3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Deputații de Sibiu 1990 – 2024. Mulți demnitari, puține proiecte

Cele mai citite

VIDEO: Deputații de Sibiu 1990-2024

Peste 60 de deputați a avut județul Sibiu în Parlamentul României din 1990 până în prezent. Aleși mai mereu pe liste de partid, excluzând cele două runde de alegeri nominale, pe colegii uninominale, aceștia au reprezentat interesele județului Sibiu în Camera Deputaților și au fost interfața sibienilor cu guvernele care au condus România după Revoluția din 1989.

Sibiu 100% continuă retrospectiva politică și administrativă a Sibiului democratic cu ocazia celor 35 de ani care au trecut de la Revoluție, și vă prezintă activitatea deputaților ce au reprezentat județul Sibiu în al doilea for legislativ al țării, Camera Deputaților.  

Ioan Ban

Ioan Ban – primul deputat liberal sibian

Ioan Ban (n. 18 august 1942) a fost deputat în legislatura 1990-1992, ales în județul Sibiu pe listele partidului PNL. Acesta a fost membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități și Comisia pentru administrație centrală și locală, amenajarea teritoriului și urbanism.

Gligor Ciortea

Gligor Ciortea. A plecat din politică din cauza lui Ioan Cindrea

Gligor Ciortea (n. 28 mai 1951) a fost ales deputat pe listele partidului PDAR, adică Partidul Democrat Agrar din România, a lui Victor Surdu. A fost unul dintre cei 9 deputați ai partidului la acea vreme, după alegerile din 1990. Gligor Ciortea a demisionat din Camera Deputaților la data de 14 februarie 1992 și a fost înlocuit de deputatul Liviu Lalu. A fost director al Direcției Agricole Sibiu, imediat după 1990, apoi după activitatea parlamentară a intrat în PDSR și a continuat în PSD. A plecat în 2008 din PSD, axându-se cariera universitară. Mai vechii social-democrați sibieni spun că acesta ar fi fost principalul rival politic al lui Ioan Cindrea, în interiorul PSD Sibiu. Era înscris în PSD din 1994. Acesta a fost împiedicat de colegii social-democrați să ajungă prefect al Sibiului, în 2000.   

Nicolae Simescu

Nicolae Simescu a luptat pentru Mediaș

Nicolae Simescu (n. 6 decembrie 1933 – d. 4 iunie 2014) a fost deputat de Sibiu în legislatura 1990-1992, pe listele partidului Partidul Reconstrucției Naționale din România. A fost profesor universitar recunoscut, în fapt, ca personalitate marcantă a industriei gazului metan din România. Totodată, a fost cetăţean de onoare al municipiului de pe Târnava Mare, având o contribuție importantă în ceea ce înseamnă Mediaş, capitala gazului metan.

Dumitru Șerban, în ton cu FSN

Dumitru Șerban (n. 7 septembrie 1955) a fost deputat de Sibiu în legislatura 1990-1992, pe listele partidului FSN. Acesta a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Venezuela, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Elenă și Republica Chile.

Peter Weber

Peter Weber, o altă personalitate marcantă a Mediașului

Peter Weber (n. 27 octombrie 1947, Mediaș – d. 28 martie 2008, Mediaș) a fost un ornitolog român, unul din membrii fondatori ai Societății Ornitologice Române, director al Muzeului Municipal Mediaș, cunoscut muzeograf. În 1994 a fost numit conferențiar la Facultatea de Ecologie a Universității din Sibiu. Între anii 1990-1992, Peter Weber a fost ales deputat în Parlamentul României, din partea Partidului Mișcarea Ecologistă din România, unde a ocupat și funcția de președinte al Comisiei de Mediu a Parlamentului.

Daniel Ioan Frunzescu

Daniel Ioan Frunzescu, un politician cu carte

Daniel Ioan Frunzescu s-a născut în 11 iulie 1958, la Sibiu, fiind deputat sibian al PDSR. Este economist și analist-programator, absolvind Academia de Studii Economice din Bucureşti – Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică. A fost membru FDSN (1992), apoi membru al Grupului parlamentar al PDSR. A continuat apoi în PSD până în 2008, când a renunțat la viața politică.

Raymond Luca

Raymond Luca, impus de la București, cu origini în URSS

Raymond Luca (n. 17 octombrie 1954, Sverdlovsk, RSFS Rusă, URSS, astăzi Ekaterinburg, Federația Rusă) a fost ales ca deputat în legislatura 1992-1996, în județul Sibiu din partea Partidului Liberal 93, și ca senator în legislatura 2008-2012 în circumscripția pentru românii din afara granițelor, reprezentând comunitățile din America. A venit pe loc eligibil de deputat la Sibiu, ca urmare a deciziei luate de conducerea centrală a PNL. Raymond Luca a fost unul dintre fondatorii PNL – aripa tânără, alături de Călin Popescu Tăriceanu, Dinu Patriciu şi Horia Rusu.

Bogdan Bujor Teodoriu

Bogdan Bujor Teodoriu, deputat devenit ministru în Guvernul Ciorbea

Bujor-Bogdan Teodoriu (n. 3 iulie 1953 – d. 10 noiembrie 2014) a fost deputat în Parlamentul României în legislaturile 1990-1992 și 1992-1996 (ales în județul Sibiu), precum și ministru al Cercetării și tehnologiei (12 decembrie 1996 – 11 februarie 1998) în Guvernul Victor Ciorbea. În urma alegerilor din octombrie 1992, Teodoriu este ales ca deputat de Sibiu pe listele Partidului Democrat (PD). A îndeplinit funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare. Printre realizările sale din această perioadă se numără Legea concurenței, adoptată în formă finală (în 1996) de către Parlament, care se bazează atât pe această inițiativă parlamentară individuală, cât și pe cea inițiată de Guvern (în septembrie 1994). În PD, Teodoriu a deținut funcția de secretar și apoi pe cea de vicepreședinte al Biroului Național. Nu a avut o legătură concretă cu Sibiul decât prin prisma faptului că a fost impus de conducerea centrală a PD, cu acordul liderilor locali ai partidului.        

Francisc Toba

Francisc Tobă, un politician controversat

Francisc Tobă (n. 23 iunie 1953, Deta – d. 15 august 2023) a ocupat funcția de deputat în legislatura 1992-1996, fiind ales în județul Sibiu pe listele partidului PDSR. A fost consilier al lui Adrian Năstase. Pe 2 august 1998, Parchetul de pe lângă Curtea Supremă l-a trimis în judecată pe Francisc Tobă pentru tentativă de omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase, fapte din timpul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul a fost ulterior restituit de către instanță parchetului.

Pe 1 martie 2010, Parchetul General a închis dosarul acestuia pe motiv că faptele s-au prescris. Ulterior, acesta a devenit, în 2020, deputat AUR, însă a fost exclus din partid după ce numele lui a apărut în dosarul represiunii de la Sibiu din timpul Revoluției din 1989, redeschis. Acesta se numără printre parlamentarii care au participat la recepțiile de la Ambasada Moscovei la București, după invazia Rusiei în Ucraina. În ultima perioadă, Francisc Tobă a făcut parte din „Alianța pentru Patrie”, partid înființat de Codrin Ștefănescu. A murit, anul trecut, la 70 de ani.

Ovidiu Șincai

Ovidiu Șincai, un social-democrat din convingere

Ovidiu Șincai (n. 14 decembrie 1949 – d. 1999) a fost deputat în legislatura 1996-2000, ales în județul Sibiu pe listele partidului PDSR. După deces, acesta a fost înlocuit de deputatul Ion Igna. Ovidiu Șincai a fost doctor în filozofie și cadru universitar în perioada 1972-1990 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. A fost unul dintre liderii PDSR Sibiu și a dat numele Institutului Social-Democrat „Ovidiu Șincai”. Institutul este considerat a fi unul al Partidul Social Democrat (PSD) și este o organizație non-profit de utilitate publică, înființat pe 4 iunie 2002. Fundația a fost înființată cu scopul declarat de a sprijini procesul de modernizare doctrinară, de a întări și dezvolta democrația în Romania și în lume, dar și de a contribui la profesionalizarea clasei politice.

Mircea Bucur

Mircea Bucur, revoluționar devenit parlamentar

Mircea Bucur a fost ales deputat la alegerile din 2000, pe listele PRM Sibiu. Ulterior, a trecut la PSD. A jucat un rol important în Revoluția de la Sibiu. A fost preşedintele Asociaţiei Sibiu Decembrie 1989 şi a deținut, pentru o perioadă, funcţia de preşedinte la nivel naţional al Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 România. Este inginer de meserie, a lucrat 15 ani în fosta fabrică Arsenal, fiind totodată și pilot de raliu.                 

Gheorghe Suditu

Gheorghe Suditu, omul care a condus județul în lipsa lui Ioan Cindrea

Gheorghe Suditu (PSD) a fost validat ca deputat pe data de 6 februarie 2001, când l-a înlocuit pe deputatul Ioan Cindrea. Ulterior, acesta a ocupat funcția de director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, în mai multe intervale de timp, iar apoi a făcut parte din Consiliul de Administrație al Aeroportului Sibiu. Toată cariera sa politică a fost legată de Ioan Cindrea, președintele PSD Sibiu. Cei doi au condus organizația județeană a PSD Sibiu peste 20 de ani. S-a născut în aprilie 1949, la Sibiu, a urmat cursurile Liceului Economic Sibiu şi este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti. 

Nicolae Enescu

Nicolae Enescu, deputat PRM avut

Nicolae Enescu a fost deputat PRM de Sibiu, între 2000 și 2004. A fost un om de afaceri sibian, care a strâns ceva avere din imobiliare, spații comerciale și terenuri agricole. A fost un parlamentar PRM atipic din acest punct de vedere. A absolvit Facultatea de Tehnologie a Constructiilor de Masini – Institutul Politehnic Pitești, și a fost membru pe durata mandatului în Comisia de politică economică, reformă și privatizare. A fost unul dintre puțini parlamentari sibieni vorbitor de limba franceză.

Horia Rusu

Horia Rusu, o perioadă șeful liberalilor sibieni

Horia Mircea Rusu (n. 18 septembrie 1952, Timișoara – d. 29 ianuarie 2001, Sibiu), în urma unificării liberalilor din 1998, a devenit vicepreședinte al PNL, iar la alegerile legislative din 2000 a fost ales deputat de Sibiu. În 2001, și-a depus candidatura la funcția de președinte al PNL, dar a murit într-un accident rutier cu câteva zile înainte de congresul partidului.

Cornel Știrbeț

Cornel Știrbeț a visat la regiunea Sibiu

În primul mandat de deputat, Cornel Știrbeț l-a înlocuit în funcție pe Horia Rusu. A avut mai multe mandate de deputat în Parlamentul României și  a fost președintele PNL Sibiu. Unul dintre proiectele interesante și propuse de Cornel Ştirbeţ a fost reorganizarea administrativ-teritorială a ţării în 14 regiuni, Sibiul urmând să fie capitala uneia dintre ele. A fost un proiect inițiat în 2013, dar fără succes. Potrivit acestuia, regiunea Sibiu urma să cuprindă județele Sibiu, Alba și Mureș. De altfel, toate proiectele privind descentralizarea și reorganizarea administrativă din 1990 încoace inițiate de parlamentari sau partidele politice au picat, păstrându-se actuala formă administrativă a țării, prevăzută în Constituția din 1991. Totodată, Cornel Știrbeț a trecut apoi la PD-L din posta de șef al liberalilor sibieni.

