Articol de Cosmin Pal
Deputatul PNL de Sibiu, Raluca Turcan, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, a declarat, astăzi, în cadrul conferinţei de presă, că disputa dintre primarul oraşului Cisnădie, Gheorghe Huja, şi prefectul Sibiului, Mircea Creţu, trebuie să bazeze pe argumente şi pe lege.
Situaţia conflictuală a plecat de la primarului din Cisnădie, care zilele trecute, a dat publicităţii o scrisoare deschisă în care acuză Comisia Judeţeană de Fond Funciar, aflată în ograda Prefecturii Sibiu, cel puţin o parte dintre membrii săi, că întârzie nejustificat şi cu rea credinţă împroprietărirea cisnădienilor care şi-au câştigat drepturile în instanţă. “Resping agresivitatea în limbaj, argumentele trebuie să primeze.
Din schimbul de documente pe care l-am văzut, fiecare face apel la lege, care să conducă la rezolvarea situaţiei. Justiţia să se pronunţe”, a spus, ieri, parlamenatrul Raluca Turcan. Niciodată nu au venit în judeţ atâţia bani Au fost accesaţi 3 miliarde de lei pentru Sibiu, din fonduri europene. „Doresc să vorbesc despre creșterea calității vieții în Sibiu, prin proiecte destinate oamenilor. Banii acordați județului Sibiu prin proiecte acceptate la finanțare pe fonduri europene nu sunt îngropați în asfalt, în canalizări și în clădiri. Destinația lor finală este îmbunătățirea calității vieții sibienilor și cred că acest lucru trebuie subliniat. În ultima vreme s-a discutat mult despre sumele imense de la Uniunea Europeana, însă foarte puțin s-a vorbit efectiv de beneficiile lor pentru locuitori. Faptul că se vor investi 300 de milioane de lei în Aeroportul Sibiu, asta înseamnă direct servicii mai bune, o capacitate mai mare a aeroportului, condiții mai sigure de operare. Iar de aici – mai mulți călători, mai mulți turiști, o mai bună imagine a Sibiului, mai multe servicii și la o calitate mai bună a vieții tuturor sibienilor. Același lucru ar putea fi spus despre milioane de euro investiți în crese, scoli, grădinițe, spitale, biserici fortificate, cămine culturale, reţele de apă, canalizare și drumuri, inclusiv de formare de forța de munca și integrate socială. Peransamblu înseamnă civilizatie! Aceștia sunt banii comunității, bani care, fără finanțare de la Uniunea Europeană, ar fi fost foarte greu sa fie alocati din bugetele naționale, județene sau locale”, a declarat Raluca Turcan.
Judeţul Sibiul beneficiază de 265 de contracte de finanțare în exercițiul financiar între 2014-2020, prin cele cinci programe principale, în sumă totală de 2,99 de miliarde de lei. Din acești bani, 2,11 miliarde de lei reprezintă finanțarea europeană, de departe cea mai mare sumă absorbită de județul Sibiu, vreodată, în istoria sa. Sunt deja finalizate 118 de proiecte în valoare de 494,9 milioane de lei, cele mai multe, 80, (311 milioane de lei) fiind prin Programul Operațional Regional.
Mai sunt în derulare alte 147 de proiecte, în valoare totală de 2,49 de miliarde de lei. Cele mai importante sunt prin POIM – 29, în valoare de 1,24 de miliarde de lei și prin POR – 89, în valoare de 1,08 miliarde de lei.