-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

”Fără miros de gunoi la Cristian” – dezbatere pentru o stație de tratare a gunoiului menajer

Cele mai citite

„Sistemul de management integrat al deșeurilor” este un nume sofisticat pentru o activitate care ne face pe mulți dintre noi să strâmbăm din nas: colectarea gunoiului menajer. Mirosurile de gunoi de la groapa din Cristian sunt cele care ne fac să simțim că avem nevoie de soluții moderne în acest domeniu. O stație de tratare este scopul unei dezbateri publice oranizate de ADI Eco și CJ Sibiu.

Consiliul Județean Sibiu și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Eco” Sibiu, cea care coordonează colectarea deșeurilor din ceea ce ar trebui să fie Zona Metropolitană Sibiu se întâlnesc cu reprezentanții primăriilor, cu consilierii și cu reprezentanții organizațiilor de mediu, pe 4 iunie pentru a discuta oportunitatea unei investiții cu fonduri europene în soluții de tratare a gunoiului, care astăzi generează mirosuri insuportabile.

Dezbaterea publică ”Fără miros de gunoi la Cristian” are ca subiect oportunitatea realizării cu fonduri europene a unei investiții complementare în groapa de gunoi de la Cristian. Pentru a fi realizabilă, trebuie depusă cererea de finanțare până la 31 decembrie 2021, fiind necesar avizul primăriei Cristian. Dezbaterea va asigura răspuns la întrebările participanților, referitor la tipurile de investiții propuse, impactul lor asupra UAT Cristian, cât și asupra Județului Sibiu. Participă președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean și primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea.

Investiția va rezolva problemele de tratare ale gunoiului menajer, care astăzi este depozitat la Cristian și generează mirosuri grele. Legislația privind deșeurile prevede ca toate deșeurile să fie tratate înainte de a fi depozitate, inclusiv deșeul rezidual (conținutul pubelei negre), lucru care nu se întâmplă încă pentru că ne lipsește tehnologia necesară. Potrivit CJ, în prezent, 79% din deșeul municipal ajunge la depozitul din Cristian fără o tratare prealabilă. Deșeurile biodegradabile aruncate în gunoiul rezidual, care ajunge netratat la depozitare, generează mare parte din miros, prin fermentare.

O instalație de tratare ar rezolva problema mirosurilor de la depozitul din Cristian și ar permite Județului Sibiu să îndeplinească țintele de mediu și să evite penalitățile în creștere de la an la an, spune Consiliul Județean. 

Pentru rezolvarea acestei probleme, Consiliul Județean Sibiu propune construirea unei instalații de digestie anaerobă a biodeșeurilor și tratare mecanică a deșeurilor reziduale. S-a demarat achiziționarea terenului pentru construcție în apropierea depozitului actual de la Cristian, proximitatea celor două obiective reducând costurile de transport, implicit costul serviciului pentru cetățenii județului. Tratarea va fi efectuată în spații închise, folosind o tehnologie avansată, iar la depozit ar ajunge un material semi-inert care nu miroase. În plus, s-ar crea aproximativ 50 de locuri de muncă la Cristian.

Proiectul mai prevede retehnologizarea stațiilor existente din județ (stații de transfer Avrig și Agnita, stația de sortare Șura Mică) construirea a șase Centre cu Aport Voluntar în vederea colectării separate a deșeurilor care în prezent se realizează doar prin câteva campanii anuale, dar și extinderea sistemului de colectare selectivă în județ. Suma estimativă care va fi atrasă din fonduri europene este de aproximativ 100 milioane euro.

Cei care doresc să urmărească dezbaterea o pot face, începând cu ora 17.00,  pe paginile de Facebook ale Consiliului Județean Sibiu și ADI ECO Sibiu. Mai multe informații legate de acest subiect găsiți pe www.cjsibiu.ro/mediu/gestionarea-deseurilor/

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect