Sibiul este un oraș al contradicțiilor. A fost capitală culturală europeană și regiune gastronomică europeană. Sibiul a fost nominalizat pentru cea mai bună destinație turistică europeană. Lucruri lăudabile, cu care ne mândrim. Există însă și o altă față a orașului, o față de care încercăm să scăpăm și nu reușim: străzile neasfaltate, cunoscute mai bine ca “străzi de pământ”.
La începutul acestui an, Primăria Sibiu a anunțat proiectul de buget pentru acest an. Pe lista investițiilor anunțate, se numără 46 de străzi de pamânt care așteaptă de o viață să fie asfaltate și modernizate. Aparent, este un gest apreciabil al administrației locale. Problema care ne apasă, însă, este că multe din aceste străzi urcă pe listele primăriei în fiecare an și încheie anul tot pline de bălți și noroaie.
Curioși să vedem ce s-a întâmplat cu străzile care figurau pe bugetul primăriei în 2019, am luat listele pentru a le verifica. Ceea ce am constatat nu putea fi altfel decât e realitatea din teren: străzile sunt aceleași, în mare parte, deși unele au făcut obiectul unui contract semnat anul trecut, prin vară.
Administrația municipală a încheiat, încă din anul 2015, un contract pentru un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în valoare de 67,5 milioane de lei. Banii au fost luați exact în acest scop: asfaltarea străzilor de pământ din Sibiu.
Dorință există, putință, nu prea
La mijlocul anului 2016, într-un interviu acordat ziarului nostru, primarul Astrid Fodor spunea că, la vremea respectivă, în Sibiu mai erau peste 100 de străzi de pământ. Creditul de la BERD țintea 65 – 70 dintre aceste străzi, deci orice sibian care locuia pe una dintre arterele înnoroiate s-a gândit atunci că vine, în sfârșit, soarele și pe strada lor. “Îmi doresc, și cred că vom reuși, să rezolvăm în acest mandat problema străzilor de pământ din cartierele mai vechi ale Sibiului. E vorba de cartierele ai căror locuitori așteaptă dinainte de Revoluție modernizarea acestor străzi. Dar realizarea lucrărilor depinde de foarte mulți factori și proceduri.” spunea Astrid Fodor în 2016. Și e drept, sunt destule străzi care s-au asfaltat.
„Poate înainte să mor, tot prind strada asfaltată!”
Ajungem pe strada Ghiocelului. E pe listele de investiții ale primăriei de prin 2017. E o stradă mică, nu mai mare de 200 de metri, plină de gropi și de noroi. E iarnă, cu puțin noroc ar fi putut să fie zăpadă, dar vremea ne joacă feste. În fața unei porți, Petru Vasile, în vârstă de 75 de ani, stătea și supraveghea muncitorii care îi reparau casa. „Măcar casa să o fac bună, dacă strada este așa cum este”. Petru Vasile locuiește aici din 1978, adică de când avea 33 ani. Și-a adus aminte de când avea cal și căruță și vecinii aveau și ei animale. „Atunci arăta mai bine strada. Ne duceam și luam piatră de râu și ne-o amenajam cum puteam. Oricum, era mult mai frumoasă decât acum. De ani de zile duc noroiul în casă, iar vara nu mai putem respira de atât de mult praf. Ne-am săturat. Au venit cei de la gaz, au spart, a fost praf. A venit canalizarea, pe care oricum nu au terminat-o, au spart, a fost praf. Este nepermis. Aceleași nemulțumiri le au și vecinii. Toată lumea a fost la sfat și toți au promis că facem, că dregem, dar n-au făcut nimic. Doar promisiuni. Ne-am săturat, dar ce să facem? Poate înainte să mor tot prind strada asfaltată.” a spus cu vocea necăjită Petru Vasile.
„Plătim taxe ca și ală care are!”
Pe strada Trandafirilor, aceeași situație. Oamenii de aici nu par nicidecum resemnați, ci foarte supărați. Viorel Tatu, în vârstă de 70 de ani, locuiește pe această stradă de la 17 ani, adică din 1967. „E bătaie de joc, altceva nimic. Au făcut vecinii sesizări. Nimeni nu vrea să înțeleagă că e și mizerie și praf. Vara trebuie să închidem tot, e dezastru. S-a băgat o conductă nouă de apă și lucrările s-au prelungit până toamna. Anul ăsta nu știm nimic, noi așteptăm să se apuce de lucru. Promisiuni pentru asfaltare există de când s-au făcut lucrări pe strada Iazu Morii. Strada Trandafirilor este printre singurele care a rămas neasfaltată în zonă, din cauza lucrărilor la conducta de apă, care s-au prelungit până toamna (n.r. – toamna anului 2019). Anul ăsta nu știm ce va fi, dar știm că plătim taxe și impozite ca și ăla care are. Dar n-avem ce face.”, zice nea Viorel.
„Acum e mai bine, dar tot rău e!”
