (TVA inclus). Motivarea urgenței: ultima confirmare a variantei devizului general întocmit în conformitate cu cerințele ghidului solicitantului s-a primit doar în ziua de 15.09.2023 și coroborat cu faptul că deschiderea apelului de finanțare a avut loc începând cu data de 21.08.2023, criteriul fiind primul venit-primul servit.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect