Comisarul Șef Marius Anghel este șeful Serviciului Chinotehnic și medic veterinar în cadrul Centrului Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” Sibiu. Serviciului Chinotehnic se ocupă cu producția, creșterea și îngrijirea câinilor în cadrul instituției. În decembrie împlinește 18 ani de activitate, așa că este în măsură să ne spună care este ciclul vieții câinilor din această instituție. ”Totul pornește de la selectarea lotului de reproducție, care este foarte important pentru viitori câini de intervenție. Acesta se dimensionează în funcție de cerințele din teritoriu. Se știe că Centrul Chinologic produce câini pentru toate structurile MAI, și nu numai, practic pentru tot sistemul de apărare al țării”, spune medicul.
Ciobăneștii germani, rasa pură pentru intervenții
La ora actuală, două rase de câini sunt crescute pentru intervenții: ciobănescul german și ciobănescul german malinois. ”Se selecționează masculi, care se folosesc la intervenții și femele, care se folosesc la reproducție. Acum aveam în jur de 30 de exemplare care sunt folosite la montă. Sunt undeva 8 femele pentru un mascul. Se nasc cam în jur de 300 de căței pe an. Aceștia sunt selecționați pe criterii foarte bine puse la punct, și undeva la vârsta de trei luni, unde se termină ciclul de vaccinare, sunt coborâți în sectorul predresaj, unde se continuă partea de pregătire. Sunt undeva la patru evaluări pe partea de aptitudini, și cei care sunt gata de a fi dresați sunt transmiși, mai departe, în teritoriu, urmând să se întoarcă la vârsta de un an, un an și ceva, pentru a fi calificați. În cadrul catedrei de dresaj se află un compartiment special, Compartimentul inițiere, care selectează acești câini. În funcție de aptitudinile pe care le au, merg pe partea de intervenție, patrulare sau detecție de substanțe sau persoane”, relatează comisarul șef.
Niciun deces între câinii în funcție
Nicio zi din viața unui medic veterinar nu seamănă una cu cealaltă. O zi liniștită, fără incidente, este o zi foarte bună pentru toată lumea. ”Prevenția din cadrul unei ferme, căci asta avem aici, o fermă de câini, este esențială. O hrană bună, vaccinările necesare și deparazitările la timp fac diferența de la un centru la altul. Desigur, pot fi cazuri în care apare o boală, dar până acum nu am avut niciun deces printre câinii antrenați, în funcțiune. Rata mortalității printre căței este una normală pentru o fermă, fiind de 5%. Media la naștere este de 5 căței la femelă, însă la noi se depășește, este de 6,5 %. Sunt femele care au un cățel și sunt femele care pot avea 12 pui. Cățeii care nu îndeplinesc anumite standarde sunt dați spre adopție. Sunt și câini, în special femele, care și-au sfârșit activitatea și nu sunt adoptați de cineva. Aceștia rămân în cadrul unității, iar cei mai mulți dintre ei, din păcate, își petrec tot restul vieții în Centru, fără să simtă căldura unei familii. Avem undeva la 15 capete la pensie. Oamenii ar prefera să adopte un cățel cât mai tânăr; puțini sunt cei care ar dori un exemplar mai în vârstă, deoarece legătura dintre om și câine este una specială, iar impactul emoțional la decesul acestuia e destul de mare. Cei care sunt dresați, 99% dintre ei, rămân în compania instructorului. Ei sunt în funcție cam în 7 ani, dar încep la un an jumătate. Nu există o limită de vârstă. Dacă respectivul câine e apt pentru reproducție și intervenții, îl ținem în funcțiune și până la 8 ani jumătate”, declară dr. Marius Anghel.
Câte specializări pot avea câinii de intervenție
Sunt mai multe categorii unde se pot specializa câinii, după cum ne spune medicul: ”Câini pentru urmă, care este una dintre cele mai complexe categorii, cu acțiune universală. Aceștia pot detecta urma umană și pot să intervină atunci când este descoperit infractorul. Apoi, pe partea de căutare, avem cei pentru aflare cadavre; sunt câinii pe care dorim să-i folosim tot mai puțin, dar din păcate sunt solicitați tot mai des. La câinii de detectare persoane cumva sunt trei categorii: detectare în mediul urban, în mediul rural, în natură și detectare în mijloace auto, folosiți în general în vamă. Câinii de detectare produse sunt și ei de mai multe categorii: de detectare tutun, stupefiante. Există o gamă foarte mare de stupefiante, dar un câine nu poate să identifice mai mult de două tipuri de substanțe”.
Orice câine este important
Dacă vorbim de câinii născuți și crescuți pentru intervenții, nu putem să nu reamintim, spre final, cățeii și câinii care rămân în centru, care deși au o îngrijire exemplară, simt nevoia de un cămin. ”Pentru mine fiecare câine este important. Am mai fost medic veterinar doi ani la o fermă de vaci, și pot spune că e mai greu cu câinii, deoarece relația dintre om și câine este foarte strânsă”, mărturisește dr. Marius Anghel.