0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Decizie fără sens juridic: Autoritățile din Sibiu „aprobă” OUG 81 împotriva urșilor și își anulează procedurile stabilite anterior. Ce prevede „ordonanța urșilor”

Cele mai citite

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre care sfidează principiile de drept. Hotărârea stabilește la articolul 1 că se pun în aplicare măsurile stabilite de OUG 81/2021, deși era obligația autorităților să respecte acest act normativ, fără să mai fie nevoie de o aprobare în acest sens. La articolul 2, hotărârea precizează că procedura operațională pe care o aprobase anterior, în 29 aprilie, își încetează aplicabilitatea. Și această prevedere este inutilă, având în vedere puterea juridică superioară a unei ordonanțe de urgență. În cel mai fericit caz, acesta ar fi trebuit să fie singurul punct al hotărârii.

Hotărârea 55 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu are ca scop „aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor,conform OUG nr. 81/2021”. Metodele în sine sunt deja aprobate prin OUG.

Iată ce prevede Hotărârea 55/2021 a CJSU Sibiu:

 ART.1. Începând cu data de 26 iulie 2021 sunt puse în aplicare măsurile stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 81/2021, privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor.

ART.2. Procedura operaţională comună privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animale sălbatice periculoase mari (urs, lup), în judeţul Sibiu, adoptată în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu în data de 29.04.2021 îşi încetează aplicabilitatea la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 81/2021.

 ART.3. Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu şi Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, prin grija Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu şi se va publica pe site-ul Instituţiei Prefectului Judeţul Sibiu şi pe site-ul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu.

Toate măsurile și procedurile pentru prevenirea și combaterea atacurilor de urs brun sunt explicate și prevăzute în OUG 81, iar autoritățile locale nu au altceva de făcut decât să le pună în aplicare.

OUG 81/2021 a fost aprbată pentru a stabili care sunt procedurile în cazurile de atac ale urșilor asupra oamenilor. Potrivit acestei ordonanțe, în cazul atacurilor unor exemplare de urs brun, în interiorul localităților, autoritățile locale trebuie să intervină imediat. Metodele de intervenție se adaptează fiecărei situații în parte și pot varia de la alungarea, tranchilizarea și relocarea ursului periculos până la împușcarea acestuia.

În mod concret, OUG nr. 81/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 732/2021, stabilește “intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților”. Intervenția se face gradual, în funcție de situație, prin următoarele metode:

  • alungarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizarea și relocarea;
  • extragerea prin eutanasiere sau împușcare.

Astfel, în primă fază, se încearcă alungarea ursului din localitate și, în cazul în care această acțiune nu are rezultatul scontat, iar ursul revine, în mod repetat, în localitate, acesta va fi tranchilizat și mutat într-o zonă (nu neapărat din același județ) nelocuită sau aflată la mai mare distanță de orice localitate.

Cel mai drastic mod de intervenție asupra urșilor care obișnuiesc să intre în localități și să pună astfel în pericol sănătatea și viețile oamenilor, respectiv extragerea acestora prin eutanasiere sau împușcare, se va folosi doar în următoarele situații:

1. dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate și gradul de risc crește;

2. dacă siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;

3. dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;

4. în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții;

5. dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;

6. dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

Tranchilizarea și eutanasierea se efectuează de către medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție, iar arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de către personalul tehnic de specialitate angajat al administratorului fondului de vânătoare sau de Echipa de intervenție va fi formată din primarul sau viceprimarul localității unde s-a produs evenimentul, care va fi, de fapt, conducătorul echipei, din jandarmi, din angajați ai administratorului fondului de vânătoare și dintr-un medic veterinar.

Potrivit OUG-ului publicat, cei care împiedică o astfel de intervenție imediată pot fi sancționați cu amenzi între 7.000 și 10.000 de lei. Totuși, amenzile se vor putea aplica din 5 august 2021, nu mai devreme.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect