Inspectorii Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu au desfășurat, în luna aprilie, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale și minivacanței de 1 Mai, 203 controale în unități cu activități alimentare de pe raza județului Sibiu (procesare/obținere, depozitare, alimentație publică, comercializare, manipulare și transport alimente).
Pentru abaterile de la respectarea normelor SVSA cu risc pentru siguranța alimentelor s-au aplicat 47 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 608800 lei. Totodată, s-au confiscat și distrus 1260 ouă neidentificate, neadecvate consumului uman, și 105 kg ingrediente alimentare expirate.
În funcție de gravitatea riscului, inspectorii de specialitate ai Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor, conform competentelor instituționale pentru siguranta consumului de alimente, au aplicat, de asemenea, 30 de avertismente /măsuri și termene de remediere a neconformităților.
Mai mult, s-au dispus de către conducerea DSVSA Sibiu 4 ordonanțe de suspendare temporară a activității și 2 ordonante de interzicere a activității alimentare a unor operatori economici, potrivit unui comunicat de presă al instituției sibiene, condusă de directorul executiv Vasile Fodor.
Atenție sporită la siguranța alimentelor
Controalele au făcut parte din planul național de activitate a ANSVSA, desfășurat în luna aprilie 2024, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale și minivacantei de 1 Mai. Acțiunile au avut în vedere începerea sezonului turistic estival și necesitatea atât a prevenirii fraudelor alimentare, cât și a impactul nerespectării legislației SVSA asupra sănătății consumatorilor de alimente și riscul de toxiinfectii alimentare. În acest sens, ANSVSA a dispus implementarea în judete a unor tematici specifice în această perioadă, intensificarea controalelor și măsurilor pentru siguranța alimentelor.