În ultima ședință a Colegiului Prefectural, una dintre principalele informări a avut în vedere raportul privind activitatea de control desfășurată de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu.
Comisariatul Judeţean Sibiu al Gărzii Naţionale de Mediu funcţionează în baza prevederilor H.G. nr. 1005 din 17 octombrie 2012 ca şi instituţie publică în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pǎdurilor, subordonatǎ Comisariatului General al Gǎrzii Naţionale de Mediu, structurǎ organizatǎ fǎrǎ personalitate juridicǎ, la nivel de serviciu, având ca misiune asigurarea implementării şi aplicării legislaţiei comunitare de mediu, transpusă în legislaţia naţională de mediu.
Abaterile legislative constatate în urma controalelor din acest an, au condus la impunerea unui număr de 712 măsuri coercitive cu termene scadente de realizare şi verificarea realizării acestora; aplicarea unui număr de 129 sancţiuni contravenţionale (88 amenzi şi 41 avertismente) în cuantum de 1.574.500 lei; o propunere de începere a urmăririi penale; plus conştientizarea operatorilor economici cu privire la importanţa şi necesitatea protecţiei mediului şi prevenirea poluării mediului la nivelul organizaţiei.
986 controale
În cursul acestui an au fost efectuate un număr total de 986 controale. Aceste controale au inclus atât acţiuni tematice (ȋn numǎr total de 166), controale planificate (ȋn numǎr total de 162), controale cu alte autoritǎți (ȋn numǎr total de 95), acțiuni de control dispuse de Comisariatul General (ȋn numǎr total de 257), cât şi 20 inspecţii la obiective noi, 14 inspecţii pentru verificarea măsurilor impuse, verificarea unui numǎr de 171 autosesizări şi reclamaţii, 101 inspecții pentru verificarea modului de respectare a condițiilor impuse în actul de reglementare vizând în esenţă derularea activităţilor exclusiv în baza autorizaţiilor de mediu emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu/Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Controale tematice la primării
Dintre acțiunile de control dispuse de Comisariatul General menţionăm controalele tematice la primării pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanţă privind gestionarea deşeurilor municipale conform PNGD şi a stării de salubrizare a localităţilor; implementarea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile la comercianţi; cel la operatorii economici care fac transferuri de deşeuri pentru a verifica trasabilitatea unor tipuri de deşeuri, controale tematice la operatorii economici cu activitate în domeniul chimicalelor (Directiva REACH şi CLP) pentru verificarea managementului deşeurilor şi substanţelor periculoase respectiv produse Biocide, produse cu compuşi organici volatili (COV), produse pentru protecţia plantelor (PPP), substanţe care depreciază stratul de ozon (SDSO), deşeurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), inspecţii SEVESO.
Totodată, o prioritate l-a reprezentat controlul tematic pentru prevenirea si combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, precum și cel la operatorii economici cu domeniul de activitate extracţie agregate minerale.