Florin Muntean

Florin Muntean a dat ora exactă în Mediaș

Florin Muntean a fost președintele PD Mediaș și a fost ales deputat de Sibiu în perioada 2000 – 2004. A fost director la Transgaz și prieten bun cu fostul președinte al PD, Vasile Blaga. Totodată, a contribuit la ascensiunea politică a lui Rareș Bogdan, actualul prim-vicepreședinte al PNL. În paralel cu activitatea politică, a fost un om de afaceri prosper în Mediaș, fiind acționar la o firmă de transport local din municipiu. Timp de mai bine un deceniu a controlat PD Mediaș și a avut un rol important în organizația județeană a PD Sibiu, prin prisma funcțiilor deținute la Transgaz.  

Marcel Piteiu

Marcel Piteiu, un alt medieșean cu greutate în politică

Marcel Adrian Piteiu (n. 5 aprilie 1954, Mediaș – d. 27 septembrie 2015, București) a fost validat ca deputat PD, pe data de 19 decembrie 2007, când l-a înlocuit pe deputatul Florin Nicolae Muntean. Și acesta a reușit în afaceri, iar pentru o perioadă a fost directorul Romgaz. Împreună cu Florin Muntean, cei doi au fost, la un moment dat, oamenii care au avut pe mână gazul metan din România, câștigând lupta de interese cu cei de la București, Guvern și Parlamentul României, care au vrut în repetate rânduri să mute sediile societăților Transgaz și Romgaz de la Mediaș la București.

Gheorghe Roman

Gheorghe Roman, deputat și actual primar al Mediașului

Gheorghe Roman (născut 1972) este un deputat medieșean, ales în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016 în județul Sibiu. Prima dată din partea PD-L, apoi ca membru PSD. Director al societăţii locale de transport în comun, între 2001 şi mai 2012 a fost membru al Partidului Democrat Liberal Mediaș, unde a deținut funcția de vicepreşedinte în Biroul Permanent Judeţean. În 2008, a câştigat primul mandat de deputat, pe listele PDL, formaţiune politică pe care a părăsit-o în mai 2012 pentru a candida ca independent la Primăria Municipiului Mediaş, dar a pierdut. A rămas deputat independent până în septembrie 2012, când s-a înscris în Partidul Social Democrat. La alegerile parlamentare din 2012 Roman a obţinut al doilea mandat de deputat, pe listele USL, în Colegiul Uninominal nr. 3 din nordul judeţul. Apoi a devenit primar al municipiului Mediaș, funcție pe care o ocupă în prezent, fiind la al doilea mandat.

Mircea Cazan

Mircea Cazan, parlamentarul fără pensie specială

Mircea Cazan a fost în două mandate deputat PNL de Sibiu. Acesta a renunțat la indemnizația specială după mandatele din Parlament. Printre principalele proiecte inițiate de către acesta pentru județul Sibiu se numără amplasarea unei releu de telecomunicații la Gura Râului pentru zona Mărginimii Sibiului, alinierea tarifelor de roaming pentru români ca în țările din Vest și participarea decisivă la definitivarea legii privind comunicațiile 5G în România.  

Ioan Tămâian

Ioan Tămâian, artist în sticlă devenit deputat liberal

Ioan Tămâian a devenit deputat liberal în 2012, unde a activat în Comisia de Cultură, un domeniu pe care l-a cunoscut îndeaproape. A fost președintele Filialei Sibiu a UAPR. A absolvit Academia de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca. În 1992, și-a înființat o societate comercială proprie, aceasta fiind primul atelier de sticlărie artistică din țară. De patru decenii își dezvoltă un stil propriu, participând la expoziții și simpozioane naționale și internaționale. Înainte de a intra în PNL, și-a încercat șansa de a deveni parlamentar la Partidul Ecologist Român – PER, dar fără succes.

