Articol de Cosmin Pal
Europarlamentarul sibian Nicu Ştefănuţă (USR/ Renew Europe) susține că decizia finanțării noului spital aparține exclusiv Guvernului României. Acesta spune că în urma demersurile făcute către Comisia Europeană, răspunsul venit în urma intervenției sale este tranșant: instituția europeană nu are nicio atribuție în ceea ce privește prioritizarea investițiilor unei țări și că totul se află în curtea Guvernului Românei.
”Sarcina de a elabora o metodologie pentru selectarea a cel puțin 25 de proiecte dintre cele 49 proiecte incluse aparține României. Comisia va evalua dacă toate cerințele sunt îndeplinite în mod satisfăcător după ce România va fi transmis cererea de plată respectivă”, se arată în răspunsul primit de Nicu Ștefănuță din partea Comisiei Europene. Noul spital județean din Sibiu se ridică la 590 milioane de euro. Sibianul afirmă că sunt două variante concrete de finanțare pentru noul spital: PNRR, plus credit Banca Europeană de Investiții (BEI) sau POS, plus BEI.
Cum se poate accesa finanțarea
Prin PNRR fondurile pentru sănătate sunt limitate. Din cele 29 de miliarde pe care le are România, numai un miliard este destinat construcţiei de spitale noi, iar în plan au fost înscrise 49 de proiecte, dintre care vor fi alese 25 care să beneficieze de finanţare. ”Dacă ar fi să finanţăm construcţia doar din PNRR, trebuie să știți că gândirea Guvernului este, din considerente poate politice sau şi de acoperire geografică, să împartă la cât mai multe proiecte. Şi atunci un proiect mare, cum este cel de la Sibiu, este aproape sigur să nu aibă finanţare completă din PNRR. Mai este Programul Operaţional pentru Sănătate (POS), cel care se va lansa în noiembrie-decembrie. PNRR trebuie utilizat până în 2026, deci accelerat, iar POS merge până în 2029. (…) Nu se pot folosi şi PNRR şi POS concomitent”, a declarat Nicu Ştefănuţă.
Ștefănuță se implică în continuare
Europarlamentarul USR spune că va continua să se intereseze de toate aspectele privind finanțarea viitorului spital, mai ales că proiectul este unul matur și bine definit în raport cu celelalte proiecte de spitale noi din țară. „În România nu s-au construit decât trei spitale noi în ultimii 30 de ani. Şi atunci, sarcina mea, ca europarlamentar, este să văd constructiv ce fel de finanţări viabile putem găsi. Mă voi vedea şi cu preşedintele BEI, care face parte din familia noastră europeană liberală, ca să găsim căi de finanţare”, susține europarlamentarul Nicu Ştefănuţă.