Pe Strada Zăvoi (tronson II), am întâlnit mai multe mame care își plimbau copiii. Deși stau într-o zonă care, din punct de vedere imobiliar, s-a dezvoltat și unde aleile dintre case sunt placate cu dale, drumul principal este un adevărat coșmar. Primul gând al acestor mame, care au dorit să-și păstreze anonimatul, s-a îndreptat către copiii lor. „Este foarte mult praf și normal că deranjează pe toată lumea. Am înțeles că în curând o să deschidă licitația și să vină o firmă să execute lucrările, eu atât știu. Asta am auzit cândva anul trecut, că sunt aprobate finanțările. Stăm de trei ani aici și tot de trei ani ascultăm aceleași lucruri și aceleași promisiuni. Și tot de trei ani, copiii noștri respiră praf.” spune una dintre locatare. O altă mamă vede jumătatea plină a paharului. „Noi suntem de trei ani și am prins și strada principală neasfaltată. Acum putem zice că e bine. Doar când plouă se fac gropi foarte mari. Acum așteptăm să se rezolve”.
Listele
Am încercat să facem o centralizare a străzilor de pământ care se tot plimbă prin bugetul Sibiului an de an. Unele dintre ele sunt în fază de proiectare, altele sunt în stadiul de amenajare a canalizării sau a altor utilități.
Sunt opt dintre aceste străzi despre care am fost convinși că sunt asfaltate deja sau, măcar, lucrările sunt în plină desfășurare. Și asta pentru că în luna iulie, Primăria Sibiu anunța cu fast semnarea contractului de execuție pentru aceste străzi. Geiger, una dintre firmele care sunt abonate la lucrări edilitare, a fost singura care s-a înscris la licitație și, evident, a câștigat. Termenul de execuție era de 12 luni. Au trecut deja șase și nimic nu s-a întâmplat acolo.
Cei de la Geiger au refuzat să ne răspundă la întrebări referitoare la proiectele pentru care au contracte și ar trebui să le execute. Ne-au spus că ne poate răspunde primăria la toate întrebările. Evident, am cerut și Primăriei Sibiu informații concrete, pentru a le putea spune sibienilor care astăzi folosesc cizmele de cauciuc când merg pe stradă când vor putea trece la pantofi sau sandale.
„Primăria Sibiu a investit sume importante atât în modernizarea străzilor de pământ aflate în proprietatea Municipiului Sibiu, cât și în reabilitarea străzilor cu un grad de uzură ridicat al asfaltului, precum și în modernizarea cartierelor vechi de blocuri. Astfel, în ultimii patru ani s-au asfaltat 116 străzi de pământ, iar alte 41 de străzi degradate au fost modernizate. De asemenea, au fost modernizate 11 zone din cartierele vechi de blocuri.
În prezent, sunt contractate sau foarte aproape de semnarea contractelor lucrările de modernizare pe un număr de 44 de străzi de pământ, la care se încep lucrările în 2020. La acestea se adaugă modernizarea altor străzi asfaltate, precum Calea Cisnădiei, strada Podului, strada Tractorului, Calea Dumbrăvii, etc. De asemenea, se vor finaliza în acest an lucrările în cartierul Henri Coandă – Oțelarilor și vor începe lucrările în cartierul Hipodrom I, Hipodrom III, Ștrand și Terezian.
În plus, Primăria Sibiu a demarat viabilizarea cartierului Veterani. Până în prezent am realizat reglementarea juridică a terenurilor publice pentru amenajarea drumurilor . De asemenea, s-au alocat fonduri pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea viabilizării cartierului, precum și pentru realizarea în parteneriat cu Delgaz a extinderii rețelelor de gaz.
La finalul acestor investiții deja în curs, doar 7 străzi/fundături de pământ din cartierele vechi ale Sibiului vor mai avea nevoie de modernizare, însă acestea au nevoie de reglementări juridice suplimentare înaintea planificării lucrărilor. În cazul acestora este necesară cedarea de teren de către proprietarii privați, precum și includerea în intravilanul Municipiului a unor sectoare de drum.” ne-a transmis Primăria Sibiu.
Publicăm şi lista cu străzile care sunt anunțate pentru asfaltare în acest an, de Primăria Sibiu și precizăm că mai bine de 30 din acestea s-au regăsit și în bugetul din 2019. De fapt, cel puțin jumătate sunt menționate în documentele primăriei încă din 2017, când au început licitațiile pentru aceste asfaltări.
Str.Cucului, Str. Lucernei, Str. Trandafirilor, Str. I. Agârbiceanu, Str. Dreptății, Str. Ghiocelului, Str. Dulgherilor, Str. Mesteacănului, Str. Hameiului, Str. Garoafei, Str. Maierilor, Str. Căpriorilor, Str. Speranței, Str. Viorelelor, Str. Honterus, Str. Pandurilor, Str. Eschile, Str. Lăcrămioarelor, Str. Băicoi, Str. Topitorilor, Str. Lacului, Str. Primăverii, Str. Rulmentului, Str. Ovidiu, Str. Cisnădioara, Str. Rovine, Str. Anul 1848, Str. Stejarului, Str. Flacăra, Str. Tineretului, Str. 16 Februarie, Str. Depoului, Str. Poiana Sibiului, Str. Macului, Str. Dulgherilor, Str. Mesteacănului, Str. Tractorului, Str. Zăvoi (tronson II), Str. Neppendorf, Str. Mozaicului, Str. Granitului, Str. Varului, Str. Bradului, Str. Macazului.