Ioan Axente

Ioan Axente, de la Protecția Consumatorului, în Parlament

Ioan Axente a devenit deputat în mandatul 2012 – 2016, pe listele PSD, însă în ultimul an de mandat și-a dat demisia din partid, devenind independent. A intrat apoi în Partidul România Unită, dar cariera sa politică în Camera Deputaților s-a încheiat. A activat în Comisia de Muncă și Protecție Socială. A fost unul dintre susținătorii convinși ai lui Victor Ponta. A activat mulți ani la Protecția Consumatorului Sibiu.       

Iacob Pușcaș

Iacob Pușcaș, singurul deputat al lui Dan Diaconescu

Iacob Pușcaș (n. 18 ianuarie 1977) a fost deputat sibian, ales în 2012 din partea Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD). În decembrie 2013, a trecut la Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR). În cele din urmă a plecat și de acolo și a rămas independent până la finalul mandatului.    

Gheorghe Frăticiu

Gheorghe Frăticiu, primar la Avrig și deputat

Gheorghe Frăticiu a fost ales uninominal din partea PSD. Înainte de a deveni deputat, a fost timp de două mandate primar al orașului Avrig. A activat în politica sibiană timp de aproape 25 de ani. A fost primar al Avrigului, între 2000 – 2008, viceprimar aproape un deceniu, în mandatele primarilor Ilie Stoica și Arnold Klingeis. După ce și-a dat demisia din PSD, Gheorghe Frăticiu a devenit membru al Partidului România Unită. Ulterior, și-a continuat activitatea politică în Pro România, partidul lui Victor Ponta și Daniel Constantin.  

Dan Barna

Dan Barna, vicepremier și vicepreședinte al Camerei Deputaților

Dan Barna (USR) este vicepreședinte al Camerei Deputaților, cea mai înaltă funcție deținută vreodată de un deputat de Sibiu. Totodată, acesta a fost vicepremier în Guvernul Cîțu.

Constantin Șovăială

Constantin Șovăială, politicianul care s-a dus după Orban

Constantin Șovăială este președintele filialei Forța Dreptei Sibiu. Se află la cel de-al doilea mandat de deputat, consecutive. A fost ales de fiecare dată pe listele PNL.     

Ioan Terea

Ioan Terea, de la silvicultură la deputăție

Ioan Terea a fost ales deputat de Sibiu pe listele PSD, în 2016. A fost în mai multe perioade director al Direcției Silvice Sibiu.

Deputații etnicilor germani

Din 1990 și până astăzi, etnicii germani au fost reprezentați de 3 deputați în Parlament. Cum ora exactă s-a dat de la Sibiu, aceștia și-au concentrat, în principal, acțiunile politice de la Sibiu, în condițiile în care șefii FDGR, de regulă, au fost din județul Sibiu. Primul deputat a fost Ingmar Brandsch, urmat de Wolfgang Wittstock, iar în prezent este Ovidiu Ganț. Acesta este și cel mai longeviv deputat al etnicilor germani din țară, cu 5 mandate, toate consecutive.

