12.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 20, 2025

Judith Urban: Investitorii germani, foarte mulţumiţi de Sibiu, au venit pentru a rămâne

Cele mai citite

În ultimii ani, Sibiul a fost vizitat de numeroase delegații politico-economice germane, colaborarea la nivel diplomatic culminând cu vizita recentă a președintelui Germaniei, Joachim Gauck. Un rol cheie în intermedierea tuturor acestor întâlniri l-a avut consulul Germaniei în România, Judith Urban, sosită la Consulatul German din Sibiu în urmă cu 3 ani. Care sunt consecințele pe care le implică o astfel de vizită la nivel înalt, dar și ce planuri are în continuare consulul Judith Urban pentru dezvoltarea colaborării dintre români și germani, aflăm din interviul acordat Sibiu 100%.

Sibiul a fost vizitat de curând de preşedintele Germaniei. Cum apreciaţi că a decurs din punct de vedere diplomatic acest eveniment la nivel înalt?

A fost deosebit de îmbucurător că, prin prezenţa Preşedintelui Republicii Federale Germania şi a Preşedintelui României, s-au aflat, în acelaşi timp, doi mari oficiali de stat la Sibiu şi Cisnădie. Bineînţeles că acest lucru este întotdeauna o provocare, chiar şi din punct de vedere protocolar. Însă, pentru cei care au văzut cum a decurs vizita celor doi preşedinţi alături de soţiile lor, pe o vreme însorită şi cu o stare de dispoziţie extraordinară, nu există nicio îndoială că această vizită s-a bucurat de un real succes.

Care a fost principalul mesaj pe care preşedintele a dorit să îl transmită odată cu sosirea sa?

Faptul că Preşedintele Republicii Federale Germania a profitat de vizita de stat şi şi-a făcut timp, în ciuda programului politic foarte încărcat la Bucureşti, de a întreprinde o scurtă vizită în Transilvania, indică faptul că a dorit să cunoască personal acest oraş şi împrejurimile sale.

Care sunt consecinţele pe care speraţi să le producă vizita lui Joachim Gauck în Sibiu şi în România?

Preşedintele României Iohannis şi soţia sa şi-au alocat timpul necesar pentru a-l însoţi pe Preşedintele federal Gauck şi pe doamna Schadt, pe tot parcursul şederii lor la Sibiu şi la Cisnădie. Consider că acest lucru este un semn foarte evident al legăturii strânse şi al prieteniei care leagă ambele ţări, şi care, în urma vizitei Preşedintelui federal, au devenit foarte clare şi vizibile.

Cum sunt sprijinite concret de statul german demersurile Bisericii Evanghelice de reabilitare a vechilor biserici fortificate din Transilvania, având în vedere că Fundaţia Biserici Fortificate” se află, încă din anul 2014, sub înaltul patronaj al preşedintelui Germaniei?

Faptul că s-a putut realiza un patronaj comun pentru acest patrimoniu cultural foarte important al „bisericilor fortificate“ este un semn de bun augur. De altfel, este prima oară când Preşedintele federal acceptă să preia un patronaj într-o altă ţară. Sper ca Fundaţia Biserici Fortificate” să reuşească să promoveze peisajul cultural al Transilvaniei pe un plan cât mai extins, atrăgând prin această mulţi donatori. Prestigiosul dublu patronaj este, cu siguranţă, de foarte mare ajutor în acest sens.

În plan local, cum credeţi că ar putea fi stimulaţi oamenii de afaceri germani să investească mai mult în zone din judeţul nostru?

Investitorii germani sunt foarte mulţumiţi de oraşul Sibiu. Aceştia au venit pentru a rămâne, pentru a investi în reprezentanțele lor de aici, nu doar în fiecare dintre aceste locaţii, ci şi în oamenii care muncesc aici. Cu toate acestea, aud tot mai des că devine din ce în ce mai greu să găseşti suficientă forţă de muncă calificată sau angajaţi care pot fi calificaţi. O conexiune mai bună între zonele limitrofe şi oraş, mai ales în ceea ce priveşte transportul public, dar şi pentru ceea ce înseamnă educaţie şi formare profesională, ar fi, de exemplu, de mare ajutor, pentru că în acest fel ai putea avea acces la un număr mai mare de persoane, lucru care ar fi cu siguranţă binevenit.

În Sibiu, în ultimii ani de când aţi preluat Consulatul, au sosit foarte multe delegaţii aparţinând unor diverse landuri din Germania, totul culminând cu această vizită prezidenţială. Ce surprize mai aveţi în plan, este posibil să o vedem şi pe Cancelarul Angela Merkel prin Piaţa Mare?

Da, aveţi dreptate – ne-am bucurat în ultimele luni de numeroase delegaţii şi oaspeţi. Vizita Preşedintelui federal german Gauck, la finalul lunii iunie, a reprezentat, cu siguranţă, încununarea acestor delegaţii. Interesul acordat oraşului şi regiunii este foarte mare. Delegaţiile se reîntorc în Germania, le raportează altora despre România, despre experienţele lor la faţa locului şi trezesc, bineînţeles, interesul multora de a veni personal, măcar o dată, în vizită în Transilvania şi la Sibiu. Haideţi să vedem cine vor fi următorii care vor veni aici în vizită.

Care sunt în continuare priorităţile mandatului dumneavoastră?

Există patru obiective de lucru prioritare, şi anume contactele cu mediul economic german, promovarea culturii şi a limbii germane precum şi a colaborării culturale între circumscripţia teritorială a Consulatului şi Germania, contactele cu minoritatea germană din circumscripţia teritorială, precum şi sprijinul acordat membrilor delegaţiilor.

Cum colaboraţi cu autorităţile din Sibiu?

Colaborarea cu autorităţile publice este intensă şi foarte bună. Împreună cu domnul prefect am avut, acum câteva săptămâni, un schimb intens de informaţii. Săptămâna această am planificat o întrevedere cu noul preşedinte ales al Consiliului Judeţean. Cu doamna primar sunt în permanentă legătură. Pentru mine nu este doar datorie sau obligaţie, ci o bucurie şi o onoare de a participa la ceea ce se întâmplă în oraş. Indiferent dacă este vorba despre evenimente organizate de către Consiliul Judeţean sau de către Primărie sau de încheierea anului şcolar universitar sau de un eveniment al Academiei Forţelor Terestre sau al Poliţiei – dacă sunt invitată, încerc să iau parte, în măsură în care timpul îmi permite.

Care este obiectivul pe care va doriţi cel mai mult să îl rezolvaţi înainte de a va încheia activitatea la Consulatul German?

Încă mai este suficient timp, nu mă gândesc momentan la plecare şi sper să reuşesc să realizez încă multe lucruri şi, de asemenea, să consolidez şi pe viitor, relaţiile dintre ţările noastre. Obiectivul meu personal este şi va rămâne să îmi perfectionez cunoştinţele de limba română.

Sunteţi deja de 3 ani în Sibiu, astfel încât v-aţi putut formă o părere despre români în general şi sibieni în particular. Cum i-aţi caracteriza în câteva cuvinte?

În percepţia mea, România este o ţară eterogenă, peisajul este variat şi divers, şi la fel de variaţi şi diverşi sunt locuitorii săi. Sunt impresionată de cordialitatea şi ospitalitatea oamenilor. Şi, de asemenea, de modul remarcabil în care convieţuiesc diversele etnii şi religii. Acest lucru este valabil şi pentru Sibiu. Sunt de părere că sibienii sunt, pe bună dreptate, mândri că au reuşit să realizeze atât de multe din punct de vedere economic şi că trăiesc într-un oraş, care impresionează şi atrage vizitatorii prin centrul vechi deosebit de frumos şi prin viaţă culturală pe care o găsesc aici.

Publicitate
Ultimele știri

FOTO/VIDEO: Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Sibiu

Lumina Sfântă pogorâtă astăzi în biserica de pe mormântul Mântuitorului Iisus Hristos a fost adusă în Sâmbăta Mare la...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect