Primăria Sibiu și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru au semnat un contract de finanțare pentru eficientizarea energetică a grădiniței nr. 29, situată pe strada Negoveanu.
Valoarea totală a contractului este de 12,24 milioane de lei, din care 9,28 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă din cadrul Programului Regiunea Centru.
Din fondurile astfel obținute de Primăria Sibiu pentru grădinița nr. 29 de pe str. Negoveanu se vor realiza următoarele intervenții:
· Eficientizarea sistemului de iluminat și conectarea acestuia la un sistem de comandă la distanță pentru reglarea intensității și a timpului de funcționare, putându-se ajunge astfel la 40% economie
· Montarea de panouri fotovoltaice care să asigure parțial energia pentru clădire
· Realizarea unui sistem de ventilație, cu recuperator de căldură și umiditate
· Refacerea instalațiilor electrice și a celei de energie termică prin dotarea cu pompe aer-apă, cu ventiloconvectoare în sălile de clasă și a unui sistem de recirculare a apei calde de consum.
· Instalarea unui sistem inteligent de gestionare a consumului de utilități (BMS)
· Termoizolarea pereților exteriori, a soclului, a planșeului de pod și a plăcii peste subsol
· Înlocuirea tâmplăriei deformate
· Reparații la șarpantă și înlocuirea completă a sistemului de colectare a apelor pluviale
· Refacerea rampei de la intrarea principală pentru accesul persoanelor cu dizabilități
· Refacerea finisajelor interioare
· Creșterea gradului de securitate la incendiu
· Pavarea și reamenajarea curților interioare și reconfigurarea acceselor și aleilor.
Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a declarat: “Este un nou proiect de eficientizare energetică a unităților de învățământ pentru care semnăm contractul de finanțare, fiind în fapt vorba de o modernizare a spațiilor, pe lângă beneficiile pe care le vor aduce din punct de vedere al consumului de utilități. În total, Primăria Sibiu a inițiat și depus 21 de proiecte în valoare de peste 338 de milioane de lei pentru construcția sau reabilitarea unor unități de învățământ sau pentru modernizarea acestora în sensul eficientizării energetice. Am obținut deja peste 90% din aceste fonduri europene solicitate, toate proiecte pe care le vom realiza cu siguranță, în maxim 2-3 ani, pentru educația locală”.
Proiecte în valoare de 74,3 milioane de lei sunt deja în desfășurare, lucrările de eficientizare energetică fiind în curs la: grădinița Elefănțelul Curios, grădinița nr. 5, Școala Regele Ferdinand, Școala nr. 13, Școala nr. 25, Colegiul O. Goga, Colegiul Pedagogic Andrei Șaguna.
Alte 14 proiecte în valoare de 263,7 milioane de lei sunt în prezent inițiate, unele având deja finanțare europeană asigurată, iar restul aflându-se în diverse etape ale procesului de evaluare în vederea acordării fondurilor nerambursabile solicitate.