N. R. Despre ceilalți demnitari, care nu apar cu descrieri individuale, am scris în articolele anterioare.

CITEȘTE și: Senatorii de Sibiu între 1990 și 2024. Confort maxim în politică

Femei care au dominat politica și administrația sibiană între 1990 și 2024

Deputații Sibiului între 1990 – 2024

Legislatura 1990 – 1992           

1. Ioan Ban – PNL

2. Ioan Bogdan – FSN

3. Gligor Ciortea – PDAR- până în 14 februarie 1992, înlocuit de Victor Lalu – PNȚCD- din 3 septembrie 1992

4. Corina Ion Iosif- PER

5. Ioan Leș – FSN, până în până în 19 martie 1992

6. Petru Gregoriu Maior – PNȚCD

7. Nicolae Simescu – PRNR (Partidul Reconstrucției Naționale din România)

8. Dumitru Șerban – FSN

9. Romeo Marius Trifu – FSN, până în 27 septembrie 1990, înlocut de Bujor Septimiu Tatu – FSN, din 9 octombrie 1990

10. Peter Weber – MER

11. Ingmar Brandsch – FDGR

Legislatura 1992 – 1996

1. Ioan Bogdan – PUNR, până în 3 martie 1993, înlocuit de Tudor Radu – PUNR

2. Gavril Dejeu – PNȚCD

3. Daniel Ioan Frunzescu – PDSR

4. Raymond Luca – PL 93

5. Bujor Bogdan Teodoriu – PD, din 26 octombrie 1992

6. Francisc Tobă – PDSR

7. Wolfgang- Eberhard Wittstock – FDGR

Legislatura 1996 – 2000 

1. Gavril Dejeu – PNȚCD

2. Lia Andreia Galic – PNȚCD, apoi independent

3. Sorin Pantiș – PNL

4. Ovidiu Șincai – PDSR, până în 7 iulie 1999, înlocuit de Ion Igna – PDSR din 23 august 1999

5. Romeo Marius Trif – PD, apoi independent

6. Mircea Vâlcu – PUNR

7. Wolfgang- Eberhard Wittstock – FDGR 

Legislatura 2000 – 2004

1. Mircea Bucur – PRM, apoi PSD

2. Ioan Cindrea – PDSR, pînă în 12 ianuarie 2001, înlocuit de Gheorghe Suditu, PDSR, din 6 februarie 2001

3. Nicolae Enescu – PRM 

4. Nicolae Nan – PD

5. Radu Podgoreanu – PDSR

6. Horia Mircea Rusu – PNL, până în 29 ianuarie 2001, înlocuit de Cornel Știrbeț – PNL, din 20 februarie 2001

7. Wolfgang- Eberhard Wittstock – FDGR 

Legislatura 2004 – 2008 

1. Ioan Cindrea – PSD

2. Ruxandra Florina Jipa – PRM, apoi PSD  

3. Florin Muntean – PD, până în 21 martie 2005, înlocuit de Marcel Piteiu – PD, din 19 decembrie 2007, apoi PD-L

4. Radu Podgoreanu – PSD

5. Cornel Știrbeț- PNL

6. Raluca Turcan – PNL, apoi PD-L

7. Ovidiu Ganț – FDGR

Legislatura 2008 – 2012

1. Cornel Știrbeț – PD-L

2. Raluca Turcan – PD-L

3. Gheorghe Roman – PD-L, apoi PSD

4. Ioan Cindrea – PSD

5. Mircea Silvestru Lup – PSD

6. Mircea Cazan – PNL

7. Ovidiu Ganț – FDGR                     

Legislatura 2012 – 2016 

1. Ioan Tămâian – PNL

2. Raluca Turcan – PD-L, apoi PNL

3. Gheorghe Roman – PSD

4. Ioan Axente – PSD, apoi independfent

5. Iacob Pușcaș – Partidul Poporului – Dan Diaconescu, apoi independent

6. Gheorghe Frăticiu – PSD, apoi independent

7. Mircea Cazan – PNL

8. Ovidiu Ganț – FDGR 

Legislatura 2016 – 2020       

1. Dan Barna – USR

2. Nicolae Neagu – PNL

3. Constantin Șovăială – PNL

4. Ioan Terea – PSD

5. Raluca Turcan – PNL

6. Ovidiu Sitterli – PSD, apoi fără adeziune la PSD

7. Ovidiu Ganț – FDGR    

Legislatura 2020 – 2024 

1. Dan Barna – USR

2. Sebastian Suciu – AUR

3. Christine Thellmann – PNL

4. Bogdan Trif – PSD

5. Raluca Turcan – PNL

6. Constantin Șovăială – PNL, apoi fără adeziune, Forța Dreptei

7. Ovidiu Ganț – FDGR        

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect