Sony este cel mai mare producător de senzori foto din lume. La nivel global, peste 50% din camerele vândute sunt echipate cu senzori creați de către niponi. De la camere foto clasice, până la smartphone-urile cu 3, 4 sau chiar 5 camere, este imposibil să nu fotografiezi măcar o dată cu tehnologia Sony. De aceea, este cu atât mai surprinzător faptul că în topul celor mai bune camere de pe telefoanele mobile, Sony nu se află printre preferați. Câteva decizii mai puțin inspirate par a sta la baza acestui rezultat deloc nesatisfăcător pentru un brand care a condus revoluția fotografiei digitale.
Primul model digital lansat de Sony a fost denumit Mavica FD5, fotografia la rezoluție de 0.3 megapixeli (640×480) și păstra rezultatele de dischete. Era anul 1997, iar de atunci Sony a lansat numeroase camere foto, majoritatea sub brand-ul Cyber-Shot. Anul 2006 a fost foarte important, întrucât a permis celor de la Sony să producă modele DSLR, în urma achiziției companiei Minolta. Rezultatul a fost o serie de aparate foto, cu obiective interschimbabile, denumite Sony Alpha. Această serie continuă și astăzi. Succesul camerelor Sony a ținut și de grija pe care compania a exprimat-o față de divizia producătoare de senzori. Astfel, în 2015, aceasta a devenit o companie de sine stătătoare, denumită Sony Semiconductor Solutions. 5 ani mai târziu, compania este pe locul 2 la capitolul profitabilitate, în spatele diviziei PlayStation. Ceea ce nu putem spune și despre divizia de telefoane mobile.
Sony a devenit un nume important în telefonia mobilă odată cu parteneriatul încheiat cu Ericsson. Între 2001 și 2012, Sony Ericsson a reprezentat alternativa axată pe aspectul multimedia al telefoanelor. Prin seria W (Walkman) și K (Cyber-Shot), Sony Ericsson a lansat modele de succes, având vânzări și profitabilitate satisfăcătoare. Criza din 2008 a pus primele probleme companiei, iar până în 2012, Sony avea să renunțe la numele „Ericsson”. Din păcate, ultimii ani au adus pierderi considerabile, iar pentru anul 2019 se estimează că doar 1.5 milioane de telefoane au fost vândute la nivel global. Cele mai noi modele includ senzori capabili, optică foarte bună și ecrane de înaltă rezoluție. Cu toate astea, producători precum Samsung, Apple și Huawei vând sute de milioane de telefoane în fiecare an, iar motivul este cât se poate de simplu.
Fiecare dintre cei trei mari producători, dar și cei care se află pe locurile imediat următoare investesc constant în fotografia computațională. Prin intermediul unui procesor de imagine și a software-ului constant actualizat, camerele foto de pe telefoane precum Galaxy S10, iPhone 11 sau Huawei Mate 30 sunt capabile să captureze imaginile la un nivel foarte bun. Trebuie să ținem cont că senzorul unui astfel de telefon este de aproximativ 6 ori mai mic decât cel al unei camere foto full frame. Cu toate astea, telefoanele sunt capabile să ofere rezultate comparabile, cel puțin pe timp de zi, când lumina este abundentă.
În schimb, Sony s-a bazat exclusiv pe capacitatea senzorului și a obiectivului, fără a lucra la magia software-ului. Chiar dacă tehnologia senzorului era de ultimă generație, Sony oferea același model și rivalilor de la Samsung, Apple sau Huawei. Practic, orice avantaj avut de Sony era anulat din momentul în care senzorii plecau de la fabrică.
Din fericire, nu totul este pierdut pentru japonezi. Sony a reorganizat diviziile de sunet, tv și telefonie mobilă într-una singură, iar tehnologiile Sony Alpha au început să ajungă pe modelele de top. Printre acestea, focalizarea automată și continuă pe ochi, înregistrarea video 4K în format HLG (Hybrid Log Gamma, pentru o gamă dinamică mult mai bună) și fotografierea în rafală de până la 10 cadre pe secundă.
În plus, Sony s-a reorientat către lucrurile care i-au adus succesul în anii 2000 – atașamentul față de multimedia. Astfel, cele mai noi telefoane au display-uri OLED, cu rezoluții până la 4K și raporturi de imagine 21:9. Dacă acesta din urmă vi se pare cunoscut, este fix cel pe care îl găsiți pe ecranele sălilor de cinema. Ati vazut si noile modele de telefoane Sony Xperia?
Vor fi aceste măsuri suficiente pentru ca Sony să își revină? Primele semnale le vom vedea la CES 2020 și MWC 2020.