Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu a explicat că finanțarea proiectelor culturale din județ are rolul de a impulsiona inițiativele locale și de a demonstra, odată realizate, interesul crescut al sibienilor și turiștilor pentru evenimente.
„Suntem administrația județeană din România care acordă cea mai mare finanțare pentru Cultură, conștienții fiind de un lucru cert: cultura înseamnă educație. Ne propunem să punem în valoare toate comunitățile locale ale județului, indiferent de distanța la care se află fiindcă toate, fără excepție, au un potențial enorm și fiindcă tradițiile, istoria și prezentul lor merită cunoscute. Încurajăm, astfel, prin Agenda Culturală, inițiativele din satele și comunele noastre și sprijinim proiectele pe care orașele, prin propriile structuri, le organizează˝, spune Daniela Cîmpean.
Consiliul Județean Sibiu a creat câteva mecanisme de finanțare a proiectelor, care, însumate, au susținut nu mai puțin de 933 de proiecte. Agenda Culturală se distinge prin numărul de proiecte și prin diversitatea locurilor de organizare a acestora. Spre exemplu, Consiliul Județean a cofinanțat prima ediție a evenimentului „Micăsasa de Bun Gust”, în 2023, dedicat culturii gastronomice. La Târnava, Consiliul Județean a susținut financiar Festivalul Romilor, cu câte trei zile de activități dedicate comunității.
„Practic, în absolut toate zonele județului, Consiliul Județean Sibiu a cofinanțat evenimente, indiferent de distanța față de municipiul Sibiu și indiferent de culoarea politică a primarilor, iar exemplele de mai sus confirmă, alături de multe altele, toate acestea˝, spune Daniela Cîmpean.
Președinta Consiliului Județean Sibiu a oferit și exemplul „Picnicului Muzical” din Pădurea Steinburg din Agnita, eveniment cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu care a adus în fața locuitorilor orchestra Filarmonicii de Stat.
„Îmi aduc aminte cu plăcere de toate inițiativele pe care Consiliul Județean le-a cofinanțat, fie că au fost organizate de autoritățile locale, fie de organizații neguvernamentale. Au fost momente în care localitățile Sibiului și-au dezvăluit potențialul, au fost ocazii perfecte pentru promovare, dar au reprezentat – după părerea mea – și îndemnuri la acțiune. Îi încurajez pe toți cei care țin la localitățile lor, la tineri în mod special, să scrie proiecte!˝, a mai afirmat președinta Consiliului Județean Sibiu.
Ca orice comoară, cultura trebuie protejată, dar și asigurate căile prin care de frumusețea și valoarea ei să se bucure cât mai mulți oameni, pe o durată mare de timp. Astfel, au apărut evenimentele în care sunt implicați copii din toate zonele județului Sibiu. „Am solicitat managerilor din toate instituțiile de cultură pe care le coordonăm să creeze programe prin care copiii să afle despre tradițiile bunicilor, despre meșteșugurile lor, sau să devină consumatori de muzică bună și de carte. Iar lucrurile evoluează foarte bine: dansatorii de la Junii Sibiului învață copiii din satele județului jocul popular; Muzeul Astra are numeroase programe, precum „Cufărul călător”, care promovează și valorifică materiile prime tradiționale și meșteșugurile; profesorii Școlii de Arte și Meserii transmit mai departe tainele instrumentelor muzicale și ale cântecului popular. Apoi, cartea prinde viață în proiectele Astra Adolescent, iar programele adaptate copiilor realizate de Filarmonică aduc în sala de concerte tânăra generație”, descrie Daniela Cîmpean.
Proiectelor celor cinci instituții județene li se adaugă interesul Ministerului Culturii, manifestat prin sprijinul constant al ministrului Raluca Turcan, deputat de Sibiu.
„Am reușit să punem pe harta evenimentelor culturale ale României inițiative care promovează satele județului, natura și tradițiile culinare și să dezvoltăm odată cu acestea parteneriate serioase cu societatea civilă, cu instituțiile de cultură și cu autoritățile locale.
Localitățile redevin vii nu doar prin zugrăvirea fațadelor sau prin drumuri asfaltate, ci și prin vocile tinerilor talentați, prin meșteșugurile bunicilor și prin tradițiile cu care ne mândrim˝- afirmă Daniela Cîmpean.
Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 21240015.