La sfârșitul lunii martie, la Sibiu a avut loc o premieră locală: salvarea și transplantarea copacilor de pe Calea Dumbrăvii, în alte locuri din oraș. Primăria a ales această soluție pentru a păstra arborii, în loc să-i taie, cum se făcea în trecut. Am mers să vedem în ce stadiu se află copacii, dacă au supraviețuit, după ce au fost „smulși” din locul în care au crescut.
Calea Dumbrăvii va deveni o arteră modernizată, cu spații amplu modificate, pistă de bicicletă și bandă dedicată autobuzelor. Arborii plantați în urmă cu circa 10 ani au dispărut deja din peisaj, pentru a face loc noilor amenajări. Din fericire, ei nu au fost tăiați și trimiși pe foc, ci au fost relocați, cu ajutorul unui utilaj special. Este vorba despre o instalație ce apariție Companiei Municipale de Întreținere a Arborilor și Spațiului Verde București, fiind închiriată de cei de la Terra Building. Mașinăria se numește Big John 100 D și este montată pe un șasiu de camion. Ea permite extragerea copacilor cu tot cu rădăcină și pământ, apoi mutarea lor în gropi nou săpate.
Momentul ridicării a fost amplu mediatizat, inclusiv cu ajutorul celor de la Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, care a susținut această metodă modernă de relocare a pomilor. După scoaterea manuală a 20 dintre ei și mecanizată a altor 60, am mers în câteva din locurile unde au ajuns acești arbori, în cimitir și pe strada Maramureșului, pentru a vedea în ce stare sunt acești copaci.
În Cimitirul Municipal copacii au fost replantați pe partea dreaptă a aleii principale. Copacii arată bine, au ramuri proaspete, din care au dat primele frunze. Pe Strada Maramureșului, unde se lucrează la pista de biciclete, copacii sunt într-o formă excelentă și se bucură de soarele de primăvară. Apariția frunzelor arată că operațiunea de transplantare a reușit.
Lucrările de modernizare a Căii Dumbrăvii sunt realizate de Terra Building, în baza licitației organizate de Primăria Sibiu, ele urmând să acopere tronsonul ce începe de la intersecția acestei cu străzile Bahluiului și Siretului, până la intersecția cu strada Ludoș.
Cum funcționează Big John
Construcția și designul său compact permit efectuarea de lucrări în condiții de spațiu redus, ceea ce poate reprezenta un avantaj pentru copacii amplasați pe străzi înguste sau în apropierea clădirilor.
Cele patru lame ale utilajului sunt prevăzute la interior cu piloni în trepte, iar pilonii în trepte asigură baldachinului acces și în timpul săpării, nu doar în momentul de după săpat, când copacul este coborât pe punte. Înălțimea de lucru redusă face posibilă excavarea arborilor cu coroana joasă în siguranță, fară a le produce daune.
Datorită formei atent gândite a lamelor, ele penetrează chiar și solurile compacte, asigurând o tăietură îngrijită a rădăcinilor. În acest fel balotul radicular este păstrat intact iar forma sa este asemeni formei naturale a sistemului radicular.
Pentru copacii care prezintă o înclinare a trunchiului, cu ajutorul tampoanelor stabilizatoare se poate ajusta poziția lamelor tăietoare înainte ca, copacul respectiv să fie relocat. Utilajul are un design perfect și este construit din materiale de cea mai bună calitate care îi asigură o perioadă lungă de exploatare.
Pe Calea Dumbrăvii arborii care nu se situează în zona lucrărilor vor rămâne în teren, urmând să fie transplantați doar cei care sunt deja crescuți pe porțiunile arterei, pe care se vor desfășura lucrările.