0.2 C
Sibiu
miercuri, ianuarie 22, 2025

Sibiul, pe locul 3 în topul celor mai dinamice orașe din România

Cele mai citite

Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV) a lansat recent un index care evaluează orașele principale ale României (București și reședințele de județ), în baza a 51 de criterii. Acestea sunt grupate pe 13 domenii, la rândul lor clasificate în 3 categorii majore: calitate, prosperitate, vibrație.

Cele 51 de criterii includ atât aspecte demografice și economice, cât și multe alte seturi de date: de la date geografice (climă, acces la spațiu verde), la elemente civice (mediul asociativ local) și multiple aspecte economice sau culturale.

Indexul nu măsoară doar calitatea administrației locale, ci și impactul mediului privat sau al poziției geografice a fiecărui oraș în parte. Acest aspect este important în condițiile în care accesul la infrastructură istorică sau o climă mai bună pot constitui factori importanți în puzzle-ul care determină succesul și atractivitatea unui oraș.

În clasamentul general al orașelor reședință de județ, Sibiul se află pe locul 3, după Cluj-Napoca și București. Ultimile trei locuri sunt rezervate orașelor: Brăila, Călărași și Alexandria.

Sursa: City Index

Locul 1 la cultură, sport, divertisment și turism

Sibiul se află, în cadrul clasamentului pe categorii, pe locul 1 în zona culturii și sportului, divertismentului, vitalității sociale și turismului (Top 15 Orașe Calitate), urmat fiind de Cluj-Napoca și București. Codașele topului 15, la acest capitol, sunt: Alba Iulia, Târgoviște și Sfântu Gheorghe.

Municipiul nostru ocupă locul 3 (după Cluj-Napoca și București) în ceea ce privește domeniile: atractivitate, conectivitate, mediu natural, educație și sănătate (Top 15 Orașe Vibrație).

În Top 15 Orașe Prospere (economie, finanțe publice, dinamică socială, tehnologie & cunoaștere) ne situăm pe locul 4, după București, Cluj-Napoca și Timișoara. În vreme ce Zalău, Târgu Mureș și Pitești încheie clasamentul.

Punctele forte ale Sibiului, potrivit aceleiași analize, sunt: locurile emblematice, monumentele istorice, competitivitatea urbană, investițiile publice, oportunitățile cazare, muzeele și instituțiile de cultură. Prin urmare, patrimoniul istoric, festivalurile și muzeele, infrastructura modernă și competitivitatea urbană sunt printre atuurile care plasează Sibiul pe această poziție.

Sibiul are 2.500 de ONG-uri înființate

„Sibiul dispune de cele mai multe oportunități de cazare raportat la dimensiunea orașului, dintre toate municipiile analizate în City Index. Diversitatea și frumusețea obiectivelor sale turistice este susținută și de un nivel  semnificativ al investițiilor publice, în medie de aproape 1.700 lei pe cap de locuitor în ultimii cinci ani, unul dintre cele mai ridicate din țară, facilitate de un grad ridicat de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul local.

Lipsa unei economii industrializate este suplinită însă de o viață culturală efervescentă și de avantajele spațiului natural, împrejurimile orașului fiind excelente pentru drumeții, trasee de cicloturism, agroturism sau turism montan”, precizează City Index.

Sibiul înregistrează un scor bun și în ceea ce privește implicarea civică: cu 2.500 de ONG-uri înființate, orașul se află pe cea de-a doua poziție la nivel național în funcție de acest indicator, raportat la populația orașului.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Sibiul celebrează Unirea Principatelor Române prin evenimente culturale și militare

Cu ocazia aniversării a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Sibiul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect