3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

FOTO Jurnalism cetățenesc: O plimbare prin Sibiul anului 2021, printre clădiri „deplorabile” care ne cad în cap

Cele mai citite

Faptul că sibienii sunt preocupați de modul în care arată orașul nu este o noutate pentru nimeni. Uneori însă sibienii fac un pas în plus. Marian Șerbu ne-a contactat cu un set de fotografii pentru a arăta clar cât de mare este numărul clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare în Sibiu. Imaginea lor, siguranța celor care trec prin apropierea acestora, dar și respectul față de orașul în care trăim sunt câteva dintre motivele care l-au pus în alertă pe cititorul nostru.

„Deși nu foarte mare comparativ cu alte orașe din tara, Sibiul este un important centru economic și cultural din regiunea Transilvaniei, încărcat de un bogat trecut istoric, fiind unul din orașele cu cel mai bogat patrimoniu istoric și arhitectural din Romania” scrie Marian Șerbu.
„În anul 2007, orașul Sibiu a fost ales Capitală Culturală Europeană, împreună cu orașul Luxembourg. Haideți sa facem o plimbare 14 ani mai târziu prin centrul orașului, locul cu cele mai multe clădiri istorice și unde sute de turiști se plimbă zilnic vizitând acest giuvaer din centrul țării. Imaginea însă este departe de a fi una idilică și descoperim la o plimbare pe orice stradă centrală, un număr semnificativ de clădiri din patrimoniul istoric și nu numai care se prezintă într-o stare deplorabilă, unele prezentand chiar un pericol pentru pietoni.”
Str. Andrei Șaguna
Urcând pe strada Andrei Șaguna către centru dinspre șoseaua Alba Iulia, suntem întâmpinați de un contrast bizar, pe deoparte bastionul Mercenarilor care face parte din fortificațiile orașului medieval Sibiu, inclus pe lista monumentelor istorice în Sibiu în 2004, iar pe cealaltă parte o casă cu doua etaje a cărei tencuială abia se mai ține cu geamuri sparte și alura de casă părăsită.

Clădirile distruse ale Sibiului

Nu ne depărtam prea mult, căci la câteva sute de metri înspre centru , vis-a vis de prefectura Sibiu, vedem din nou doua construcții multietaj vechi ale căror fațade abia se mai țin, deși acestea sunt locuite.
Piața Unirii
Mergând mai departe ajungem în Piața Unirii de unde vedem pe partea dreapta 3 clădiri impunătoare prin înălțimea lor 2 hoteluri construite sau renovate recent și un bloc de zece etaje care pare că a trecut prin Al Doilea Război Mondial și a rămas așa, pe unul din cele mai aglomarate bulevarde din Sibiu, V Milea.

Palatul de Justiție
Facem un mic popas la dreapta pentru a vizita una dintre cele mai fumoase clădiri din oraș – Palatul de Justiție. În timp ce în marginile Sibiului blocurile de locuințe de 10 etaje se ridică într-un ritm amețitor, finalizând construcțiile în câteva luni, clădirea Palatului de Justiție Sibiu, încadrată ca monument istoric, construită la sfârșitul secolului XIX, azi pe unul din bulevardele centrale ale orașului Sibiu, bulevardul Victoriei, sta în paragină așteptând renovarea de peste 5 ani.
Palatul de Justiție Sibiu

Și nu este singura clădire care are nevoie de renovare de pe acest bulevard
B. Victoriei

Str. Mitropoliei
Haideți însă să ne îndreptăm și spre centrul atât de încărcat de clădiri istorice și vizitat de turiști. Strada Mitropoliei (căci doar clădirea Mitrolopiei pare a fi renovată de pe aceasta stadă pitorească) este un conglomerat de clădiri cu fațade ciuruite parcă de la Revoluție și ale căror cornișe pot cădea în orice moment pe trecătorii de pe trotuare, una din clădiri instalând chiar semnalizare de atenționare pentru pietoni în acest sens.



Piața Huet
Nici cocheta Piață Huet nu este scutită de aceste probleme arhitecturale, clădiri cu valoare istorica și nu numai, asteptandu-și renovarea care nu mai vine.
Piața Huet – Sibiu

Piața Huet – Sibiu

Piața Mică
Celebrul Pod al Minciunilor , construit din elementele metalice identice cu cele regăsite în Turnul Eiffel, ne oferă pe lângă vederea panoramică a orașului de jos și o vedere mai puțin plăcută a unei clădiri vechi multietaj cu fațadă într-o stare avansata de degradare.
Clădirile distruse ale Sibiului

În Piață Mica, renovăm jos unde sunt restaurante, partea de sus nu mai prezintă interes pentru renovare.
Piața Mică – Sibiu

Str. Nicolae Bălcescu
Cu siguranță însă dacă mergem pe strada centrală Nicolae Bălcescu, nu vom găsi așa ceva, zic eu. Acolo e promenada principală turistică, terase , strada nu e mare , cât de greu poate fi de întreținut astfel încât macar ea să arate că o bijuterie? Dar nu e așa. Și aici vedem aceeași tendință ca și în Piață Mică- partea de jos unde sunt magazine și restaurante, renovata, partea de sus- nu face parte din aceeași casa.
B. N. Bălcescu – Sibiu

„Să mai intru și pe strada Cetății? Parcă îmi e teamă.
Ce ziceți de aceasta scurtă plimbare prin centrul pitoresc , cartea de vizita a orașului nostru? Parca nu mai suntem așa mândri acum. Și cât mi-aș dori să fiu mândru de Sibiu!
Cât ne va lua să ne trezim și să începem să prețuim trecutul orașului nostru? Imaginea pe care centrul orașului o lasă vizitatorilor este imaginea noastră a sibienilor, precum o casa bine îngrijită oferă oaspeților de fapt o imagine a gospodinei gazdă”. Așa își încheie cititorul nostru călătoria prin Sibiul care stă să ne cadă în cap.
Un text trimis de Marian Șerbu

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect